Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Tengerentúli Megyék szerves ré­szei Franciaországnak, beleértve a három szigetet a Karib-tengerben (Guadeloupe, Martinique és Fran­cia Guyana) és egyet az Indiai-óce­ánban (Réunion): A TOM-ok főleg a Csendes-óceán térségében talál­hatók (Francia Polinézia).

A Dom-Tom-ok

Az ötvenes-hatvanas években Franciaország teljes függetlenséget adott kiterjedt afrikai és indokínai gyarmatainak. Ám néhány kisebb helyet megtartott, szinte valamennyi szigetet, és lakóinak támogatásá­val betagozta őket a köztársaságba. Ezek a DOM­TOM-ok. Ez betűszó, amely a kifejezés első betűiből áll össze.

A Tengerentúli Megyék (Départements d'Outre-Mer (DOM-ok) főként a Karib-tenger térsé­gében helyezkednek el. 1946-ban Franciaország teljes jogú részei lettek, ahogy lakóik is teljes jogú francia állampolgárok, akik képviselőket választanak a pári­zsi parlamentbe, s ugyanolyan helyi önkormányzatuk van; mint a franciaországi megyéknek.

A Tengeren­túli Területek (Territoires d'Outre-Mer (TOM-ok) fő­ként a Csendes-óceán térségében találhatók, nagyobb helyi autonómiájuk van, ugyancsak választanak kül­dötteket és szenátorokat Párizsba, de maguk a terüle­tek nem tagozódtak be teljesen a köztársaságba. Né­hány más, kisebb szigetnek pedig más a státusa.

A Karib-tenger térségében lévõ DOM-okat (Guade­loupe, Martinique és Francia Guyana) a 17. század­ban gyarmatosította Franciaország, ekkor afrikai rab­szolgákat hoztak, hogy az ültetvényeken dolgozza­nak. Napjainkban vannak ugyan szeparatista mozgal­mak itt, de az emberek többsége Franciaországhoz akar tartozni, már csak a gazdasági előnyök miatt is.

A legfontosabb TOM Francia Polinézia, amely öt szigetcsoportból áll, a központi sziget Tahiti. Új-Kaledóniában erős a függetlenségi mozgalom, és ez nyugtalanságot kelt. Sok tekintetben a DOM TOM-ok gondot jelentenek Franciaországnak, de gyakorlati stratégiai célokra fel is használja őket. Az Ariane űr­rakétát Guyanáról indítják; és a francia atomfegyve­reket a Csendes-óceánban lévő Mururoa korallzáto­nyon próbálják ki.

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó