Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Régi, favázas házak, almáskertek, legelők, békés versenylovak és fejős­tehenek, magas gótikus székésegy­házak és fehér mészkősziklás tengerpart - mindettől együtt lesz Nor­mandia festői táj; amelyből árad a jólét. Modern ipara is van, nevezete­sek autógyárai és atomerőműve.

Felső-Normandia: lakossága 1,7 millió fő; területe 12 300 négyzetkilométer; központja Rouen, amelynek lakossága 105 000 fő, 137 kilométerre van Párizstól. Másik fontos városa Le Havre, lakossága 200 000 fõ.

Alsó-Normandia: lakossága 1,4 millió fő; területe 17 600 négyzetkilométer; központja Caën, amelynek lakossága 117 000 fő; 240 kilométerre van Párizstól.

Bár napjainkban adminisztratív szempontból Felső-­Normandiára (1,7 millió lakos) és Alsó-Normandiára (1,4 millió lakos) oszlik, ez a régi tartomány megõrizte erõs identitástudatát; amely történelmi okok miatt bi­zonyos értelemben kevésbé latin, inkább nordikus.

Több a szõke és kék szemű ember, mint Franciaország más részein; és a temperamentumuk is visszafogot­tabb. Valójában Franciaországnak ez a része hasonlít a legjobban Anglia déli részére, ami népét, hajózási ha­gyományait, éghajlatát, fehér sziklás tengerpartját és bukolikus tájait illeti.

Rouen, Felső-Normandia büszke központja hatal­mas folyami kikötő, amely tele van modern ipari léte­sítményekkel: Bár a középkori városmag nagy kárt szenvedett a második világháborúban a bombázások során, még mindig sok gyönyörű, gerendavázas ház áll az égbe szökő székesegyház és a piactér környékén, ahol Jeanne d'Arcot megégették. Rouentól a széles Szajna a félig romba dõlt, 11. században épült, Bene­dek-rendi Jumiège-apátság felé kanyarog, ez egyike azoknak a hatalmas román templomoknak, amelyeket a korai normannok építettek (akik aztán Angliában is meghonosították ezt a stílust). 

A Szajna torkolatánál van Le Havre, Európa egyik legnagyobb kikötõje. A háborúban elpusztították, utá­na sietve, igencsak szerényen helyreállították; ez az egyetlen francia nagyváros, amelynek 1945 óta meg­szakítás nélkül kommunista vezetése van. 

Harfleur, ahol 1415-ben Shakespeare V. Henrikje összehívta ked­ves barátait, hogy még egyszer esküszegésre beszélje rá õket, beleolvadt a város új ipari elõvárosába. A város északkeleti tengerpartja, Fécamp és Dieppe, a két nagy halászkikötõ felé tele van magas, hófehér sziklák­kal, amelyek Étretat környékén különös alakzatokban tornyosulnak a tenger fölé.

Nyugaton, Alsó-Normandiában Caën ma a modern ipar virágzó központja, de két nagyszerû, gondosan restaurált román apátság is van benne. A város súlyos sérüléseket szenvedett a hõsies 1944-es csatákban, de azóta korhûen újjáépítették; ami egyáltalán nem mondható el a körzet más lerombolt városairól, ame­lyekben fõleg vasbeton épületeket emeltek. Alább a parton vannak azok a szakaszok, Omaha, Utah és má­sok, amelyeken a második világháború során a szövet­ségesek 1944-es partraszállása történt. Arromanches­ban pedig az egész hadmûvelet életszerûen berende­zett múzeuma található.

A Caëntõl keletre lévõ tenger­parton finom homokkal borított strandok vannak, és egy sor zsúfolt üdülõhely, amelyek közül bizonyosan Deauville a legdivatosabb. A régió belsejében van a vonzó Pays d'Auge, amely mintegy Normandia szíve, és Lisieux gótikus székesegyházával, modern baziliká­jával, amelyeket elárasztanak a zarándokok, hogy tisz­telegjenek Lisieux-i Szent Teréz, a helyi szent elõtt.

{youtube}

{/youtube}

Normandia nyugati része, Manche megye, ahol a forgalmas cherbourgi kikötõ található, különbözik a régió többi részétõl. Az alapja nem mészkõ, hanem gránit, köves tengerpartja és puritán kõházai õrzik a breton jelleget. Paraszti népessége is sokkal szegényebb; mint Calvadosé. De mégis van néhány remek épülete, például Coutances-ban az égbe szökõ gótikus székes­egyház, és Mont-St-Michel felújított gótikus apátsága, amely egy part közeli sziklás szigetecskén áll.

Normandia számos jelentõs írót adott Franciaor­szágnak. Guy de Maupassant Fécamp-ban született; s úgy találta, a helyi parasztok agyafúrtak és konokok. Gustave Flaubert, barátja és mentora, aki Rouenban élte le az életét, kíméletlen képet festett a szûk látó­körû normandiai középosztályról a Bovarynéban; amely talán a Ry faluban lezajlott valóságos drámán alapul. Egészen más volt a szenvedélyes és excentri­kus Barbey d'Aurévilly. Normandia nagy festõket is nevelt. Poussin és Millet is normandiai volt, Boudin pedig Honfleurben született és élt.  A vezetõ imp­resszionisták közül sokan festettek Normandiában, nevezetesen Claude Monet, akinek giverny-i otthona mellett csodálatosan újraépítették a kertet a mester­séges tavacskával.

Normandia az egyik leggazdagabb mezõgazdasági régió Franciaországban, itt állítják elõ,a pikáns sajto­kat (például a Camembert-t, a Pont l'Évêque-et, a Livarot-t), a sokféle almapálinkát, és versenylovakat nevelnek. Domfront-ban, a világ legnagyobb sajtgyárában naponta 350 000 Camembert-sajt készül.

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó