Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy tartalmas bableves, kicsit franciásan, és egy gyors almás lepény a mai ajánlatunk. Laktató finomságok ebédre és vacsorára...

Francia bableves

Hozzávalók: 40 dkg bab, 20 dkg füstölt tarja, 2 pár virsli, fél szál szárazkolbász, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg szalonna, 2 dl tejföl, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, babérlevél, 1 teáskanál cukor, ételízesítő, pirospaprika, olaj, 2 ek. liszt, csipetke.

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágva kevés olajon megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta az egyik finomra vágott vöröshagymát. A felkockázott füstölt tarját ezen a zsíron kicsit megpörköljük, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. Beletesszük a babot, a zöldségeket, fűszereket és fedő alatt puhára főzzük. A kolbászt kis darabokra vágjuk és 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Ha kész, a kolbászt a levesbe tesszük. A rántáshoz a visszamaradt olajban megpirítjuk a lisztet, és hozzákeverjük a megmaradt lereszelt vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Megszórjuk pirospaprikával és elkeverjük benne a tejfölt. A kész rántást a forrásban levő levesbe keverjük, beleszórjuk a csipetkét és a karikára vágott virslit, majd további 4-5 percig forraljuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral szórhatjuk meg.

Almás lepény

Hozzávalók: 4 alma, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg olvasztott vaj, fél csomag sütőpor, fahéj.

Elkészítés: 4 szép almát mosás és hámozás után lereszeljük, majd hozzákeverünk egy csapott mokkáskanálőrölt fahéjat, és egy evőkanál cukrot. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük.

Tészta: A 25 dkg lisztben elkeverünk fél csomag sütőport, 20 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és 10 dkg olvasztott vajat. Jól kidolgozzuk, majd a massza felét egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, vagy sütőformába öntjük.

Jó erősen kinyomkodjuk a reszelt almát, egyenletesen elhelyezzük a tészta tetején, majd befedjük a massza másik felével. Előmelegített sütőben, erős tűzön kb.fél órát sütjük.

Ha kihűlt, tetszőleges formákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Gyors és finom!

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó