Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

2008-ban 834 ezer gyermek született Franciaországban. Ezzel a számmal egy 1981-es rekord dőlt meg. A 2004-2008 közötti időszakban a statisztikai hivatal évente öt jelentős vizsgálatot végzett a témában, ezek összegzése alapján így néz ki a francia népesség a nagyító alatt.

 

 

Születési rekord

2008-ban 801 ezer baba született Franciaország európai területén, 33 ezer pedig a tengeren túli megyékben.

Legmagasabb termékenységi mutató Európában

Annak ellenére, hogy a termékeny korban levő nők száma 25 éve csökken, a születések száma – a termékenység növekedése miatt – nőtt. Ez a szám 2008-ban elérte a 2,02/nő számot Franciaországban. Ez az adat 2006-ban 2, 2007-ben 1,98 volt. Franciaország és Írország az unió két tagállama, ahol a termékenység a legmagasabb.

Növekvő népesség

Franciaország népessége 64 millió 303 ezer, amiből 62 millió 450 ezer az anyaországban, 1 millió 85 ezer a tengeren túli megyékben él. Ha hozzávesszük a tengeren túli területek (Francia Polinézia, Új Kaledónia, Mayotte, Saint-Pierre-et-Miquelon, Wallis-et-Futuna, Saint-Martin és Saint-Barthélémy) további 770 ezres lélekszámát, a teljes népesség eléri a 65,1 milliót. Ez 366 500 fős növekedést jelent egy év alatt, amiből 76 ezer a bevándorló. A természetes szaporodás tehát 290 ezer fő (834 ezer születés, 543 500 elhalálozás).

Anyaság idejének kitolódása

A franciáknak egyre több gyermeke születik, de egyre később. Az anyává válás átlagéletkora tovább nőtt 2008-ban, közelíti a 30 évet. Ez csaknem két évvel több, mint húsz évvel ezelőtt. Ez a tendencia jellemző Európára, kivételt képeznek az unióhoz legutóbb csatlakozott kelet-európai országok.

Kettőből egy születés házasságon kívüli

A házasságon kívüli születések száma 2006-ban került többségbe, ez a szám tavaly már 52 százalék volt, 10 százalékkal több, mint tíz éve.

A népesség elöregedése folytatódik

5,6 millió 75 éves vagy annál idősebb személy él Franciaországban, egyharmaddal több, mint tíz évvel ezelőtt. Ennek a számnak a növekedése ötször gyorsabb volt, mint a népesség többi korcsoportjáé. Ez azt jelenti, hogy 2009. január 1-re már 8,7 százalék körüli lehetett a 75 évesek vagy annál idősebbek aránya.

A várható életkor nem növekszik

Ellentétben a hosszú távon megfigyelt tendenciával – ha figyelmen kívül hagyjuk a kánikula évét (2003) – a várható élettartam nem nőtt. A férfiaknál folytatódott az emelkedés, a nőknél enyhén csökkent ez az érték. Egy 2008-ban született fiú 77,5 év hosszú életre számíthat (szemben a 2007-es 77,4 évvel), egy kislány pedig 84,3 évre (szemben a 2007-es 84,4 évvel). Míg a férfiak várható életkora hasonló az uniós átlaghoz, a nőké az egyik legmagasabb az Öreg Kontinensen.

A házasságon kívüli születések száma 2006-ban került többségbe, ez a szám tavaly már 52 százalék volt, 10 százalékkal több, mint tíz éve.

A vidék elnéptelenedése csökkenőben

A 64,3 millió lakos a párizsi és nagyvárosi agglomerációs pólusok köré koncentrálódik, de elmozdulás van folyamatban a vidék javára. A vidék lakosságának növekedési ritmusa megegyezik a többi francia terület növekedési arányával (0,7 százalék). Ez az adat igen figyelemre méltó: hosszú csökkenés után 1982 és 1999 között stagnálás következett. A jelenlegi helyzetet a statisztikai hivatal egyértelműen a vidék elnéptelenedésének megtorpanásaként értékeli.

A városi nagy agglomerációk növekedése

Míg korábban a városközpontokból a külvárosba vagy agglomerációba való kiköltözés volt megfigyelhető, 2008-ban újra a városközpontok lakossága nőtt (0,3 százalékkal).

Párizs lakossága az első világháború óta csökkent, 1999 óta viszont évi 0,4 százalékkal nő. Ha ez a tendencia nem is általános, érinti viszont az ötven legnagyobb várost és vonzáskörzetét, ahol a városközpont ugyanúgy gyarapodik, mint a külváros. 1999 és 2006 között ez többek között Lyon, Lille, Toulouse, Bordeaux, Nantes, Douai-Lens és Strasbourg.

Kisebb települések, mint az uniós átlag

A hexagon (Franciaország szinonimája, mivel az ország alakja a térképen egy hatszögre hasonlít – a szerk.) átlaga 1700 fő, szemben az uniós 4000 fővel. Az 50 fő alatti települések száma Franciaországban 955.

Fordítás: www.francianyelv.hu - A fordítás szabadon átvehető, de kizárólag a belinkelt forrás feltüntetésével.

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó