Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia akadémia elfogadta a nyelv feminizálódását.

A francia Akadémia csütörtökön igen nagy többséggel elfogadta a szakmák, címek, besorolási fokozatok és funkciók nevének feminizálásáról szóló jelentést.

" - Minden nagyon jól ment. Kevés változás iránti kérelem érkezett ”- mondta Jean-Mathieu Pasqualini, a társaság örök titkárságának főnöke. A szöveg, húsz oldal hosszú, összefoglalja a franciaországi helyzetet, és az Akadémia szerint "egyre több nő elvárásainak felel meg, akik szeretnék látni a női szakmát vagy a terheket, amelyeket gyakorolnak ”.

Ennek során az Akadémia arra törekszik, hogy a francia nyelv jó használatának őre legyen. Ez a jelentés azonban nem előíró. "Nincs egységes gyakorlat a feminizáció általánosítása" - írják a halhatatlanok. "A nyelvi evolúció kényszerítése nem teszi lehetővé a társadalmi mutáció felgyorsítását."

"Ha a funkciók, címek és osztályok nevének feminizmusa a francia nyelvre vonatkozó belső korlátokat fedi fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, elvileg nincs akadálya a kereskedelmi nevek és szakmák feminizmusának. Ez a nyelv természetes fejlődése, amelyet a középkor óta folyamatosan megfigyelnek ”- mondja az akadémikusok által elfogadott szöveg.

A Francia Akadémia azonban nem szándékozik "kimerítő listát készíteni a kereskedelemben szereplő nevekről és azok feminizációjáról, amelyeket felhasználtak vagy kívánatosak", sem pedig "a kereskedések nevének feminizálására vonatkozó szabályokat" azzal az indokkal, hogy leküzdhetetlen "feladat lenne".

„A nyelv életképességét a gyakorlatra kell hagyni.” - mondta az Akadémia.


Source : lefigaro

A francia nyelvben az egyik leggyakrabban használt ige a „faire”.
Il l´appelle son „appartement de scène” (színházlakás): le logement de famille où Iván Fischer...
Cela est quasiment devenu un réflexe. A chaque reproche qui lui est adressé, d´où qu´il vienne et...
Les expressions à bannir au bureau : «Voilà, voilà... Voilà ! Et voilà !» – Száműzésre ítélt...
De Ponchielli, j´avoue avoir jusqu´ici pratiquement tout ignoré, sinon qu´il compta Puccini parmi...
Un terme couramment utilisé pour les problèmes douteux – Kétes problémákra gyakran használt...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó