Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Idén is sokakat értek hideg zuhanyként a felvételi ponthatárok megállapítása. "Érthetõ, ha ilyenkor elkeseredettek vagyunk, hiszen komoly munka elõzte meg a felvételit. Az eredmény pedig várat magára" - mutat rá Kiss István, tanácsadó szakpszichológus. "A nem ritkán már-már enyhe depressziós hangulat nem meglepõ a sikertelenül felvételizõknél. A túlhajszoltság, az érettségi izgalmai is most jönnek ki a jelölteken.

Pedig az érettségit követõ egy év nem csak "kényszerszünetnek" fogható fel. Több nyugati országban bevett gyakorlat a továbbtanulás elõtt önkéntesen kihagyni egy évet. Ezt az idõt önmaguk keresésére fordíthatják és elgondolkodhatnak a továbbiakon" - jegyzi meg Kiss István.

Szakképzettség nélkül csak rosszul fizetõ munka

Mindenesetre középiskolai érettségivel Magyarországon továbbra sem lehet karriert építeni. A Pályakezdõk és Diplomások Közvetítõ Irodájától kapott információk alapján érettségivel maximum havi bruttó 80-100 ezer forintot fizetõ, adminisztratív, irodai munkák csíphetõk meg. Rosszabb esetben maradnak a gyorsétterem-láncok minimálbéres pozíciói és a hasonlóan alulfizetett telefonmarketinges, árufeltöltõ munkák. Ezzel maguk a fiatalok is tisztában vannak, amit a Felsõoktatási Kutatóintézet felmérése is alátámaszt.

érettségivel maximum havi bruttó 80-100 ezer forintot fizetõ, adminisztratív, irodai munkák csíphetõk meg. Rosszabb esetben maradnak a gyorsétterem-láncok minimálbéres pozíciói és a hasonlóan alulfizetett telefonmarketinges, árufeltöltõ munkák.

A megkérdezett érettségizettek 90 százaléka úgy nyilatkozott: a középiskola csak  a felsõoktatás elõszobája. A felmérés arra is rámutatott: a frissen érettségizettek alig 1 százaléka regisztráltatja magát munkanélküliként. Ebben az is szerepet játszhat, hogy utoljára 1996 júliusa elõtt kaphattak munkanélkülit az érettségizett, szakképzettséggel nem rendelkezõ fiatalok. Az idegenkedést a regisztrációtól gyakran a hivatalok iránti ellenszenv is táplálhatja. Mégis célszerû az elõítéleteket félretenni.

Ingyenes OKJ-s képzések pályázhatóak

A Pályakezdõk és Diplomások Közvetítõ Irodája például  segítheti a továbblépést egy, a fiatal terveihez jól passzoló, Országos Képzési Jegyzékben szereplõ tanfolyam ajánlásával, állami finanszírozással.  "Középfokú végzettséggel, 200 nap munkaviszony hiányában, 25 éves korig pályakezdõnek minõsül a fiatal. Ebben az esetben például egy gimnáziumi, szakmát nem adó érettségivel már több, rendelkezésre álló, piacképes szakmai tanfolyamra pályázhat, ha regisztrált nálunk" - tájékoztat Hágen Tímea irodavezetõ. Mindehhez TAJ, adó-és lakcímkártya, személyi igazolvány, az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok- érettségi, és ha van, nyelvvizsga-bizonyítvány - szükséges. A képzések iskolarendszerben, napközben zajlanak. A tanulmányok idejére ráadásuk a hatályos minimálbérrel egyezõ támogatást, pluszban utazási költségtérítést is kaphat a fiatal. Számukra egyébként a képzések ingyenesek.

Óvatosan a menedzserképzésekkel

Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezetõ partnere azonban felhívja a figyelmet: mindig megfontoltan, körültekintõen válasszunk a képzések közül. Ne horgonyozzunk le olyan tanfolyam mellett, amelynek a hangzatos elnevezés dacára nincsen munkaerõpiaci értéke. Intõ jel, ha a tanfolyam pusztán elnevezése alapján azonnal menedzsernek titulálja a képzés elvégzõjét, hiszen valódi menedzserré a gazdasági szférában eltöltött több éves tapasztalattal válhat csak valaki.

Ne féljünk kilépni az álláspiacra

A karriertanácsadó azt javasolja a frissen végzetteknek: ha nem vették fel õket az egyetemre/fõiskolára, ne késleltessék a kilépést a munkaerõpiacra. Tanácsos tehát a kimaradó évet a kiszemelt terület profiljához közel álló munkahelyen eltölteni. Az ügyvédnek, jogásznak készülõk például némi nyelvtudással már elhelyezkedhetnek egy ügyvédi iroda adminisztratív munkakörében. Itt beleláthatnak az ügyvédek mindennapjaiba: így még az újabb felvételi elõtt mérlegelhetik, nem volt-e elhamarkodott a pályaválasztás. A karriertanácsadó ismert olyan fiatalokat is, akik a sikertelen orvosi egyetemi felvételit követõen egy kórházban vállaltak munkát tapasztalatszerzés céljából.  Az itt átélt stresszes élmények hatására azonban hamar rájöttek, mégsem nekik való az orvosi pálya.

Sok az elhamarkodott pályaválasztó

A fentieket Kiss István tanácsadó szakpszichológus is megerõsíti: tapasztalatai szerint a nála megforduló kliensek mintegy kétharmadának az elhamarkodott pályaválasztás az egyik legnagyobb problémája.  Õk évek múlva döbbentek rá: rossz szakot választottak és az egyetem/fõiskola elõtt kihagyott évet inkább pihenéssel, a kiválasztotthoz közel álló területen folytatott gyakornokoskodással, nyelvtanulással kellett volna tölteniük. A nyelvtanulás hasznosságát Juhos Andrea is kihangsúlyozza: õ arra bíztatja a valamelyik piacképes nyugat-európai nyelven-például angolul, németül-már munkaképes szinten kommunikáló fiatalokat, hogy ne habozzanak nekivágni a külföldi munkavállalásnak! Au-pairként, baby- sitterként vagy a vendéglátóiparban vállalt néhány hónapos munkával nemcsak a nyelvtudás fejleszthetõ professzionális szintre: a fiatalon, idegenben vállalt munka késõbb az önéletrajzban is jól mutat majd. 

Ingyenes nyelvtanulás: csak a szakképzetteknek

Ha esetleg nem telne külföldi munkavállalásra, államilag támogatott nyelvtanfolyamokra a Pályakezdõk és Diplomások Közvetítõ Irodáján keresztül is lehet pályázni - erõsítette meg Hágen Tímea irodavezetõ. Ugyanakkor hozzátette: bár töretlen az érdeklõdés a különbözõ nyelvtanfolyamok iránt, még mindig ezt a területet övezi a legtöbb félreértés.

Támogatott nyelvi képzést ugyanis nem igényelhetnek a "sima" érettségivel rendelkezõk. Erre csak szakközépiskolát végzett, többnyire az érettségi megszerzése utáni egy évben a plusz technikumi, szakképesítést adó tanévet bevállalók pályázhatnak.

Náluk aztán a végzettségük piacképessége alapján dõl el, kaphatnak-e támogatást. "Például egy vendéglátó-eladói vagy szakács szakképesítéssel rendelkezõ fiatal, aki a késõbbiekben külföldön is építhet karriert, nagy valószínûséggel meg is kapja a támogatott nyelvi képzést "- tette hozzá.

A nyelvtudásra persze állami támogatás hiányában is érdemes pénzt áldozni a pályakezdõk szüleinek, ám ehhez többnyire nem kevés összeget kell fizetni. Budapesten például egy egyhónapos, beszédkészséget és gyakorlati kommunikációt fejlesztõ, heti 4-szer 4 órás angol tanfolyamért is 70 ezer forint körüli összeget kell fizetni.

(Takács Gabriella, HírTV)

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó