Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Mary Rose utolsó perceiA Mary Rose katasztrófája 500 éve foglalkoztatja a szakértőket: sokáig a tervezési hibákkal okolták a hadihajó süllyedését, most azonban egy francia támadás szolgáltat magyarázatot a balesetre, amit a Tudor propagandagépezet később szándékosan eltitkolt.

A franciák és angolok között Solent-nél, azaz a Senki földjén vívott küzdelemben 1545-ben VIII. Henrik szeme láttára elsüllyedt Mary Rose-t 1982-ben emelték ki hullámsírjából, és azóta Portsmouth-ban látható.

A hajó süllyedése igazi katasztrófa volt: VIII. Henrik flottájának büszkesége a közhiedelem szerint a rossz tervezés miatt billent meg, és fordult át, majd süllyedt a tenger fenekére. A történészek egy része szerint a nyelvi nehézségek okozták a hajó süllyedését, hiszen a legénység az utasításokat nem értve engedte, hogy a tengervíz befolyjon az ágyúnyílásokon. A helyzetet csak nehezítette az erõs szél, és így a hajó könnyen megbillenhetett.

A történészek egy része szerint a nyelvi nehézségek okozták a hajó süllyedését, hiszen a legénység az utasításokat nem értve engedte, hogy a tengervíz befolyjon az ágyúnyílásokon.

A Portsmouth-i Egyetem új kutatása azonban szembeszáll a hasonló ötletekkel: szerintük mindez badarság, és a Mary Rose sorsát egy kisebb francia galleonról leadott ágyúlövés pecsételte meg. Az ütközetrõl készített sussexi Cowdray-i metszet elemzése, a modern térképek vizsgálata, majd egy ezekbõl létrehozott háromdimenziós csataszimuláció sok korábbi kérdésre választ adott.

Érdekesség, hogy a metszetrõl csupán egy másolat maradt fenn, amelyet azelõtt készítettek, hogy az eredeti képet rejtõ ház 1793-ban leégett. Ráadásul a kép nem csupán egy adott pillanatot ábrázol, hiszen a gondos elemzés alapján kiderült, hogy az inkább egyfajta csata-narratíva, amely a Mary Rose sorsát volt hivatott elbeszélni.

{mosimage}Az adott nap idõjárását a korabeli leírások alapján sikerült rekonstruálni, így a hajók mozgását a GPS-technikákkal könnyedén a szelekhez igazították, majd az is kiderült, hogy a metszeten látható hajók közül melyik milyen irányban haladhatott. Ennek alapján a francia és angol taktikát is újraalkották, és a szimulációban aztán a kutatók számára is meglepõnek bizonyult, ahogy a Mary Rose szép lassan beúszott a francia hajók tûzvonalába.

A végzetes lövést az angol hajókra korábban többször is veszélyt jelentõ kisebb francia galleonok egyike akkor adta le, amikor az éppen menekülõre fogta volna a dolgot, vagy az is lehet, hogy még le volt horgonyozva. Amikor aztán az ágyúgolyók ütötte lyukon a víz beömlött a hajótestbe, az teljességgel instabillá és irányíthatatlanná vált. A vízvonaltól messze lévõ ágyúnyílások ekkor kerültek közel a tengerhez, és egy szint után az egész hajótest megbillent.

A kutatást vezetõ Dr. Dominic Fontana szerint ebbõl a parton állók semmit sem láthattak, és mindez úgy tûnt, mintha a szél fordította volna át a hajótestet. A kutató szerint Henriknek már az is elég megalázó lehetett, hogy flottája büszkesége az orra elõtt süllyed el, így arra nagyon ügyeltek, hogy senki ne tudja meg, miszerint ez a franciák érdeme lehetett.

Az elméletet bizonyítékokkal is sikerült alátámasztani: eszerint a hajótestben több helyen is nyoma maradt a francia lövéseknek, illetve egy francia gránit ágyúgolyót is találtak. A hajótestben végzett vizsgálatok egyben arra is rámutattak, hogy a tengerészek mindent megpróbáltak megtenni, hogy befoltozzák ezt a lyukat, ám sikertelenül.

A teória részleteit a What really sunk the Mary Rose? című dokumentumfilmben, november 24-én mutatták be a History Channelen.

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó