Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tandi Flóra

Tandi Flóra fiatal magyar tehetségünk már többször bizonyította a francia zene iránti elhivatottságát, apránként megágyazva ezzel művészi karrierjét a frankofón világban.

Flóra első albumának munkálatai közepette februárban Párizsba utazott. Az album mely a Premier címet fogja viselni, számos meglepetést tartogat számunkra. Kiderült, hogy a francia fővárosban tett látogatás célja a próbák megkezdése volt. Az ott töltött idő alatt két neves francia énekessel egyeztették a közös munka részleteit, meglátogatták a bemutatkozó koncert várható helyszíneit és természetesen tesztelték azok esti hangulatát is.

Az egyik titokzatos előadó David Bán, a francia musical világ kiemelkedő alakjai közé tartozik, aki az aktuális sikerdarabban, az 1789 Les amants de la Bastille-ban énekli Danton szerepét. Az új francia alkotást néhány héttel ezelőtt Globes de Cristal-lal jutalmazta a közönség, mely ebben a műfajban egy nagyon rangos és fontos elismerés (David egyébiránt egy másik musical kapcsán is érintett volt a díjátadón).

David Ban
David-nak - ahogy, az a vezeték nevéből is látszik - közvetlen kötődése is van Magyarországhoz, édesapja magyar volt. Bár nem beszéli a nyelvet, tiszteli a gyökereit, és izgalmasnak tartja, hogy egy magyar énekessel dolgozzon együtt.

Annak oka, hogy korábban nem hallhattunk Flóra kapcsán David-ról, nem az ismeretség időtartama, egyszerűen csak most látták elérkezettnek az időt arra, hogy együtt is mikrofon mögé álljanak. Figyelembe véve, hogy a kapcsolódási pont kettejük között David anyanyelve és zene iránti vonzalom, választásuk egy híres francia klasszikus feldolgozására esett.

Sébastien Gueze
Flóra másik duett partnere a zenei világ legrangosabb mûfajának, az operának csillaga, Sébastien Gueze. Placido Domingo felfedezettje az Operalia nemzetközi operaversenyen közönségdíjas lett, és a francia tenort a szakma második helyezéssel jutalmazta 2008-ban. Sébastien azóta bejárta a világ operaszínpadait, a legnagyobb nevekkel énekel együtt a legjobb karmesterek és kiváló rendezők vezénylete alatt. Karrierje folyamatosan ível felfelé, melybe tökéletesen beleillik egy olyan duett, melyből egyedülálló műfaji találkozás születik majd. Flóra és Sébastien egy nagysikerű film betétdalát éneklik lemezre, melyre elsőként készül francia dalszöveg.

Annyi biztos, hogy nem véletlenül töltött Flóra több mint két hetet Franciaországban, hiszen bemutatkozó anyagának fele francia nyelven szólal majd meg, s az sem titkolt cél, hogy a lemez megjelenését párizsi koncertek, és francia címlapmegjelenés kísérjék. Ezzel valóra válhat Flóra egyik régi álma, hogy olyan európai közönség előtt énekeljen, mely elismeri, és legfőképpen szereti a frankofón zenét.

 

Que ce soit sur les bords de la Seine ou du Danube, voici une rentrée dont ne se plaindront pas...
Le 6 octobre: voilà une date qui n ´ évoquera probablement pas grand chose pour la majorité de nos...
Au lendemain de la Guerre, une célèbrité aurait, paraît-il, déclaré: ”J´aime tellement l´Allemagne...
Les mélomanes et amateurs d ´ opéras le savent bien: la turquerie fut un genre tr è s en vogue en...
Comme l ´ on sait, le Trois septembre marque l ´ anniversaire de la déclaration de guerre à l ´...
Pour terminer l´été en beauté et célébrer ensemble les premiers beaux jours de l´automne, rien de...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó