Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1794-ben, a francia forradalom tetőpontján a hadsereg alakulatai közel 170 ezer embert gyilkoltak meg az ország nyugati részén. Bár az esetet a történészek is szívesen felednék, a helyi tartományi kormányzat az ENSZ-nél kérvényezné az akkor történtek népirtássá minősítését.

1794 elején, a Terror uralmának tetőpontján francia katonák masíroztak be az atlanti parti Vendée-be, ahol korábban a párizsi forradalmi kormányzat ellen lázadtak fel a helyiek. Louis-Marie Turreau tábornok tizenkét „pokoli oszlopa” kegyetlen parancsot kapott: öljenek meg mindent, és mindenkit, aki és ami él és mozog. A katonák ekkor több tízezer embert - nőket és gyerekeket egyaránt - mészároltak le, és az egész vidéket felgyújtották.

Nantes városában a forradalmi vezető, Jean-Baptiste Carrier a helyi rabok tömeges lemészárlásával folytatta: meztelen férfiakat, nőket és gyermekeket kötöztek össze és zsúfoltak olyan lélekvesztőkre, amelyeket aztán a Loire közepén ágyúlövésekkel süllyesztettek el, majd az esetleges túlélőket is lelődözték. Amikor a katonák végeztek, Francois Joseph Westermann tábornok a következőt írta feletteseinek: "Vendée nincs többé... A kapott parancsok alapján lovakkal tapostattam agyon a gyerekeket, lemészároltattam a nőket, akik így nem szülnek több brigantit. Nincs egyetlen fogoly, aki ezt felemlegetné: kivégzettem mindet.” A történészek szerint a hadsereg közel 170 ezer embert ölt meg.

A történészek szerint a hadsereg közel 170 ezer embert ölt meg.

A tartomány most azt szeretné, ha az akkor történteket a modern történelem első dokumentált népirtásává minősítenék. A helyiek szerint erre azért is szükség lenne, mert mintha mostanra megfeledkeztek volna minderről. Az egykori véres események egyébként régóta hiányoznak a francia történelemkönyvekből is, ugyanis az nem vet túl jó fényt a dicső forradalom egykori vezetőire. A szovjet blokk országaiban a hasonló eseményeket előszeretettel hangsúlyozták: Lenin is többször hivatkozott a parasztság szerepére, és a vendée-i mészárlásra, amely szerinte sokban járult hozzá a forradalom kudarcához.

A javaslat komoly vitát váltott ki Franciaországban: a jobboldali MPF korábbi elnökjelöltje, Philippe de Villiers szerint az kezdettől a forradalom egyik alapköve volt, hogy „kiirtsák a vendée-i fajt”. Szerinte a mészárlásra vallási okok miatt került sor, így ma ezt népirtásnak neveznénk, ezért állásfoglalást követel az ügyben Sarkozytől, és annak elismerését kéri az ENSZ-től is. A politikus novemberben Örményországba látogatott, ahol a Vendée-ben 1794-ben történeteket az örmény népirtáshoz hasonlította.

A helyi Történelmi Kutatóközpont egyik munkatársa, Alain Gérard történész szerint míg a hadsereg az ország más részein a nemeseket, és gazdagokat gyilkolta halomra, Vendée-ben mindenkit megölt. Szerinte a forradalom itt fordult azok ellen, akik korábban legitimálhatták, és ez a revolúció saját elvei iránti hiteltelenségét mutatja. Nem véletlen hát, hogy az ott történtek mostanra eltűntek a köztudatból. Más történészek szerint viszont nem beszélhetünk népirtásról, ugyanis egy polgárháborús helyzetben nem ritkák a hasonló vérengzések, és a 200 évvel ezelőtt történtekre nem lehet az ENSZ modern kritériumait ráerőszakolni.

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó