Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d’Adele (Adele élete) című alkotása nyerte el a fődíjat, az Arany Pálmát a 66. Cannes-i Filmfesztiválon.

Steven Spielberg zsűrielnök hangsúlyozta: nemcsak Kechiche kapja az elismerést, hanem a két főszereplő, Léa Seydoux és Adèle Exarchopoulos is. A háromórás, "leszbimozinak" becézett Kechiche-mű a "szerelem" megszületését, szárnyalását, majd fájó hiányát ábrázolja.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb elismerést, a zsűri nagydíját Joel Coen és Ethan Coen rendező kapta az Inside Llewelyn Davis című művéért. A hatvanas évek elején játszódó film középpontjában a címszereplő fiktív folkzenész áll, aki a tipikus nyomorgó művész: nincs hol laknia, nincs még télikabátja sem, de nem adja fel a zenélést, mert az a vérében van. Magyar kritikusok szerint a film nézhetetlenül rossz.

A legjobb női alakítás díját az Ashgar Farhadi rendezte The Past (A múlt) főszereplője, Berenice Bejo kapta. Noha a mű nem akkora reveláció, mint a Nader és Simin – Egy elválás története volt, de atmoszférájában, problémafelvetésében nagyon hasonló. Bejo egy olyan asszonyt alakít, aki a férje és az új szerelme közt szinte „szétszakad”.

A legjobb férfi alakításért Bruce Dern-t díjazták a Nebraska című filmben nyújtott teljesítményéért. Itt egy olyan idős, alkoholista férfit játszik, aki azt hiszi, hogy nyert egy sorsoláson egymillió dollárt, és elindul gyalog a nem létező nyereményért. A díjat a színész helyett Alexander Payne rendező vette át.

A legjobb rendezésért járó díjat – nagy meglepetésre – a Heli című versenyfilm direktora, a mexikói Amat Escalante vehette át. Ebben a kategóriában tavaly is furcsa döntés született, hiszen Carlos Reygadas "érthetetlen műve", A Post Tenebras Lux lett a befutó. A Heli-t a kritikusok egyértelműek a szelekció egyik legrosszabbjának tartották.

A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a Touch of Sin (A bűn érintése) című dráma kínai író-rendezőjének, Jia Zhangke-nek ítélte oda a zsűri. Hirokazu Koreeda, a Like Father, Like Son (Apja fia) direktora kapta meg a 66. Cannes-i Filmfesztivál zsűri-különdíját. Moon Byoung-gon Safe (Biztonságos) című etűdje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera elismerést a szingapúri Anthony Chen vehette át, a Ilo Ilo-ért, mely a Rendezők Kéthete című programban versenyzett.

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó