Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 image

A galette de sarrasin (ejtsd gálett dö száráze’n) a gallok és bretonok egyik legrégebbi eledele; forró vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel főételként fogyasztanak. A legtradicionálisabb változata reszelt ementálit, sonkaszeleteket és tükörtojást rejt. Bretagne vidékén a galette szóval érdemes óvatosan bánni, mert használta nem következetes: nyugaton vastag édes süteménytésztát vagy vajas kekszet jelent, a gallok vidékén, Ézsak-Bretagneban, pedig kizárólag sós, hajdinalisztből készült palacsintát takar.

A galette de sarrasin az egyik legjobb dolog, ami észak-francia körutazásunkon velünk történhetett. Érdekes, hogy ami régen a szegények eledele volt manapság mennyire közkedvelt és drága. A hajdina különlegesen, de egyáltalán nem tolakodóan kesernyés és fűszeres íze, valamint magas rost, magnézium, vas, és B-vitamintartalma révén a napjainkban meglovagolt egészséges táplálkozási trendek egyik főszereplője.

A hajdina francia nevét (sarrasin, azaz szaracén) sötét színű magjainak köszönheti, melyből szürkés színű liszt készül. A hajdina valójában nem is gabonaféle, a keserűfűfélék rokona, mely Keletről származik és a keresztes lovagok ismertették meg az öreg kontinens lakosságával. A három-négy hónap alatt beérő növényt igénytelensége miatt a Bretagne terméketlen talaját művelő gallok és bretonok előszeretettel fogadták. A középkorban a parasztok körében még ennél is többet nyomott a latban, hogy mivel a hajdina nem tartalmaz glutént, önmagában kenyékészítésre nem is használható, valamint hozama kiszámíthatatlan és alacsony, ezért nem vetettek ki rá adót.

image

A gallok, bretonok, majd később a normannok földjén is hamar alapélelmiszerré vált, idővel pedig mesterségek épültek köré. Egyes források szerint Rennes városában 1850-ben 130 galettekészítő mestert számláltak, 50 évvel később pedig már 400-ra rúgott számuk. Igazi galette-boom volt Franciaországban!

Franciaország hajdinaliszt fogyasztása a mai napig kiemelkedően magas Európában, az országon belüli fogyasztás egynegyedéért pedig a bretagne-i lakosok felelősek. A helyi termelésen felül közel 12.000 tonnányi hajdinalisztet importálnak Kínából, Lengyelországból és Kanadából.

A galette könnyű, gyors, finom, különleges és nem utolsósorban egészséges. Újfent megállapítást nyert, hogy a francia gasztronómia kimeríthetetlen és az ízlelőbimbók végtelen örömére szolgál.


A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk a LaCuisine.hu oldalát!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó