Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Tengerentúli Megyék szerves ré­szei Franciaországnak, beleértve a három szigetet a Karib-tengerben (Guadeloupe, Martinique és Fran­cia Guyana) és egyet az Indiai-óce­ánban (Réunion): A TOM-ok főleg a Csendes-óceán térségében talál­hatók (Francia Polinézia).

A Dom-Tom-ok

Az ötvenes-hatvanas években Franciaország teljes függetlenséget adott kiterjedt afrikai és indokínai gyarmatainak. Ám néhány kisebb helyet megtartott, szinte valamennyi szigetet, és lakóinak támogatásá­val betagozta őket a köztársaságba. Ezek a DOM­TOM-ok. Ez betűszó, amely a kifejezés első betűiből áll össze.

A Tengerentúli Megyék (Départements d'Outre-Mer (DOM-ok) főként a Karib-tenger térsé­gében helyezkednek el. 1946-ban Franciaország teljes jogú részei lettek, ahogy lakóik is teljes jogú francia állampolgárok, akik képviselőket választanak a pári­zsi parlamentbe, s ugyanolyan helyi önkormányzatuk van; mint a franciaországi megyéknek.

A Tengeren­túli Területek (Territoires d'Outre-Mer (TOM-ok) fő­ként a Csendes-óceán térségében találhatók, nagyobb helyi autonómiájuk van, ugyancsak választanak kül­dötteket és szenátorokat Párizsba, de maguk a terüle­tek nem tagozódtak be teljesen a köztársaságba. Né­hány más, kisebb szigetnek pedig más a státusa.

A Karib-tenger térségében lévõ DOM-okat (Guade­loupe, Martinique és Francia Guyana) a 17. század­ban gyarmatosította Franciaország, ekkor afrikai rab­szolgákat hoztak, hogy az ültetvényeken dolgozza­nak. Napjainkban vannak ugyan szeparatista mozgal­mak itt, de az emberek többsége Franciaországhoz akar tartozni, már csak a gazdasági előnyök miatt is.

A legfontosabb TOM Francia Polinézia, amely öt szigetcsoportból áll, a központi sziget Tahiti. Új-Kaledóniában erős a függetlenségi mozgalom, és ez nyugtalanságot kelt. Sok tekintetben a DOM TOM-ok gondot jelentenek Franciaországnak, de gyakorlati stratégiai célokra fel is használja őket. Az Ariane űr­rakétát Guyanáról indítják; és a francia atomfegyve­reket a Csendes-óceánban lévő Mururoa korallzáto­nyon próbálják ki.

Que ce soit sur les bords de la Seine ou du Danube, voici une rentrée dont ne se plaindront pas...
Le 6 octobre: voilà une date qui n ´ évoquera probablement pas grand chose pour la majorité de nos...
Au lendemain de la Guerre, une célèbrité aurait, paraît-il, déclaré: ”J´aime tellement l´Allemagne...
Les mélomanes et amateurs d ´ opéras le savent bien: la turquerie fut un genre tr è s en vogue en...
Comme l ´ on sait, le Trois septembre marque l ´ anniversaire de la déclaration de guerre à l ´...
Pour terminer l´été en beauté et célébrer ensemble les premiers beaux jours de l´automne, rien de...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó