Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A nyelvtanulásnak az is része, hogy legalább alapjaiban, megismerkedjünk az adott ország kultúrájával, történelmével, szokásaival. Ehhez kíván segítséget nyújtani az alábbi cikk.

louis XVIII

Lajos Szaniszló Xavér, a Bourbon-ház leszármazottja, XV. Lajos unokája, XVI. Lajos öccse, X. Károly bátyja Lajos Ferdinánd trónörökös és Mária Jozefa szász hercegnő negyedik fiaként 1755. november 17-én látta meg a napvilágot Versailles-ban, s nyomban megkapta a Provence grófja címet. 1774-ben lépett elő trónörökössé, amikor XVI. Lajos trónra lépett, ambícióinak azonban időlegesen határt szabott bátyja fiának megszületése.

A nagy francia forradalom előtti években Provence grófja a mérsékelt liberálisok politikáját támogatta királyi bátyja ellenében, a forradalom nagyfokú radikalizmusa azonban hamar visszakozásra késztette. 1789-ben tervet dolgozott ki a király és a királyság megmentésére, valamint a forradalmi rendszer megdöntése céljából.

A testvéreinél tehetségesebb és tanultabb Lajos a forradalom kitörése, 1789. július 14. után két évig Párizsban maradt, vélhetőleg abban reménykedve, hogy a maga javára fordíthatja a helyzetet, de 1791 nyarán külföldre menekült. Egy ideig öccsével, Artois grófjával (a későbbi X. Károllyal) a poroszországi Koblenzben szervezte az emigránsok ellenforradalmi tevékenységét.

A számkivetettség 23 esztendeje alatt Lajos Szaniszló szinte egész Európát bejárta: Koblenz után Veronában telepedett le, ám 1796-ban Bonaparte tábornok itáliai hadjárata során lerohanta a Velencei Köztársaságot, így az Orosz Birodalomba, később Lengyelországba, majd Svédországba költözött, mígnem 1807-ben, Angliában végre nyugalomra lelt. Az önjelölt francia király Napóleon oroszországi hadjáratának kudarca után végre esélyt kapott a hazatérésre.

Az 58 esztendős uralkodó, akinek életét ebben az időben már az elhízás és a köszvény is megkeserítette, a szövetségesek diadalmas bevonulása után egy hónappal, 1814. május 3-án visszatért Párizsba, uralkodásának első szakasza azonban meglehetősen rövidre sikerült.

Mint ismeretes, 1815 márciusában az uralkodó menekülni kényszerült a Tuileriákból az Elba szigetéről visszatérő „bitorló" elől, ám Napóleon a híres „száz nap" után – Waterloonál – döntő vereséget szenvedett a hetedik koalíciótól. XVIII. Lajos ez idő alatt Gent városában tartózkodott, majd „a szövetségesek poggyászkocsijain" másodszor is visszatért Párizsba, és ettől fogva haláláig zavartalanul uralkodhatott.

Franciaország 1823-ban a Szent Szövetséget támogatva rész vett a spanyol forralom leverésében. Ettől kezdve a megrokkant egészségű, napjait tolószékben töltő király egyre inkább fivére befolyása alá került, végül hazája teljes közönyétől kísérve 1824. szeptember 16-án hunyt el. Mivel Szavojai Lujzával 1771-ben kötött házasságából gyermeke nem született, öccse, X. Károly követte a trónon - őrá még igazabb a mondás, hogy a Bourbonok semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek.

Tudtátok?

Egyetlen király sem uralkodott a világtörténelemben XVII. Lajos néven.
XVI. Lajos után XVIII. következett
XVII. Lajos megszületett, trónörökösként nevelkedett, palotában lakott, csak épen koronához nem jutott.
XVI. Lajos és Marie Antoinette gyermekeként jött a világra a Franciaországi Versailles-ban. Ekkor tört ki a Nagy Francia Forradalom. Ebbe az időszakban emberek százait vitték vérpadra, majd a hóhérokat, nem sokkal később a hóhérok hóhérait.

Robespierre parancsára a királyi család is hamarosan Temple-ban a börtönkastélyba találta magát. A királyt nem sokkal később lefejezték, a királynőt Párizs legszörnyűbb börtönébe szállították. Nem sokkal később szintén guillotine (giotin) csapta le az ő fejét is.
A hétéves trónörökös és a nővére Temple-ban maradt, a forradalmi tanács még nevelőről is gondoskodott, egy félig analfabéta cipész személyében. A kis főhercegnő az osztrák udvarba került, de a trónörökösről semmi konkrétumot nem lehet tudni. Egyesek szerint nyolcéves korában megmérgezték. Mások szerint sikeresen elmenekült és álnéven élte le az életét.

Nem olyan régen, a titok kiderítése céljából, megjelent egy könyv Franciaországban. A szerző azt állította, hogy Európa leghíresebb látnokát hívta segítségül a rejtély megoldására. A látnok elmondása szerint XVII. Lajos elmondta neki, hogy álruhában megszöktették, előbb Spanyolországban, majd Skóciában élt. Családot alapított, és három gyermeke született. Mi az igazság ez ma is rejtély.

 

Forrás: MTI Panoráma - Deákné G. Veronika ; Rubicon ; internet

 

 

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó