Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le viaduc de Garabit à Ruynes-en-Margeride - Cantal (Auvergne)

A ruynes-en-margeride-i Garabit viadukt – Cantal megye (Auvergne)

En son temps, le viaduc de Garabit fut le plus grand ouvrage métallique du monde ! Ne vous fait-il pas penser à un autre grand ouvrage français en métal ? 

A maga idejében a Garabit viadukt a világ legnagyobb fémszerkezetes építménye volt! Nem emlékeztet-e bennünket egy másik híres francia fém építményre? 

Sa ressemblance avec la tour Eiffel n'a rien de fortuit puisque c'est Gustave Eiffel lui-même qui fut choisi pour la construire, de 1881 à 1884. De sorte qu'il peut-être considéré comme un genre de laboratoire d'essais pour la Dame de Fer, construite elle, rappelons-le, de 1887 à 1889. 

Hasonlósága az Eiffel-toronnyal egyáltalán nem véletlen, mert magát Gustave Eiffelt választották ki a híd 1881 és 1884 között tartó megépítésére. Ily módon egyfajta kísérleti laboratórium volt a Vashölgy megépítéséhez, amelyet 1887-től 1889-ig építettek.

Le géant de Fer doit sa belle couleur rouge poinsettia à la campagne de remise en peinture de 1994. Le choix de la couleur fait référence aux teintes les plus fréquemment utilisées pour ce genre de réalisation à la fin du XIXe siècle, comme par exemple pour le Golden Gate Bridge de San Francisco.

 A vasóriás szép piros mikulásvirág-színét egy 1994-es átfestésnek köszönheti. A szín kiválasztásakor a XIX. század végén az efféle építményekhez használt árnyalatokat idézték fel, ilyen például a San Francisco-i Golden Gate híd színe is.

Une vidéo : 

 

Source : detoursenfrance

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó