Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A CSA közvélemény-kutató intézet felmérését a Le Nouvel Observateur címû hetilap legújabb száma tette közzé. Ez önmagában is figyelemre méltó, mivel a lap egyike volt azon kevés korabeli francia sajtóorgánumoknak, amelyek rokonszenveztek a diákmozgalommal, és Jean-Paul Sartre a "NouvelObs" számára készített interjút Daniel Cohn-Bendittel, a párizsi diákok karizmatikus vezetõjével.

A felmérés szerint a megkérdezettek 74 százaléka nem osztja Sarkozy nézeteit, mert úgy véli: a francia társadalom lelkiállapotának kritikával illethetõ összetevõi nem kapcsolódnak az 1968 májusában a diáklázadásban és az általános sztrájkban kicsúcsosodó eseményekhez. Csupán 18 százalék álláspontja közelít Sarkozyéhez, mert õk úgy látják, hogy 68 "rossz következményekkel járt" a francia társadalomra nézve. Nyolc százalék nem mondott véleményt.

{mosimage}Ugyancsak 74 százalék nyilatkozott úgy, hogy 68 májusa "jó hatással" volt az ország életére, és csak 20 százalék gondolja az ellenkezõjét. Ezen belül a közvélemény-kutatásban részt vevõk 80 százaléka ismeri el, hogy ez a hatás "inkább pozitív" volt a férfiak és a nõk közötti munkamegosztás területén, 73 százalék a szakszervezeti jogokban, 72 százalék a szexualitásban, 64 százalék a szülõk és a gyermekek közti viszonyban, 61 százalék az erkölcsökben való elõrelépést írja 68 számlájára.

Nicolas Sarkozy a tavalyi elnökválasztás elõtt a 68 májusán való túllépésre szólította fel szavazóit.

Azt javaslom a franciáknak, hogy szakítsanak 68 május szellemével, az általa hordozott viselkedésekkel, eszmékkel, hogy valóban szakítsanak 68 májusának cinizmusával - mondta Sarkozy.Nemrégiben a jelenleg zöld európa parlamenti képviselõ Cohn-Bendit, aki könyvet írt Forget 1968 (Felejtsd el 1968) címmel, arra célozva, hogy az akkori eszmék, jelszavak nagy részét túlhaladta az idõ, a világ folyása, egy amerikai elõadókörút során Sarkozy-t "a legnagyobb 68-asnak" nevezte, mert szerinte 68 nélkül Franciaország aligha fogadott volna el egy kétszeresen elvált elnököt, aki ráadásul egy énekes-fotómodellt visz az Élysée-palotába "Premiére Dame"-nak (Elsõ Asszonynak). (Forrás: Múlt-kor/MTI)

Hozzászólás (Facebookkal)

C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
Voil à une sortie quelque peu inédite p our clore cette saison musicale: l 'épreuve publique de...
Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ), köztük...
Május 16-án Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete az Akadémiai Pálmarend lovagi...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó