Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kakas a borpincében


Erős tartású étel a coq au vin, azaz a boros kakas, nem lehet vele alkudozni, nem hajlik kompromisszumokra, ebbe nem lehet tyúkot vagy urambocsá‘ csirkét tenni, ebbe kakas kell és kész.

Enni vagy nem enni?

...Ez itt a kérdés! És ha enni, akkor mit inni? Francia berkekben bor és sajt egymás elválaszthatatlan cimborái. Úgy vélik, a szaglás bevonása nélkül nincs teljes kóstolás, az ízek igazán csak harmóniában bontakoznak ki. Franciaország kulináris titkai kimeríthetetlenek, konyhaművészetének történeti fejlődése egyedülálló.

Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy!

A franciák szerint az ételkészítés a legrégebbi művészet, hiszen Ádám éhesen született… Takács Dalma - a Hetekben megjelent - írása.

Február 2., a palacsinta ünnepe

Már januárban feltűnt, hogy minden francia élelmiszer áruház “akciós” termékei között szinte csak a palacsinta készítés eszközei és hozzávalói sorakoznak nagy számban.

A francia konyha gasztrorégiók közössége

Bár lassan közhelyszámba megy már, de én is csatlakoznék: olyan, hogy francia konyha mint olyan, nem létezik. Én inkább úgy mondanám: francia konyha = a különböző gasztrorégiók közössége.

Galette des Rois

Egy Január 6-a vagyis Vízkereszt környékén a francia pékségeknél megjelenik a Galette des Rois sütemény, más néven a királyok lepénye.

Világörökség lett a francia konyha

A francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a szellemi világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára Nairobiban tartott konferenciáján.

Bistro181 - Egy kiváló gasztro- és élményblog Provence-ból

"Még régóta ígérgetem, hogy írok az étteremről, de mindig más téma került fókuszba, és úgy gondoltam, hogy az étterem nem fog elfutni… Viszont most pótolom az elmaradásomat. Christine barátnőmnek köszönhetem, hogy itt lehetek, mert ő segített kiküldeni azt a pár levelet márciusban, aminek folyományaként találkoztam a Séffel, és rögtön tudtam, hogy itt szeretnék dolgozni. Akik ismernek, tudják, hogy mindig intuíció alapján döntök, és ez alól ez az eset sem volt kivétel."

Variációk quiche-re

Ami az olaszoknál a pizza, az a franciáknál a quiche: mennyei tészta változatos és gazdag feltéttel. Készítheted sós és édes változatban is – mindkettőre van tuti recept.

Hétköznapi Gourmet az ATV-ben

Doktorits-Neubauer Judit - Hétköznapi GourmetAz ATV Jam Light műsorának vendége Neubauer Judit, a Hétköznapi Gourmet főzőiskola vezető volt, akit honlapunkról már ismerhettek.

Bemutatjuk: Hétköznapi Gourmet Provence-ból

Barátságunk Christine Chapot-val egy provence-i nyaralás alkalmával kezdődött 2007-ben. Christine egy kis panziót vezet és főzőiskolákat tart Tavelben, ahol bevezeti vendégeit a provence-i konyha rejtelmeibe.

Francia bableves almás lepénnyel

Egy tartalmas bableves, kicsit franciásan, és egy gyors almás lepény a mai ajánlatunk. Laktató finomságok ebédre és vacsorára...

Internetes borkóstolást kínál egy francia gazda

Új módját találta meg egy francia borász a nedű szerelmeseivel való találkozásra internetes borkostolót kínálva számukra.

Minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne

ChampagneA magyarok jelentős része csak szilveszterkor koccint pezsgővel, ám léteznek olyan országok, ahol mértékkel fogyasztva bármikor és bármihez szoktak pezsgőt inni, és nemcsak aperitifnek vásárolják, hanem bor helyett a vacsora egész ideje alatt ezt isszák. Természetesen a franciákról van szó, akik nemzeti italuk számos fajtájához többnyire a megfelelő ételt párosítják. Ha marad pezsgő a szilveszteri buli után, a későbbi felhasználáshoz érdemes megjegyezni az ott kialakult párosítási trendet.

A francia konyha

A gall kakasA francia konyhaművészetet már a középkorban megalapozták, s a mai hírnévhez az egymást követő uralkodók maguk is hozzájárultak egy-egy finom étel meghonosításával udvarukban.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

A címoldalról

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó