Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Az ezerarcú Franciaország a világ egyik leglátogatottabb kulturális központja. Franciaország a 15. század óta létezik jelenlegi formájában.

Az országhatárok jobbára természeti képzõdmények mentén húzódnak. Északon a La Manche-csatorna, nyugaton az Atlanti-óceán, délen a Pireneusok és a Földközi-tenger, míg keleten az Alpok, a Jura-hegység és a Rajna határolja. Ez a világ 4. leggazdagabb és 37. legnagyobb országa. Nyugat-Európában itt a legnagyobb a lakosok száma. A népesség zömmel földmûveléssel foglalkozik; a nemzeti jövedelem java részét a mezõgazdálkodás szolgáltatja (a földterületek 56 százalékát megmûvelik, 25 százalék erdõ). Az ország lakosainak száma 58 millió, a népsûrûség nagy, átlagosan 104 fõ négyzetkilométerenként.

Az ország 22 régióra oszlik, Korzikát is beleértve, ezek további 96 közigazgatási egységbõl, départementból (megyébõl) állnak, kettõ közülük korzikai. A legnagyobb régió, az Île de France a fõvárost, Párizst is magában foglalja. Ez a Szajna folyó völgyében található természetes medence hozzávetõleg 9 millió lakosnak ad otthont. Párizs az ország szíve: autósztrádák, vasútvonalak és légi folyosók ágaznak szét innen a szélrózsa minden irányában. A fõváros egyúttal Franciaország politikai, gazdasági, kulturális és turisztikai központja is.

Île de France mellett az ország régiói a következõk: Alsó-Norman-dia, Aquitánia, Auvergne, Bretagne, Burgundia, Champagne-Ardennek, Elzász, Felsõ-Normandia, Franche-Comté, Korzika, Középsõ-Pireneusok (Midi), Központi Régió, Languedoc-Roussillon, Limousin, Loire völgye, Lotaringia, Nord-Pas-de-Calais, Picardia, Poitou-Charentes, Provence-Côte d'Azur, Rhône-Alpok. A franciák buzgón ápolják tájegységeik hagyományait, legyen szó konyhamûvészetrõl vagy kultúráról.

Körülbelül 56 millió turista fordul meg évente az országban, amely Európa egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. A látogatókat elbûvölik a patinás városok, a csodálatos tájak, a felülmúlhatatlan konyha és a páratlan francia borok, melyek a leghíresebbek közé tartoznak a világon.

Az enyhe éghajlat, a kellemes strandok, a - kivált az Alpokban és a Pireneusokban ûzhetõ - téli sportok bõ választéka és a gazdag kulturális hagyományok szintén rengeteg vendéget vonzanak ide. Párizs jó ideje a mûvészek, filozófusok és zeneszerzõk hazája, de az ország déli része is jelentõs szerepet játszott a képzõmûvészet és az irodalom történetében. A tény, hogy Franciaország egyszerre található Észak- és Dél-Európában, olyan különleges változatosságot von maga után, amelynek alig akad párja a földtekén.

A Pireneusok

Hozzászólás (Facebookkal)

C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
Voil à une sortie quelque peu inédite p our clore cette saison musicale: l 'épreuve publique de...
Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ), köztük...
Május 16-án Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete az Akadémiai Pálmarend lovagi...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó