Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A családok védelméért, illetve a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság legalizálása ellen tüntettek vasárnap Párizsban és Lyonban. A résztvevők számát a rendőrség százezerre becsülte, a szervezők szerint azonban a két városban több mint félmillióan demonstráltak. A mozgalom más országokban is egyre több követőre talál.

Az InfoRádió tudósítója, S. Ráduly János riportja, amit meg is hallgathatsz:{mp3remote}http://inforadio.hu/audio/00048/0004837ea.mp3{/mp3remote}

"Nemet mondunk a családfóbiára! A nő méhe nem kiadó!" - ilyen és ezekhez hasonló feliratokkal vonultak utcára vasárnap a franciák Párizsban és Lyonban. A "Demonstráció mindenkinek" nevet viselő mozgalom szervezésében megtartott tüntetéssel a résztvevők azt követelték a francia kormánytól, hogy azonnal szüntesse be az általuk családellenesnek tartott politikáját, illetve végleg mondjon le a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság legalizálásáról, amelyek a melegpárok gyermekhez jutását lennének hivatottak elősegíteni.

Ez utóbbi két téma kapcsán a családügyi miniszter már napokkal korábban jelezte, hogy azok nem szerepelnek majd a kormány által áprilisban benyújtandó, a családjogi törvényt érintő módosításokban. Ám mivel Dominique Bertinotti nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy e témák módosító javaslatok formájában mégis bekerülhetnek a szövegbe, a szervezők ebből arra következtettek, hogy a kormány át akarja őket verni.

A tüntetést tehát megtartották, és az leginkább egy derűs vasárnap délutáni sétához hasonlított, melyen gyermekes családok, a középosztályhoz tartozó fiatalok, középkorúak és idősek vettek részt, és amelyet ezúttal a muzulmán családegyesületek is megtámogattak. A demonstráción rendbontás nem történt, a felvonulók nem csaptak össze az amúgy nagy erőkkel kivonult rendőrökkel, ennek ellenére a belügyminiszter a köztársaság ellenségeinek bélyegezte a résztvevőket. E kijelentés kapcsán publicisták egy része hétfőn kettős mércével vádolta meg Manuel Valls-t, mondván, amikor baloldali tüntetők törnek-zúznak egy szava sincs, a békés demonstrálókat pedig gyakorlatilag lefasiztázza.

A "Demonstráció mindenkinek" mozgalom vezetői szerint egyre több ember érzékeli világszerte, hogy globális szintű támadás éri a hagyományos családot, és ez az ideológia ráadásul egyszerű árucikké akarja lefokozni úgy a gyermekeket, mint az őket kihordó nőket. Ez a tudatosulás a francia ellenállás "exportálódását" eredményezi, vasárnap ugyanis a párizsi és lyoni megmozdulással egyidőben Madridban, Brüsszelben, Rómában, Luxemburgban, Varsóban és Bukarestben is hasonló demonstrációkat tartottak. De a mozgalom célkitűzései és módszerei iránt immár nemcsak más európai országokból, például Horvátországból, Szlovákiából, Írországból, Litvániából, hanem Tajwanból, Ausztráliából vagy éppen Argentínából is érdeklődnek.

A francia belügyminiszter egyébként hétfőn igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, bejelentve, hogy a családjogi törvény tárgyalásakor a kormány semmilyen, a mesterséges megtermékenyítéssel vagy béranyasággal kapcsolatos módosító indítványt nem fog támogatni. Ám ezt a nyilatkozatot a szocialista frakció vezetője azonnal bírálta, arra kérve Valls-t, hogy "tartsa be a játékszabályokat". Ami azt mutatja, hogy az ügyben távolról sem egyértelmű a baloldal álláspontja, és a "Demonstráció mindenkinek" szervezet vezetői számára újabb "bizonyíték" arra, hogy a küzdelmet folytatniuk kell.

Forrás: inforadio.hu / S. Ráduly János (Franciaország)

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó