Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A boeuf bourguignon-ban (ejtsd böf burginyon) Burgundia hamisítatlan ízei köszönnek vissza. A szarvasmarha tenyésztésről és a vörös borokról elhíresült régió emblematikus étele a burgundi marharagu, melyet eredetileg a parasztok ünnepek alkalmával készítettek, majd később vasárnapi főétellé vált. Az étel sikerére a választ egyedi ízeiben kell keresnünk: hihetetlenül illatos és omlós!

Burgundia, mely földrajzi területét tekintve hazánk harmadával feleltethető meg, nem kevesebb, mint 26 Michelin csillagos éttermet tudhat magáénak. Alias, Burgundia maga egy gasztronómia gyönyörország, a gurmandok paradicsoma.

Gasztronómiája pont olyan, mint természeti adottságai: változatos és elválaszthatatlanul kötődik a földhöz, az erdőhöz és a borokhoz. Ennek a régiónak köszönhetjük a burgundi marhán (boeuf bourguignon) túl a borban főtt kakast (coq au vin), a híres burgundi csigát (escargot de Bourgogne), az aszpikos sonkát (jambon persillé) vagy a dijoni mustárt (moutarde de Dijon).

A boeuf bourguignon elkészítésénél alapszabály, hogy lassú tűzön - 2-3 órán át - készül, így az összetevőknek van idejük átitatódni a borral. Eleinte fokhagymás pirítóssal kínáltak, később főtt krumpli vagy párolt zöldborsó került mellé, míg mára a legelerjedtebb a burgundi köret, melyet glaszírozott gombából és apró dughagymából készítenek. (A glaszírozás azt jelent, hogy a zöldségekre vagy a húsokra saját, koncentrált levüket karamelizálják rá, melytől azok fényesebbek lesznek.)

A burgundi marharagu íze legfőképp a marhahús és a bor minőségétől függ. Tehát, aki jót akar magának, örökre elfelejti azokat a nagypapjától hallott megrontó szavakat, miszerint „ez a bor főzni még jó lesz”! Nincs olyan, hogy főzni való bor! Az igényesség a kulinária alaptétele, melyet álmunkból felébresztve is kívülről kell fújnunk!

A boeuf bourguignon-hoz a legjobb párosítások azok a testes vörösborok, melyek a Côte du Rhône, Bordeaux-Saint Émilion vagy Burgundia vidékéről származnak.

Gondosan elkészítve és megfelelően fűszerezve, ez az egyik legízletesebb marha-étel, amit ember valaha készített. Nagy előnye, hogy akár egy nappal előbb is elkészíthető. Felmelegítve mit sem veszít ízeiből, sőt, csak összeérnek!

A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a LaCuisine.hu oldalát!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó