Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Omaha Beach © MAEDI / F. de La MureVerdun, Omaha Beach, Péronne, Caen, Oradour-sur-Glane... Franciaország egész területét tekintve 155 katonai emlékhellyel rendelkezik.

E történelmi emlékhelyek többségét nemrégiben tették turistabaráttá. 80 százalékuk 1980 óta nyílt meg, és azonnal sikert aratott. A francia turisztikai fejlesztési ügynökség, az Atout France és a francia védelmi minisztérium közös tanulmányából kiderül, hogy 2012-ben közel 6,2 millióan látogattak el e helyszínekre, ebből 45 százalék volt külföldi. A nemzetközi érdeklődők 70 százaléka öt országból, az Egyesült Királyságból (17%), Németországból (16,5%), Belgiumból (15,5%), Hollandiából (13,2%) és az Egyesült Államokból (8,1%) érkezett. A látogatások zöme négy nagy földrajzi zónára összpontosult: a Grand Estnek nevezett északkeleti zónára (24%), a Grand Ouestre, vagyis az ország észak-nyugati csücskére (24%), a főváros környéki Ile-de-France régióra (18%), illetve az ország legészakibb pontján fekvő Nord megyére (15%).

A 2014-es évben várhatóan tovább növekszik majd a turistahullám, hiszen megkezdődnek az első világháború centenáriumával, illetve a normandiai partraszállás 70 éves évfordulójával kapcsolatos megemlékezések. A következő két évben ugyancsak jelentős látogatószám várható, tekintettel a Nemzetközösség országai számára emblematikus jelentőségű első világháborús ütközetek 100. évfordulójára. Közéjük tartozik az egész első világháború legvéresebb összecsapása, a somme-i csata, ahol az áldozatok többsége brit és német volt.

Az ausztrálok és az új-zélandiak, akik előszeretettel látogatják a katonai emlékhelyeket, hogy így tisztelegjenek őseik hősiessége előtt, várhatóan szintén sokan képviseltetik majd magukat 2015. április 25-én, az ANZAC-napon Villers-Bretonneux-ben, Somme megyében, ahol közel 60 ezer honfitársuk veszítette életét a lövészárkokban. A kanadaiak viszont 2017. április 4-én látogathatnak majd nagy számban Franciaországba, hogy fejet hajtsanak a Pas-de-Calais megyei Vimy hegygerinc bevételének emléke előtt, amely katonáik számára különösen súlyos vérveszteséggel járt.

Több brit lap szerint számos ilyen emlékhely alkalmas arra, hogy 3 millióval több, az Egyesült Királyságból és egykori domíniumairól (Dél-Afrikából, Ausztráliából, Kanadából, Új-Zélandról) érkező látogatót csábítson Franciaországba 2018-ig. Az érintett régiókba látogató turisták komoly bevételt jelentenek és kedvező hatással vannak az idegenforgalmi ágazatra.

Oradour-sur-Glane © Présidence de la République/Laurent Blevennec

« Az emlékhelyek látogatóit négy csoportba sorolhatjuk », magyarázza az Atout France vezérigazgatója. Mindenekelőtt léteznek szerinte « azok az úgynevezett tanúhelyek, ahol az események történtek, mint Omaha Beach, Oradour-sur-Glane, a mártír falu vagy Chemin des Dames. Ami a kifejezetten emlékhelyeket illeti, ezek a megemlékezés és az emléktárgyak összegyűjtésének helyszínei, mint a Notre-Dame-de-Lorette temető Nord-Pas-de-Calais-ban, a douaumont-i csontkamra Verdunben és a Hartmannswillerkopf emlékmű Elzászban ». Vannak továbbá tájékoztató jellegű, a történelmet pontos látoszögből vizsgáló emlékhelyek, mint a caeni emlékmű vagy a Nagy Háború Múzeuma Meaux-ban. Végül pedig léteznek pedagógiai, a múltbéli tanulságok levonásának szándékával létrehozott emlékhelyek, ilyen többek között a Béke Nemzetközi Központja Verdunben.

A háborús emlékhelyekre irányuló turizmus arra ösztönözte a francia államot, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve következetesen különítsen el pénzügyi eszközöket a meglévő emlékhelyek és múzeumok restaurálása céljából. 2018-ig a veteránügyi államtitkársága így további 40 millió eurót fog költeni katonai temetők és a Franciaországért elesett katonák sírhelyeinek rendbetételére.

Marco Rangi

Source

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó