Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le viaduc de Garabit à Ruynes-en-Margeride - Cantal (Auvergne)

A ruynes-en-margeride-i Garabit viadukt – Cantal megye (Auvergne)

En son temps, le viaduc de Garabit fut le plus grand ouvrage métallique du monde ! Ne vous fait-il pas penser à un autre grand ouvrage français en métal ? 

A maga idejében a Garabit viadukt a világ legnagyobb fémszerkezetes építménye volt! Nem emlékeztet-e bennünket egy másik híres francia fém építményre? 

Sa ressemblance avec la tour Eiffel n'a rien de fortuit puisque c'est Gustave Eiffel lui-même qui fut choisi pour la construire, de 1881 à 1884. De sorte qu'il peut-être considéré comme un genre de laboratoire d'essais pour la Dame de Fer, construite elle, rappelons-le, de 1887 à 1889. 

Hasonlósága az Eiffel-toronnyal egyáltalán nem véletlen, mert magát Gustave Eiffelt választották ki a híd 1881 és 1884 között tartó megépítésére. Ily módon egyfajta kísérleti laboratórium volt a Vashölgy megépítéséhez, amelyet 1887-től 1889-ig építettek.

Le géant de Fer doit sa belle couleur rouge poinsettia à la campagne de remise en peinture de 1994. Le choix de la couleur fait référence aux teintes les plus fréquemment utilisées pour ce genre de réalisation à la fin du XIXe siècle, comme par exemple pour le Golden Gate Bridge de San Francisco.

 A vasóriás szép piros mikulásvirág-színét egy 1994-es átfestésnek köszönheti. A szín kiválasztásakor a XIX. század végén az efféle építményekhez használt árnyalatokat idézték fel, ilyen például a San Francisco-i Golden Gate híd színe is.

Une vidéo : 

 

Source : detoursenfrance

Hozzászólás (Facebookkal)

Május 16-án Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete az Akadémiai Pálmarend lovagi...
Középiskolás és leendő egyetemista diákoknak hirdet felvételt a Mathias Corvinus Collegium (MCC)...
Le petit Macron aurait bien voulu faire soutenir par toute l’Europe un texte venimeux contre la...
A férfi Allahu akbar kiáltással esett neki áldozatainak, a rendőrség végül lelőtte.
Mintegy 15 játékfilm - kétszer annyi, mint a korábbi években - foglalkozik a homoszexualitással a...
A 14. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál keretében a Francia Intézet örömmel látja vendégül...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó