Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d’Adele (Adele élete) című alkotása nyerte el a fődíjat, az Arany Pálmát a 66. Cannes-i Filmfesztiválon.

Steven Spielberg zsűrielnök hangsúlyozta: nemcsak Kechiche kapja az elismerést, hanem a két főszereplő, Léa Seydoux és Adèle Exarchopoulos is. A háromórás, "leszbimozinak" becézett Kechiche-mű a "szerelem" megszületését, szárnyalását, majd fájó hiányát ábrázolja.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb elismerést, a zsűri nagydíját Joel Coen és Ethan Coen rendező kapta az Inside Llewelyn Davis című művéért. A hatvanas évek elején játszódó film középpontjában a címszereplő fiktív folkzenész áll, aki a tipikus nyomorgó művész: nincs hol laknia, nincs még télikabátja sem, de nem adja fel a zenélést, mert az a vérében van. Magyar kritikusok szerint a film nézhetetlenül rossz.

A legjobb női alakítás díját az Ashgar Farhadi rendezte The Past (A múlt) főszereplője, Berenice Bejo kapta. Noha a mű nem akkora reveláció, mint a Nader és Simin – Egy elválás története volt, de atmoszférájában, problémafelvetésében nagyon hasonló. Bejo egy olyan asszonyt alakít, aki a férje és az új szerelme közt szinte „szétszakad”.

A legjobb férfi alakításért Bruce Dern-t díjazták a Nebraska című filmben nyújtott teljesítményéért. Itt egy olyan idős, alkoholista férfit játszik, aki azt hiszi, hogy nyert egy sorsoláson egymillió dollárt, és elindul gyalog a nem létező nyereményért. A díjat a színész helyett Alexander Payne rendező vette át.

A legjobb rendezésért járó díjat – nagy meglepetésre – a Heli című versenyfilm direktora, a mexikói Amat Escalante vehette át. Ebben a kategóriában tavaly is furcsa döntés született, hiszen Carlos Reygadas "érthetetlen műve", A Post Tenebras Lux lett a befutó. A Heli-t a kritikusok egyértelműek a szelekció egyik legrosszabbjának tartották.

A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést a Touch of Sin (A bűn érintése) című dráma kínai író-rendezőjének, Jia Zhangke-nek ítélte oda a zsűri. Hirokazu Koreeda, a Like Father, Like Son (Apja fia) direktora kapta meg a 66. Cannes-i Filmfesztivál zsűri-különdíját. Moon Byoung-gon Safe (Biztonságos) című etűdje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera elismerést a szingapúri Anthony Chen vehette át, a Ilo Ilo-ért, mely a Rendezők Kéthete című programban versenyzett.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó