Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A boeuf bourguignon-ban (ejtsd böf burginyon) Burgundia hamisítatlan ízei köszönnek vissza. A szarvasmarha tenyésztésről és a vörös borokról elhíresült régió emblematikus étele a burgundi marharagu, melyet eredetileg a parasztok ünnepek alkalmával készítettek, majd később vasárnapi főétellé vált. Az étel sikerére a választ egyedi ízeiben kell keresnünk: hihetetlenül illatos és omlós!

Burgundia, mely földrajzi területét tekintve hazánk harmadával feleltethető meg, nem kevesebb, mint 26 Michelin csillagos éttermet tudhat magáénak. Alias, Burgundia maga egy gasztronómia gyönyörország, a gurmandok paradicsoma.

Gasztronómiája pont olyan, mint természeti adottságai: változatos és elválaszthatatlanul kötődik a földhöz, az erdőhöz és a borokhoz. Ennek a régiónak köszönhetjük a burgundi marhán (boeuf bourguignon) túl a borban főtt kakast (coq au vin), a híres burgundi csigát (escargot de Bourgogne), az aszpikos sonkát (jambon persillé) vagy a dijoni mustárt (moutarde de Dijon).

A boeuf bourguignon elkészítésénél alapszabály, hogy lassú tűzön - 2-3 órán át - készül, így az összetevőknek van idejük átitatódni a borral. Eleinte fokhagymás pirítóssal kínáltak, később főtt krumpli vagy párolt zöldborsó került mellé, míg mára a legelerjedtebb a burgundi köret, melyet glaszírozott gombából és apró dughagymából készítenek. (A glaszírozás azt jelent, hogy a zöldségekre vagy a húsokra saját, koncentrált levüket karamelizálják rá, melytől azok fényesebbek lesznek.)

A burgundi marharagu íze legfőképp a marhahús és a bor minőségétől függ. Tehát, aki jót akar magának, örökre elfelejti azokat a nagypapjától hallott megrontó szavakat, miszerint „ez a bor főzni még jó lesz”! Nincs olyan, hogy főzni való bor! Az igényesség a kulinária alaptétele, melyet álmunkból felébresztve is kívülről kell fújnunk!

A boeuf bourguignon-hoz a legjobb párosítások azok a testes vörösborok, melyek a Côte du Rhône, Bordeaux-Saint Émilion vagy Burgundia vidékéről származnak.

Gondosan elkészítve és megfelelően fűszerezve, ez az egyik legízletesebb marha-étel, amit ember valaha készített. Nagy előnye, hogy akár egy nappal előbb is elkészíthető. Felmelegítve mit sem veszít ízeiből, sőt, csak összeérnek!

A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a LaCuisine.hu oldalát!

Furcsák ezek a franciák! Nagyon erős náluk a királyi hagyomány, amióta kivégezték a királyukat!...
C´était l´un des monuments les plus photographiés de Budapest. La statue d´Imre Nagy, appuyé au...
Il est d´illustres inconnus dont le nom ne sera passé à la postérité que par le bon vouloir de...
„Travailler plus pour gagner plus!” Tel est le slogan qui, en Hongrie, revient sans cesse à la...
Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
Les amateurs de cinéma connaissent vraisemblablement la trilogie de Francis Veber sur les...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó