Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Elba-szigetén most ünneplik, hogy Napóleon 200 éve érkezett meg ide, száműzetése helyszínére. 1814-ben Napóleon veszített, a lipcsei csatával újraosztották a kártyákat Európában. Franciaországba visszatért a monarchia. Napóleon császár maradhatott, de csak Elba szigetén. Nem börtönözték be, sőt megválaszthatta száműzetése helyét. Ezt a lehetőséget arra használta föl, hogy a Ligur-tenger eme gyöngyszemét fejlessze.

Történelme során Elba először egyesült egyetlen zászló alatt. Napóleon arra kényszerült, hogy lenyugodjon, és egy kis szigetet kormányozzon, melynek lakói hálából azóta is megemlékeznek róla. A császár jó atyaként kormányozta a szigetet: egyebek közt olíva ültetvényeket telepített, támogatta a selyemhernyó tenyésztést, a vasöntést, újra szervezte a borászatot és a bor exportját.

- Azért esett Elbára a választás, mert 1802-ben a firenzei és amiens-i szerződésekkel Franciaországhoz csatolták a szigetet. Ugyanolyan jogállást kapott, mint Párizs. Ide is jártak a hivatalos lapok, és természetesen be kellett tartani a Párizsban hozott törvényeket – magyarázta Gloria Peria Napóleon-szakértő.

A francia konyha itt találkozott a helyi mediterrán konyhával. Két évszázaddal később ezt a csodás gasztronómia keveréket a XIX. századi hagyományok szellemében ünneplik. A toszkán író, Alvaro Claudi kiadott egy könyvet, melynek címe: “Egy asztalnál Napóleonnal”. A szerző azt mutatja be, hogy Napóleon palotájában mit és hogyan ettek. A császár külön szakács csapatot is hozatott Franciaországból.

- Ezen a helyen volt a konyha, de itt volt a cukrászat és a fagylaltkészítő műhely is. Napóleon ugyanis nagyon szerette a csokoládét és a süteményt. A lovaskocsija, amivel piknikezni járt, tele volt gyümölccsel, pálinkával és borral, de volt ott mindig süti is. Itt készítették a fagylaltokat és a szorbékat is. Még nyáron is meg tudták oldani, ugyanis Elba-szigetén van egy gleccser, amit úgy hívnak: La nevera. Itt felhalmozták a télen összegyűjtött havat, hogy a meleg időben is tudjanak fagyit készíteni – mesélte Alvaro Claudi szakács.

Az éttermekben ú.n. Napóleon-menüket kínálnak a vendégeknek. A XIX. századi Elba szigetén honos, hagyományos konyhára alapozzák az ételsorokat. Ráadásként adnak hozzá egy programfüzetet is. Ez tehát egy valóságos gasztronómiai időutazás vissza Napóleon korába.

Forrás: Euronews

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó