Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d’Adele (Adele élete) című alkotása nyerte el a fődíjat, az Arany Pálmát a 66. Cannes-i Filmfesztiválon.

Steven Spielberg zsűrielnök hangsúlyozta: nemcsak Kechiche kapja az elismerést, hanem a két főszereplő, Léa Seydoux és Adèle Exarchopoulos is. A háromórás, "leszbimozinak" becézett Kechiche-mű a "szerelem" megszületését, szárnyalását, majd fájó hiányát ábrázolja.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb elismerést, a zsűri nagydíját Joel Coen és Ethan Coen rendező kapta az Inside Llewelyn Davis című művéért. A hatvanas évek elején játszódó film középpontjában a címszereplő fiktív folkzenész áll, aki a tipikus nyomorgó művész: nincs hol laknia, nincs még télikabátja sem, de nem adja fel a zenélést, mert az a vérében van. Magyar kritikusok szerint a film nézhetetlenül rossz.

A legjobb női alakítás díját az Ashgar Farhadi rendezte The Past (A múlt) főszereplője, Berenice Bejo kapta. Noha a mű nem akkora reveláció, mint a Nader és Simin – Egy elválás története volt, de atmoszférájában, problémafelvetésében nagyon hasonló. Bejo egy olyan asszonyt alakít, aki a férje és az új szerelme közt szinte „szétszakad”.

A legjobb férfi alakításért Bruce Dern-t díjazták a Nebraska című filmben nyújtott teljesítményéért. Itt egy olyan idős, alkoholista férfit játszik, aki azt hiszi, hogy nyert egy sorsoláson egymillió dollárt, és elindul gyalog a nem létező nyereményért. A díjat a színész helyett Alexander Payne rendező vette át.

A legjobb rendezésért járó díjat – nagy meglepetésre – a Heli című versenyfilm direktora, a mexikói Amat Escalante vehette át. Ebben a kategóriában tavaly is furcsa döntés született, hiszen Carlos Reygadas "érthetetlen műve", A Post Tenebras Lux lett a befutó. A Heli-t a kritikusok egyértelműek a szelekció egyik legrosszabbjának tartották.

A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a Touch of Sin (A bűn érintése) című dráma kínai író-rendezőjének, Jia Zhangke-nek ítélte oda a zsűri. Hirokazu Koreeda, a Like Father, Like Son (Apja fia) direktora kapta meg a 66. Cannes-i Filmfesztivál zsűri-különdíját. Moon Byoung-gon Safe (Biztonságos) című etűdje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera elismerést a szingapúri Anthony Chen vehette át, a Ilo Ilo-ért, mely a Rendezők Kéthete című programban versenyzett.

Hozzászólás (Facebookkal)

Lors d’une visite chez des amis Hongrois durant l’été 1968, nous décidâmes de faire un grand...
Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó