Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy nagy kiterjedésű országban, mint Franciaország, hamar felfedezzük a nyelvi sokféleséget, a kiejtésbeli, lexikai és mondattani különbségeket. 

Gyakran elfelejtjük, hogy történelmileg Franciaországban nincs nyelvi egység. 1794-ben, Grégoire atya írta a Nécessité-ben, hogy - eltekintve a megsemmisült patoiktól -, hozzávetőleg harminc különböző dialektussal számolhatunk. Ami a francia nyelvet illeti, közel állunk a bábeli-zürzavarhoz, de ez a szabadságot jelenti, mert mi vagyunk a nemzetek élén.

Ezt a nyelvi sokszínűséget a modern nyelvészek is megerősítették. jelenleg 28 regionális nyelvjárás ismert Franciaországban. Ezek: orléanais, tourangeau, berrichon, franc-comtois, wallon, picard, champenois, normand, gallo,  poitevin-saintongeais, angevin, bourguignon, arpitan, gascon,languedocien, provençal, auvergnat, limousin, vivaro-alpin, catalan, corse, alsacien, francisque, flamand, breton és  basque, amelyekhez még hozzáadódik egy nomád nyelv, a cigány vagy más néven romani chib.

 A nyelvészet osztályozza a nyelveket, a nyelvcsalád történetét illetően. Majdnem minden Franciaországban használt nyelv az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik. Az évszázadok során az emberek vándoroltak Európa és Délnyugat-Ázsia felé. Minden állomásukon egy új nyelv jelent meg.  Például az indoeurópai az olasz-kelta őse, eredete viszont az ős-latin, amely maga is sokat fejlődött a gall-rómaiban, majd átadódott a franciának és a már létező dialektusoknak. Valójában három nagy indoeurópai csoport létezik: le groupe roman, le groupe celtique et le groupe germanique. Hogy teljes legyen a lista, hozzá kell adnunk a baszk (le basque) nyelvet is.

Mindegyik nyelvnek megvan a maga története. Sokan közülük már alig beszélt nyelvek. Szinte mindig elveszítik egységes szerkezetüket, szétforgácsolódnak a különböző nyeljárásokban, néha egyik faluból a másikba jutva is. Csak néhány kivétel van, amely túléli ezeket a szétszóródásokat, mint például a híres északi dialektus, a chti.

Figyelem! A nyelvjárás, nem egy "patois" (tájszólás, ami egy kicsit pejoratív jellegű kifejezés), nem francia, egy kicsit különböző, egy kicsit bizarr. A nyelvjárás a franciától teljesen különböző nyelv (le Breton, l'Alsacien, le Provençal, le Catalan, le Basque, l'Occitan et le Corse).

1789-ben a párizsiak azt mondták "tout le monde en France parle français !" De Franciaország nagy, a Párizs körüli régiók nem ellenkeztek. A Lorrain, a Normand eltűnt, de más dialektusok ellenálltak. Ha Bretagne-ba vagy Korzikára utazunk, láthatjuk, hogy a forgalomirányító jelek is két nyelven íródtak.

A pejoratív "patois" szó még mindig használt a hagyományos falusi világban, mint kommunikációs eszköz egy kis közösségben. A katalán és a korzikai gyakran minősül önálló nyelvnek. A regionális nyelvek még nagyon elterjedtek voltak a XX: század elején és megfeleltek az ősi tartományok nyelvezetének. Manapság azonban tanúi vagyunk a dialektusok eltűnésének - főként a dialectes d’oïl -, mert igen közel állt a franciához. Viszont a vallon és az elzászi még mindig nagyon erős.

(Forrás: Le français, une langue qui défie les siècles – Alain Ray)

Vocabulaire

  • la langue régionale – regionális nyelv
  • la langue minoritaire – kisebbségi nyelv
  • la dialecte – nyelvjárás
  • le patois – tájszólás
  • la langue nationale – nemzeti nyelv

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó