Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia akadémia elfogadta a nyelv feminizálódását.

A francia Akadémia csütörtökön igen nagy többséggel elfogadta a szakmák, címek, besorolási fokozatok és funkciók nevének feminizálásáról szóló jelentést.

" - Minden nagyon jól ment. Kevés változás iránti kérelem érkezett ”- mondta Jean-Mathieu Pasqualini, a társaság örök titkárságának főnöke. A szöveg, húsz oldal hosszú, összefoglalja a franciaországi helyzetet, és az Akadémia szerint "egyre több nő elvárásainak felel meg, akik szeretnék látni a női szakmát vagy a terheket, amelyeket gyakorolnak ”.

Ennek során az Akadémia arra törekszik, hogy a francia nyelv jó használatának őre legyen. Ez a jelentés azonban nem előíró. "Nincs egységes gyakorlat a feminizáció általánosítása" - írják a halhatatlanok. "A nyelvi evolúció kényszerítése nem teszi lehetővé a társadalmi mutáció felgyorsítását."

"Ha a funkciók, címek és osztályok nevének feminizmusa a francia nyelvre vonatkozó belső korlátokat fedi fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, elvileg nincs akadálya a kereskedelmi nevek és szakmák feminizmusának. Ez a nyelv természetes fejlődése, amelyet a középkor óta folyamatosan megfigyelnek ”- mondja az akadémikusok által elfogadott szöveg.

A Francia Akadémia azonban nem szándékozik "kimerítő listát készíteni a kereskedelemben szereplő nevekről és azok feminizációjáról, amelyeket felhasználtak vagy kívánatosak", sem pedig "a kereskedések nevének feminizálására vonatkozó szabályokat" azzal az indokkal, hogy leküzdhetetlen "feladat lenne".

„A nyelv életképességét a gyakorlatra kell hagyni.” - mondta az Akadémia.


Source : lefigaro

Le Lycée français de Budapest recrute pour la rentrée 2019 des professeurs en Hongrois Langue...
• Francia és orosz nyelvtanárként 24 évig oktattam és vizsgáztattam az ELTÉ-n.
Felkerült az internetre Goztola Krisztina Les recherches continuent – Engedj el! című kisfilmje.
Hamarosan egész Franciaországban betiltják az elektromos rollerezést a járdákon. - La circulation...
S´il a manifesté son génie dans pratiquement tous les genres, de la musique instrumentale à la...
La fête du muguet – A gyöngyvirág ünnepe
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó