Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az impresszionisták csoportjának igazi alapítói azon­ban Claude Monet és Auguste Renoir, akikhez ké­sõbb Camille Pissarro és mások csat­lakoztak. Miután a Francia Akadémia Szalonja nem találta elfogadhatónak képeiket, 1874-ben megren­dezték elsõ kiállításukat, a sajtó gúnyosan csupán „impresszionisták"-nak nevezte õket.

{mosimage}Az impresszionisták elutasították az akadémiai stí­lust. A fény és árnyék tünékeny hatásának megraga­dásával egy újfajta vizuális valósághoz kívántak jutni. A szó szoros értelmében vett téma tehát másodlagos helyre szorult a szín és a forma mögött. Egy új tudo­mányos felfedezés is segítette munkájukat, azaz: a szín nem valamely tárgy lényegéhez tartozó elem, ha­nem az általa visszavert fény függvénye. Monet fon­tosnak tartotta, hogy a tájképeket a helyszínen és ne a mûteremben fesse meg. Renoirral és másokkal együtt tehát levonultak a Szajnához, hogy megpróbál­ják megörökíteni a vízen és a fákon visszatükrözõdõ változó fényhatást.

Le Lycée français de Budapest recrute pour la rentrée 2019 des professeurs en Hongrois Langue...
• Francia és orosz nyelvtanárként 24 évig oktattam és vizsgáztattam az ELTÉ-n.
Felkerült az internetre Goztola Krisztina Les recherches continuent – Engedj el! című kisfilmje.
Hamarosan egész Franciaországban betiltják az elektromos rollerezést a járdákon. - La circulation...
S´il a manifesté son génie dans pratiquement tous les genres, de la musique instrumentale à la...
La fête du muguet – A gyöngyvirág ünnepe
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó