Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az elsõ évben 127 együttes jelentkezett. A sikeres programhoz idén már csatlakoztak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is és a lebonyolításában nagy szerepet játszó - a külföldi magyar kulturális intézeteket koordináló - Balassi Intézet is. Az összefogás meghozta gyümölcsét, hiszen idén már 191-en pályáztak (!) és a több helyszínnek köszönhetõen a tavalyi három helyett már nyolc magyar együttes képviselhette hazánkat június 21-én Európa-szerte. Párizsban két fiatal, de tehetséges zenekar, a Goulasch Exotica és Folktronika lépett fel a magyar intézet saját szabadtéri színpadán.

Este 8 óra után néhány perccel szólaltak meg az elsõ, hazai füleknek is ismerõs dallamok a Párizsi Magyar Intézettel szemközti sétányon, az Allée du Séminaire-en felállított „Magyar Sarok” színpadon. A Tolna és Somogy megyei népdalokat, valamint moldvai és mezõségi dallamokat játszó Folktronika együttes egyszerre tradicionális és progresszív zenéje különös színt hozott a párizsi zenei megmozdulásba. A dalokat a világzene, a jazz, az elektronikus zene és a rock hangzásvilágát is megidézõ elemekkel feldolgozva adták elõ. A melankolikusabb és vidámabb számokkal egyaránt készülõ zenekar még arra is külön hangsúlyt fektetett, hogy az ének az adott terület tájszólásával csendüljön fel – ez a fel-felbukkanó magyaroknak még egy plusz „ízt” jelentett.

A dél-dunántúli régió településeiben verbuválódott, tavaly alakult zenekarban rejlõ lehetõségekrõl mi sem árulkodik jobban, minthogy pályafutásuk harmadik koncertjét (a budapesti Fonóban és Gödör Klubban szervezett fellépéseik után) már Párizsban tarthatták meg. A tapasztalat hiányából ugyan fakadt egy kis bátortalanság - ami a zenei világ letisztultságából, értékeibõl mit sem vont le - de a tehetséggondozásban érdekelt PMI igazgató, Derdák András szerint ezek a lépcsõfokok is hozzátartoznak a mûvészek elõadásmódjának kiforrásához. A PMI fontosnak tartja, hogy a Pécs 2010 project elõkészítõ szakaszában minél több dél-magyarországi produkció jelenhessen meg Párizsban.

{mosimage} 

Este 10 órától éjfélig a Goulasch Exoticáé volt a színpad, amit a táncolni vágyó és egyre gyarapodó közönség nagy lelkesedéssel fogadott. Ahogy gyorsult a ritmus, úgy nõtt a nézõk száma is.  A 4 zenésszel és 3 DJ-vel felvonuló zenekarban a hegedû, a brácsa, a harmonika és az ének emelte ki az eredeti népi dallamokat, hogy aztán a DJ-k megbolondíthassák az autentikus hangzást a jól táncolható, zeneileg eklektikus (swing-dub-hip-hop-ska-bootleg-balkán) nótákkal, ritmusokkal, rigmusokkal. Míg az elsõ órában a zenészek játéka dominált - õk húzták a talpalávalót - a másodikban a DJ-k vitték a prímet. A francia közönséget elsõ hallásra tán meglepte a muzsika energikussága, eleinte nem is mindenki tudta, hogy mozogjon a számára újszerû zenére, de az este v égére a lányok, asszonyok egy része már mezítláb táncolt, a fiúk, férfiak francia módon ropták a magyar népzenére, az egészen kicsik pedig a színpad tövében ugrándoztak.

Másnap a mindig vidám zenész csapat az Eiffel-torony aljában is rázendített, és addig játszott, amíg össze nem gyûlt annyi pénz a kirakott kalapban, hogy felmehessen Franciaország jelképének tetejére. De ezt is csak azért, hogy 327 m magasan is öregbítsék népdalainkkal a magyarok jó hírét.

Ahogy a pályázati kiírásban is szerepelt, a Párizsi Magyar Intézet olyan zenei formációknak kívánt esélyt adni, amelyek képesek saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezni következõ turnéikat. A Goulasch Exotica már egy helyi, jó nevû DJ-vel (DJ Tagada – közép-európai és balkáni zenéket játszik) és egy dél-franciaországi szervezõ csapattal (Staccato) is felvette a kapcsolatot. Terveik szerint jövõ õsszel egy nyugat-európai turné keretein belül Franciaország több városát is célba veszik majd.

{mosimage} 

Éppen a helyi, személyes kapcsolatok kiépítésének megkönnyítése céljából látta vendégül a zenekarokat a Párizsi Magyar Intézet több napon át. Így történhetett, hogy a fellépõk már koncertjeik elõestéjén is ki akarták próbálni magukat és a PMI nemrég beindított exkluzív, éjszakai tetõteraszos programján, az ún. Silent Cinema fülhallgatókkal „lenémított” szabadtéri vetítését követõen is szórakoztatták a publikumot.

Az öt külföldön mûködõ magyar kulturális intézet és az õket összefogó Balassi Intézet a közösen kiírt pályázatban olyan zenekarok jelentkezését várta, amelyek a tradicionális magyar népzenei motívumokat úgy elegyítik a XXI. század stílusjegyeivel, hogy az eredmény friss és újszerû muzsika legyen. Összesen 191 zenekar jelentkezett, a legtöbben szerencsét próbáltak több nagyváros felhívásán is. Párizsba 98, Pozsonyba 97, Berlinbe 91, Brüsszelbe 78 és Londonba 77 pályázat érkezett. Végül nyolc együttes utazhatott ki. Berlinbe az Etnorom, valamint Bágyi Balázs Quartet és Salamon Beáta, Brüsszelbe a Ninjahelikopter, Londonba Ferenczi György és a Rackajam, Pozsonyba a Hétrét és az Úzgin Ûver zenekarok. 

A pályázó zenekarok listája a www.instituthongrois.fr oldalon a Fête de la Musique címszó alatt a „tableau à télécharger” feliratra klikkelve megtalálható. 

Kontakt: Timár Ágnes 0620/800-71-41
A Párizsban fellépõ két együttes képviselõi:
Folktronika - Fenyvesi László: 0630/483-5864
Goulasch Exotica - Jutasi Tamás: 0670/538-3412

Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
Les amateurs de cinéma connaissent vraisemblablement la trilogie de Francis Veber sur les...
Könnygázzal oszlatták szombaton a francia rendőrök az üzemanyagadó emelése ellen tüntető "sárga...
Le mélomanes le savent bien, nombreuses sont les dynasties ou liens de famille que l´on pourrait...
Trois bonnes raisons de nous rendre à ce concert.
Több mint negyven francia közéleti személyiség írta alá azt a felhívást, amelyben a Pakisztánban...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó