Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Château Royal d'Amboise - Fotó: L. de Serres

Az egész úgy kezdődött, hogy kiváló szerkesztőnk, Erzsi, posztolt a Facebook oldalunkon egy képet az Amboise-i királyi kastélyról.

Az információ felszántotta az internetet és Hashtag (#) nevű kollégánk közvetítésével (hogy is van ez franciául?) eljutott egyenesen a képen szereplő kastély üzemeltetőihez. Akik viszont nem voltak restek - és némi levélváltás után -  gyorsan küldtek nekünk pár csodálatos képet, valamint a kastély magyar nyelvű brosúráját, amit alant át is lapozhattok!

Hol is vagyunk tulajdonképpen?

Lássuk a kastély környezetét: a tájkertek
 
Dél irányában, a folyónak hátat fordítva, a régi romantikus park fasorai ritmikusan osztják fel a mai kertet. Az utóbbi évek során ismét ültettek tölgyeket, buxusokat, ciprusokat és muskotály szőlőt, mindannyi emlékeztető az itáliai befolyásra.

Buis boules. Fotó: L. De Serres

Egy kis ízelítő belülről: a tanácsterem

A reneszánsz idején Franciaország királya fokozatosan növeli uralmát a királyság felett, nevezetesen azzal, hogy a kormányzók, katonatisztek és egyházi méltóságok hűségét biztosítja. Ezenkívül megköveteli, hogy a főurak, nejeikkel együtt, több hónapot töltsenek mellete. Így kerülnek a nők a királyi udvarba. Az ünnepélyes audienciák és ünnepségek ettől kezdve az udvari élet nélkülözhetetlen szórakozásai közé tartoznak. A tanácsterem egyike az első ilyen tágas termeknek, ahol ezeket az ünnepélyeket rendezik.

Salle du Conseil. Photo: E. Sander

Leonardo da Vinci (1452-1519) sírja

A kastély a nagy olasz mester örök emlékét őrzi, mivel az uralkodótól, I. Ferenctől abban a kiváltságban részesül, hogy 1519-ben a kastélyban legyen eltemetve. Amboise-ba 1516-ban, 64 éves korában, már Firenzében, Milánóban, Mantuában, Velencében, Rómában és Bolognában leélt hosszú karrierje dicsfényével övezve érkezik. Itt ismerkedik meg I. Ferenc királlyal. Az uralkodó a Cloux-i, ma Clos Lucének nevezett udvarházban szállásolja el, „ a király első festőjének, mérnökének és építészének” nevezi ki és évi 700 aranytalléros juttatást nyújt neki. Idejét a rajznak és a tanításnak szenteli, elsősorban a csatornázás, az urbanizmus és az építészet területén. Néhány szerző neki tulajdonítja a Romorantin-i palota tervét és a Chambord-i kastély bizonyos részleteit. A király közeli barátja volt és számos szórakoztató programot álmodott meg számára, köztük a híres Festa del Paradiso-t, 1518-ban.

Tombe de Leonardo da Vinci. Photo: A. Beato

A kastély hivatalos honlapja / site officiel du château.

És íme a várva várt prospektus. Tipp: nagyítsd ki teljes képernyőre. Kicsit várni kell, hogy teljesen betöltődjön és akkor éles lesz a kép, a szöveg pedig olvasható! Jó böngészést! Innen le is töltheted.

 

Névmásos összefoglalásunk folytatásaként következzenek: pronom démonstratif, pronom possessif....
Több munka a rövidebb életért ? – Travailler plus pour vivre moins longtemps ?
Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó