Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

André Le Nôtre, a 17. század egyik leghíresebb kertépítője, a lenyűgöző versailles-i parkrendszer megteremtője.

André le Notre

André le Nôtre

 

A francia tájépítő 1613. március 12-én, Párizsban látta meg a napvilágot. Felmenői már két generáció óta a művészi kerttervezés tevékenységét folytatták, így jól kitaposott nyomvonalon vágott bele pályája megvalósításába. Nagyapja és édesapja fortélyait a gyakorlatban leshette el, akik mint a Tuileriák kertjének tervezői és főkertészei váltak elismert szakemberekké.

Már 16 esztendős korától kezdve hat éven át kertépítési és növényápolási tanulmányokkal alapozta meg mesterségbeli felkészültségét.

Első megbízatását 1635-ben nyerte el, mindjárt XIII. Lajos francia király öccse, Gaston orléans-i herceg főkertészi pozícióját foglalhatta el, majd sorra következtek a jelentősebbnél jelentősebb feladatok. Számos kastély látványát készíthette el, így nevéhez köthető a Grand Trianoni, s a Clagny parkok, valamint a francia nemesség részére készített komplex kertrendszerek Sceaux, Chantilly, Meudon, Saint-Cloud és Pontchartrain palotáihoz, továbbá kisebb ligetek, mint a Maintenon, a Saint-Cyr, a Palais Royal és végül a Gaillon.

Tudását kiválóan kamatoztatta a királyné fontainebleau-i birtokának rendezésénél, illetve a Tuileriák számára már ismert növényzetének, zegzugos berkeinek ápolásánál. Hírnevét egy 1655-ben kiérdemelt küldetés kapta szárnyra, mikor Vaux-le-Vicomte kúriájának tájképét varázsolta lenyűgözővé. A hatéves munka 18 ezer kertész közreműködésével valósult meg, melyben Louis Le Vau építésszel karöltve páratlan vizuális harmóniát teremtett. A logikus építészet szellemében a rend, a fegyelem és a geometrikus formák tökéletes egyensúlyát hozták létre különféle tájépítészeti komponensek együttes felhasználásával: szökőkutakkal, szobrokkal, díszítőelemeket megjelenítő ágyásokkal.

André Le Nôtre életének legnagyobb szakmai kihívásával 1662-ben találta szembe magát: a versailles-i kastély körül egy csodálatos park létrehozásával bízták meg. A kertépítés folyamata három nagyobb szakaszban zajlott, összesen 25 évig tartott. A különböző teraszokkal, filegóriákkal, szökőkutakkal, szobrokkal, különleges növényekkel és kápráztatóan szép bokrokkal díszített park Európa egyik legszebb és legnagyobb kertjévé fejlődött. Napjainkra viszont a többszöri átépítés és az új növényfajták beültetése miatt a kastély parkja nagyrészben már megváltozott.

Az 1700. szeptember 15-én, 87 éves korában elhunyt kertépítő nevét azonban nemcsak a fontainebleau-i és a versailles-i park tette halhatatlanná, a főkertész a trianoni, meudon-i, chantilly-i és a saint-germain-i kerteken is otthagyta kéznyomát.

Hitvallása szerint Le Nôtre mindvégig a szépség és harmónia megteremtéséért küzdött, a hibátlan táj létrehozásáért, mely a klasszikus ókor fenségét, dicsőségét kapcsolta kora uralkodóihoz. Alkotásaiban az optikai illúzió trükkjeivel a tér meghosszabbítását, ezáltal végtelenségét hangsúlyozta ki, mintha a palota teraszáról nyíló látvány egészen az égig, a mennybe vezetné fel szemlélőjét. Mindezek mellett szakértelmével az öntöző csatornarendszert láthatatlanná tette a látogatók elől. A mester elhunytáról, 1700. szeptember 15-én a tekintélyes Mercure de France sajtókiadvány a következőképp adott hírt: „A királynak éppen most kellett megválnia azon ritka, tevékenységét hűen és buzgón ellátó emberétől, aki páratlan volt saját művészetében, s ezért kitüntető kegyben részesült. 

Károly Ágnes

 
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó