Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 image

A galette de sarrasin (ejtsd gálett dö száráze’n) a gallok és bretonok egyik legrégebbi eledele; forró vaslapon sütött hajdinapalacsinta, amit sós töltelékkel főételként fogyasztanak. A legtradicionálisabb változata reszelt ementálit, sonkaszeleteket és tükörtojást rejt. Bretagne vidékén a galette szóval érdemes óvatosan bánni, mert használta nem következetes: nyugaton vastag édes süteménytésztát vagy vajas kekszet jelent, a gallok vidékén, Ézsak-Bretagneban, pedig kizárólag sós, hajdinalisztből készült palacsintát takar.

A galette de sarrasin az egyik legjobb dolog, ami észak-francia körutazásunkon velünk történhetett. Érdekes, hogy ami régen a szegények eledele volt manapság mennyire közkedvelt és drága. A hajdina különlegesen, de egyáltalán nem tolakodóan kesernyés és fűszeres íze, valamint magas rost, magnézium, vas, és B-vitamintartalma révén a napjainkban meglovagolt egészséges táplálkozási trendek egyik főszereplője.

A hajdina francia nevét (sarrasin, azaz szaracén) sötét színű magjainak köszönheti, melyből szürkés színű liszt készül. A hajdina valójában nem is gabonaféle, a keserűfűfélék rokona, mely Keletről származik és a keresztes lovagok ismertették meg az öreg kontinens lakosságával. A három-négy hónap alatt beérő növényt igénytelensége miatt a Bretagne terméketlen talaját művelő gallok és bretonok előszeretettel fogadták. A középkorban a parasztok körében még ennél is többet nyomott a latban, hogy mivel a hajdina nem tartalmaz glutént, önmagában kenyékészítésre nem is használható, valamint hozama kiszámíthatatlan és alacsony, ezért nem vetettek ki rá adót.

image

A gallok, bretonok, majd később a normannok földjén is hamar alapélelmiszerré vált, idővel pedig mesterségek épültek köré. Egyes források szerint Rennes városában 1850-ben 130 galettekészítő mestert számláltak, 50 évvel később pedig már 400-ra rúgott számuk. Igazi galette-boom volt Franciaországban!

Franciaország hajdinaliszt fogyasztása a mai napig kiemelkedően magas Európában, az országon belüli fogyasztás egynegyedéért pedig a bretagne-i lakosok felelősek. A helyi termelésen felül közel 12.000 tonnányi hajdinalisztet importálnak Kínából, Lengyelországból és Kanadából.

A galette könnyű, gyors, finom, különleges és nem utolsósorban egészséges. Újfent megállapítást nyert, hogy a francia gasztronómia kimeríthetetlen és az ízlelőbimbók végtelen örömére szolgál.


A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk a LaCuisine.hu oldalát!

Au lendemain de la Guerre, une célèbrité aurait, paraît-il, déclaré: ”J´aime tellement l´Allemagne...
Les mélomanes et amateurs d ´ opéras le savent bien: la turquerie fut un genre tr è s en vogue en...
Comme l ´ on sait, le Trois septembre marque l ´ anniversaire de la déclaration de guerre à l ´...
Pour terminer l´été en beauté et célébrer ensemble les premiers beaux jours de l´automne, rien de...
Le phénomène est bien connu, quitte à en devenir un lieu commun: déserté par ses habitants, Paris...
Lors d’une visite chez des amis Hongrois durant l’été 1968, nous décidâmes de faire un grand...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó