Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tudtad, hogy a Grimm testvérek elsősorban nyelvészek és szótárírók, azaz lexikográfusok voltak, a mesék gyűjtése csupán a hobbijuk volt?

A Jacob és Wilhelm Grimm 1838-ban fogtak bele a német nyelv legteljesebb szótárának munkálataiba (Deutsches Wörterbuch).

A terv nagyszerű volt, sajnos ők azonban nem tudták befejezni. A Grimm fivérek az E betűig tudtak a munkálatokban részt venni. Az eredetileg 6-7 kötetesre tervezett szótár több mint száz évvel később, 1961-ben jelent meg 32 kötettel...

Sorozatunkban a Grimm Kiadó alábbi kiadványait mutatjuk be:
1. Francia–magyar, Magyar–francia turisztikai szakszótár (részletekért klikk a címre!)
2. Francia–magyar, Magyar–francia gasztronómiai szakszótár (részletekért klikk a címre!)
3. Francia–magyar, Magyar–francia gazdasági szótár (részletekért klikk a címre!)
4. Üzleti kommunikáció szóban és írásban (részletekért klikk a címre!)
5. Francia-magyar, magyar-francia tanulószótár - új kiadás!

Szeretnél nyerni egy ilyen szótárt? Facebook oldalunkon szavazással befolyásolhatod, hogy melyik könyv legyen a nyereményjátékunk nyereménye!

Miért új a Grimm-koncepció?

A  legtöbbek által ismert és megszokott szervező elv a szótáraknál a méret. (A címszavak mennyisége, nem pedig azok tartalma)

Ez alapján keresik a kisszótárt, középszótárt és nagyszótárt – amely szótárak csupán a címszavak számában térnek el.

A Grimm szótárakban a címszavak kiválasztása és a szótár felépítése a felhasználó igényeihez igazodnak.

A Grimm Kiadó ezzel szemben mindig a felhasználó igényeire szabott szótárakat készít, ahol a legfontosabb szervező elv, hogy kinek készül a szótár.

Attól függően, hogy ki használja a szótárat (pl.: kezdő nyelvtanuló gyermek, nyelvvizsgára készülő középiskolás vagy felnőtt, fordító, tanár, nyelvszakos hallgató stb.) más szókincs és szerkezet szükséges az eredményes használathoz.

A Grimm szótárakban a címszavak kiválasztása és a szótár felépítése a felhasználó igényeihez igazodnak. Ez pedig azt eredményezi, hogy a megfelelő szótártípus kiválasztásával a szótár használója minden keresett információt könnyedén megtalál és értelmezni tud.

Egy szótárnál pedig a Grimm-szótárak használói (és véleményünk szerint) ez a legfontosabb.

Miért nem lesz a Grimm Kiadónak nagyszótára?

A Grimm szótárprogramot 20 éve kezdtük el építeni. Valamennyi szótárunknál azt az alapelvet tartottuk szem előtt, hogy mindig pontosan tudjuk definiálni, kinek készül a szótár. A program teljessége szempontjából pedig az volt a legfontosabb, hogy a nagyobb nyelveken minden reprezentatív felhasználói kör igényeit ki tudjuk elégíteni. Ezen túlmenően – köszönhetően kiváló szerzőinknek – sikerült az egy nyelvhez kapcsolódó szótártípusok között egy jól felismerhető, és nyomon követhető nyelvi progressziót megteremtenünk.

A téves mennyiségi szemlélet helyett kizárólag minőségi szemléletű szótárakkal igyekszünk kielégíteni a professzionális szótárhasználói igényeket.

A múlt század elavult, mennyiség-szemléletű szótárírása sokkal inkább a kiadó, mint a szótárhasználó érdekeinek felelt meg. A címszavak számának minden koncepciót nélkülöző növelése, az egyes szakterületek önkényes túlsúlyozása eredményeképpen születtek meg a kor nagyszótárai. Ezek a szótárak már megjelenésük idejében sem tudtak megfelelni a – nem mellesleg kifejezetten igényes – célcsoport támasztotta elvárásoknak.

A téves mennyiségi szemlélet helyett kizárólag minőségi szemléletű szótárakkal igyekszünk kielégíteni a professzionális szótárhasználói igényeket.

Mivel egy szótáron belül nem jeleníthető meg valamennyi fontosabb szakterület, ezért a teljesség igényével csak egy jól használható, nagy szókinccsel felépített általános vagy köznyelvi szótár (ilyenek a kéziszótáraink), és egy aktuális szókincsre épülő, megbízható szakszótár teljesítheti a felhasználói elvárásokat.

Azoknak a szótárhasználóknak tehát, akiknek a művelt köznyelv szókincse mellett szakterületi szókincsre van szükségük, 7 kéziszótárunk mellé 11 szakszótárt tudunk ajánlani, öt nyelven.

Egyes szótártípusaink – a fentiekkel összhangban – az alábbi felhasználói igényeket elégítik ki:

Nyelvtanuláshoz
Gyerekszótár: a 7-12 éves korosztály szótára, kezdő nyelvtanuló gyerekek szókincséhez és nyelvtani tudásszintjéhez igazodik. Európai referenciaszint: A1, A2

Tanulószótár: a 12-18 éves korosztály szótára, kezdő szinttől a középfokú nyelvvizsgáig, emelt szintű érettségiig segíti a nyelvtanulót. Európai referenciaszint: A1, A2, B1, B2

Kéziszótár: haladó nyelvtudással rendelkező tanulók szótára, a felsőfokú nyelvvizsgáig, és idegen nyelvi egyetemi tanulmányai során segíti a nyelvtanulót. Európai referenciaszint: B1, B2, C1, C2 (irodalmi nyelv, köznyelv)

Mindennapi munkához:
Munkahelyi szótár: Célirányosan a mindennapi munkához készült, az általános nyelvi szókincset gazdasági és irodai szókinccsel egészítettük ki. Ennek köszönhetően valamennyi irodai munkakör aktív segédeszköze, a szókincs mellett tárgyaláshoz, levelezéshez szükséges információkkal, levélmintákkal. Európai referenciaszint: A1, A2, B1, B2

Professzionális felhasználóknak:
Kéziszótár: fordítók és nyelvtanárok számára, szókincse lefedi a teljes köznyelvi szókincset, irodalmi szókincs és válogatott szaknyelvi szókincs jellemzi, teljes körűen strukturált nyelvi adatokkal, kollokációkkal és idiómákkal. Európai referenciaszint: B1, B2, C1, C2 (irodalmi nyelv, köznyelv)
Szakszótárak: fordítók és más szaknyelvi felhasználók számára, az adott témához kapcsolódó, reprezentatív szakmai szókincs. Európai referenciaszint: C1, C2 (szakmai nyelv)

Nyelvgyakorláshoz, utazáshoz:
Kisszótár: Utazáshoz, valamint azoknak a felnőtt nyelvtanulóknak, akik alapfokú nyelvtudásukat szeretnék szinten tartani, illetve a nyelvet alapszinten szeretnék elsajátítani. Európai referenciaszint: A1, A2
Zsebszótár: Méretében a legkisebb szótárunkat azoknak ajánljuk, akiknek külföldi tartózkodásukkor mindig maguknál tartható apró szótárra van szükségük. Európai referenciaszint: A1, A2

Miért lényeges adat egy szótárnál a kiadás éve és a kiadás száma?

Ahhoz, hogy egy szótár a mai szótárhasználó igényeit maradéktalanul kielégítse, az is szükséges, hogy mindig az aktuális szókincset és nyelvtani rendszert tükrözze.

Azok a szótárak, amelyek több, mint öt év elteltével is változatlan adattartalommal jelennek meg, értelemszerűen már nem az aktuális szókincset és nyelvtant tükrözik.

Ahogy a nyelv szókincse folyamatosan változik, úgy egy szótár is csak akkor elégítheti ki a mindenkori felhasználók igényeit, ha időről-időre átdolgozzák: bővítik, javítják, vagyis a szótárt mindig a nyelv aktuális állapotához igazítják.

Azok a szótárak, amelyek több, mint öt év elteltével is változatlan adattartalommal jelennek meg, értelemszerűen már nem az aktuális szókincset és nyelvtant tükrözik. Éppen ezért a szótárhasználó nem tudja azokat a jelenben olyan eredménnyel használni, mint azt az első megjelenésekor tehette volna.

A Grimm Kiadó szótárai minden kiadással, vagyis 18-24 havonta megújulnak. Elvünk, hogy egy szótárnak mindig az adott célcsoportnak és nyelvi szintnek megfelelő aktuális szókincset kell közvetítenie. Szerzőink és szerkesztőink a nyelvet mindennapi szinten kísérik figyelemmel, a szótárakat pedig folyamatosan javítják és bővítik, a változásoknak megfelelően.Egy minőségi szótár alapvető tulajdonsága tehát, hogy első megjelenésétől kezdve folyamatosan dolgoznak rajta. Hessky Regina, a német kéziszótárak, tanulószótár és gyerekszótár szerzőjét idézve: egy szótárt csak abbahagyni lehet, befejezni nem.

A Grimm Kiadó szótárai minden kiadással, vagyis 18-24 havonta megújulnak.

Ezek alapján az is érthetővé válik  miért gyanús egy szótár esetében a túl kedvezőnek tűnő ár. Ha egy szótárt nem gondoznak folyamatosan, természetesen a költségek kedvezőbbek, az eredmény viszont éppen ellenkezőleg. Ez a szótár eredeti céljának mond ellent. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy egy olcsó, silány minőségű szótár megvásárlása után meg kell venni a drágább, minőségi verziót is, mert az előző nem alkalmas nyelvtanulásra.

Néhány hasznos információ a kiadói adatokkal kapcsolatban:

1. A könyvek kolofon oldalán a kiadó mindig feltünteti a kiadás idejét, helyét, és ha van akkor a kiadás jelzését is (javított, átdolgozott stb.). Itt található a kiadás vagy nyomtatás éve, ezért egy friss évszám megtévesztő lehet, hiszen nem feltétlen jelenti, hogy a szótár tartalma friss, csupán azt, hogy mikor nyomtatták.

Minden új kiadás új ISBN számot kap, éppen ezért az évszám mellett érdemes a megvásárolni kívánt szótár ISBN számát összehasonlítani egy korábbi (pl. antikváriumi) példányéval.

2. Az azonos ISBN számmal ellátott könyvek tartalma azonos, akkor is, ha a borító új.

3. Érdemes mindig megkeresni az első kiadás évszámát, illetve azt, hogy a szótár hanyadik kiadását éli.

A szakszótárak a Grimm Kiadó oldalán augusztus 26-áig most 20% kedvezménnyel megrendelhetők.

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó