Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

image

Ha eddig kizárólag az 1944-es normandiai partraszállás miatt csengett ismerősen az észak-nyugati francia régió neve, egy harapás a normandiai almatortából garantáltan nagyot fordít majd ezen. A tarte normande (ejtsd tárt normand) a tortaformában megtestesült normandiai identitás. A tarte Tatin-nel (fordított almatorta) fej-fej mellett vannak a leghíresebb francia klasszikus almatorta megnevezéséért folytatott versenyben.

image

A tarte normande a normandiai konyha megkerülhetetlen emlékműve, mely a régió olyan nagyszerűségeit egyesíti, mint crème fraîche, vaj, calvados és alma. Magát a süteményt a kevert tészta, a friss, lédús alma, a calvados és a krémes töltelék ízkavalkádja teszi felejthetetlenné.

Normandia másnéven az alma nagybetűs királysága, ahol minden évszakban egyedül árválkodó almafák vagy épp a gondozott gyümölcsösök alakítják a táj meghatározó képét. Magát a gyümölcsöt, és később a fákat, keletről hozta ide a történelem: már az egyiptomiak és az antik görögök is ismerték, majd a keresztes hadak honosították meg Normandiában.

Napjainkban a normandiai almák 30 %-ából készül calvados, 20%-a almalé lesz és a termés feléből cidre (almabor) készül.

A leghíresebb alma alapú szeszesitalért a franciáké a dicsőség. Normandiában már a középkor vége óta készítenek almapárlatokat. A calvados nem pálinka, hanem alma-brandy, hiszen az almabor (cidre) lepárlásából készül és nem az összezúzott gyümölcs erjedésének eredménye. A szőlőbor-párlathoz hasonlóan az almabor lepárlását követően a zamatos nedűt tölgyfahordóban érlelik, fűszerezik, majd 40 fokosra visszahígítják. Az óvatos érlelés folytán a calvados évről-évre finomabb lesz. A calvados osztályozásának is a tölgyfahordóban töltött évek száma szolgál alapul. Magas alkoholtartalmának köszönhetően jót tesz a túlterhelt gyomornak, ezért elsősorban digestif-ként fogyasztják.

Az ital elnevezése 1942-től törvénnyel eredetvédett (AOC-Appelations d'origine controllée). Ahogy a brandy is csak akkor nevezhető konyaknak, ha Cognac vidékén készült és champagne névvel is csak az a szeszesital illethető, melyet Champagne vidékén állítanak elő, úgy az almaborpárlat is kizárólag akkor calvados, ha megfelel a gyártási előírásoknak és Calvados vidékén készítik.

A Normandia partjainál elterülö Calvados térség elnevezésére két teória is létezik. Az egyik történet szerint a spanyol Armada El Salvador nevű hajója a protestáns Anglia meghósítására készült, mikor Normandia sziklás partjainál hajótörést szenvedett. A helyi franciák a könnyű „nyereséget” alma-brandyvel ünnepelték. Később szülőföldjüket a spanyol hajó francisított nevén eleinte El Calvador-nak, majd le Calvados-nak nevezték. Egy másik magyarázat szerint a régió elnevezése a latin kopasz hát (calva dorsa) kifejezésből ered, ami a jellegzetes tenger felőli partszakaszra utal, illetve a korai tengerészeti térképeken is így nevezték ezt a parti földrészt.

A calvasodról az a hír járja, hogy nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ”lyukat” égessenek vele a gyomorba, vagyis hogy két fogás között felhörpintsenek belőle egy pohárkával és ezzel segítsék az emésztést, valamint csiklandozzák az étvágyat a soron következő fogás előtt.

Normandiaiak és bretonok nagy kedvence a café calva, mely nem más, mint pálinka espressoval szervírozva.

A friss alapanyagokból, gondosan elkészített normandiai almatorta nem más, mint egy harapás Normandiából. Érdemes megkóstolni!

A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a LaCuisine.hu oldalát: http://lacuisine.blog.hu/2014/02/16/normandia_felfedezese_almatorta_18_even_felulieknek

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó