Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jean-Dominique Bauby, a francia Elle egykori fõszerkesztõje teljes testére lebénult és kizárólag a bal szemét tudta mozgatni - a magát elsõsorban festõnek tartó Julian Schnabel (Mielõtt leszáll az éj) pedig hosszú ideig csak az õ épen maradt szemén keresztül láttatja a világot a nézõvel. Zavarbaejtõen lenyûgözõ élmény ez a fél óra, de sajnos nem volt annyi kurázsi az alkotókban, hogy végigvigyék a koncepciót. A film fennmaradó része hagyományos életrajzi történet remek alakításokkal és lenyûgözõ képekkel, de sokkal kevesebb fantáziával.

{nomultithumb}{mosimage}

Schnabel abban még bátor volt, hogy nem amerikanizálta a történetet és franciául, francia nyelvû színészekkel forgatta le a filmet. A fõszerepben egy igazi színészóriást láthatunk (Mathieu Amalric), hölgykoszorúját pedig olyan kiváló színésznõk alkotják, mint Emmanuelle Seigner (Keserû méz, Piaf), Marie-Josée Croze (Barbárok a kapuknál, München) vagy Marina Hands (Lady Chatterlay, Barbárok a kapuknál).

A filmet az Egyesült Államokban forgalmazó Miramax kemény Oscar-kampányra készül fittyet hányva arra, hogy a film a legjobb külföldi film kategóriában nem versenyezhet (mert ott Franciaország a Persepolis-t indította) és próbál kisajtolni egy jelölést Amalricnak illetve a mellékszerepben feltûnõ Max von Sydow-nak. A magyar bemutató idõpontját még nem tudjuk, de addig is öt jelenet és az elõzetes megtekinthetõ itt. (Forrás: Origo)

Le Lycée français de Budapest recrute pour la rentrée 2019 des professeurs en Hongrois Langue...
• Francia és orosz nyelvtanárként 24 évig oktattam és vizsgáztattam az ELTÉ-n.
Felkerült az internetre Goztola Krisztina Les recherches continuent – Engedj el! című kisfilmje.
Hamarosan egész Franciaországban betiltják az elektromos rollerezést a járdákon. - La circulation...
S´il a manifesté son génie dans pratiquement tous les genres, de la musique instrumentale à la...
La fête du muguet – A gyöngyvirág ünnepe
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó