Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Brazzaville a Kongói Köztársaság fővárosa, legnagyobb városa és pénzügyi központja, a Kongó folyó mellett terül el.

Itt él az ország lakosainak több, mint fele és itt koncentrálódik a nem mezőgazdasági foglalkoztatás 40%-a. Brazzaville népessége 1,174 millió (2005). 2001-es adatok szerint a Pool régióban lévő elővárosokkal együtt népessége mintegy 1,5 millió.

A folyó átellenes oldalán helyezkedik el a hétmilliós Kinshasa, a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa. (Ez az egyetlen hely a világon, ahol két szomszédos ország fővárosa egymással átellenben fekszik egy folyó partján.) A két hasonló nevű országot a könnyebb megkülönböztetés érdekében gyakran Kongó-Brazzaville, illetve Kongó-Kinshasa néven emlegetik.

A város Pierre Savorgnan de Brazza olasz utazóról kapta a nevét.

Története

A várost 1880-ban alapították egy falu helyén, amelyet Pierre Savorgnan de Brazza olasz utazó Ntamo néven említ. A város Brazzáról kapta a nevét, hivatalos nyelve a francia. A történet azzal kezdődött, hogy egy helyi bennszülött vezető, Makoko védelmi szerződést írt alá Brazzával, amelyben a Francia Birodalom oltalma alá helyezte a területet. A város négy évvel ezután épült, hogy a folyó túloldalán lévő belgák alapította város, akkori nevén Léopoldville vesrenytársa legyen. 1880 októbere és 1882 májusa között a szenegali Malamine Camara őrmester vezette kis egység tartotta megszállva a helyet, nehogy a belgák foglalják el.

A terület feletti francia ellenőrzést az 1884-es berlini konferencia hitelesítette nemzetközileg. A város először Francia Kongó, majd a Gabont, a Közép-Afrikai Köztársaságot és Csádot magaba foglaló föderáció, Francia Egyenlítői Afrika fővárosa lett. 1924-ben adták át a Kongó-Óceán vasutat, amely Brazzaville-t Pointe-Noire tengeri kikötővel kapcsolta össze.

1944-ben a szabad francia hadsereg és az afrikai francia gyarmatok képviselői Brazzaville-ben rendeztek találkozót, amelyen elfogadták a Franciaország és afrikai gyarmatai közti viszonyt újraszabályozó Brazzaville-i nyilatkozatot.

Brazzaville gyakran vált ütközőzónává, akár lázadók és kormányerők, akár a Kongói Köztársaság és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság vagy Angola között tört ki konfliktus.

Brazzaville-i utcaképKözigazgatás

Az 1960-as évekig a városközpontot tekintettek az európai negyednek és ezen kívül még három „afrikai” negyed volt: (Poto-Poto, Bacongo és Makélékélé). 1980-ban "commune" státuszt kapott, elválasztották a Pool régiótól és "arrondissements"-ra osztották. Ezek: Makélékélé, Bacongo, Poto-Poto, Moungali, Ouenzé, Talangaï és Mfilou.

Közlekedése

A város légikikötője a Maya-Maya Repülőtér. A Kongó-Óceán vasút az Atlanti-óceán partjával teremt összeköttetést. Brazzaville egyúttal fontos folyami kikötő is, kompjai Kinshasába és Impfondón keresztül Banguiba járnak. A Kongó folyó zúgói épp a város határán túl helyezkednek el, lehetetlenné téve a város és a tengerpart közti hajózást, így a teherszállítás fő eszköze ebben az irányban a vasút.

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó