Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Háromévi alapos kutatás és restaurációs munkák után az eredeti finom színárnyalatokkal várják a látogatókat a versailles-i kastélyban a francia királynék híres lakosztályai. 

Ezekben a helyiségekben 107 év alatt 19 francia királyi gyermek látta meg a napvilágot, három királyné és két trónörökös-feleség élt. XIV. Lajos 1682-ben költöztette ide az udvart, és innen menekült el a királyi család a forradalom alatt, 1789-ben.

Április 16-tól két kiállítás mutatja be a XVI. Lajost a nyaktiló alá követő Mária Antónia és az elfeledett Leszczynska Mária, XV. Lajos hitvese, valamint Maintenon asszony, XIV. Lajos morganatikus felesége életét.
A Tükörgaléria melletti királynéi lakosztályok 2016 januárja óta tartanak zárva, ami igencsak zavarta az évi mintegy 8 millió látogatót, tekintettel a Mária Antónia iránti rendkívüli érdeklődésre.
A bronztevéken álló úgynevezett szultánák órája, Mária Antónia híres mellszobra és Élisabeth Vigée Le Brun híres vászna – amely a királynét három gyermekével ábrázolja egy üres bölcső mellett – ismét a Királyné hálószobáját díszíti.

Helyreállították a Leszczynska Mária részére készített rokokó falfestményt is. A vastag rétegek mögé rejtőzött trompe-l’oeil (szemet becsapó festészet) visszanyerte árnyékhatásait, kényes kékesszürke színét, amelyen az aranyozott reliefek, indák, ablakkeresztfák illúziói kirajzolódnak.

Francois Boucher-nek a királyné erényeit – irgalmasság, kegyesség, bőkezűség és bölcsesség – jelképező szürke színeiről sikerült eltávolítani a sárga hatást keltő, az idők során oxidálódott átfestéseket és lakkokat.

Az egymásba nyíló termekben – Őrök terme, Előszoba, a Nemesek szalonja és a Királyné hálószobája – először a tűzbiztonsági és légtisztító berendezéseket kellett korszerűsíteni.
A Lajos-Fülöp idején beszerelt fűtőtestek túlságosan meleg levegőt fújtak be. Nyáron a plafon alatt a hőmérséklet a 45 Celsius-fokot is elérhette, ami tönkretette a festést.

“A légcsatornáknak a falakban történő elhelyezéséhez le kellett bontani a dekorációt, a faborítást. Nagyon finom, az éghajlathoz alkalmazkodó légbefúvó, illetve a nedvességet szabályozó rendszert építettünk be” – mondta el Laurent Salomé, a versailles-i múzeum igazgatója.
Asztalos- és aranyozóműhelyek is részt vettek a munkában. A Nemesek szalonjának kárpitjainak pontos másolatát a Tassinari és Chatel selyemmanufaktúra szőtte.

Az Őrök termében megmaradt a XIV. Lajos korabeli hieratikus stílus, bár elhasználódott és kopott volt. A restaurálás során sikerült helyreállítani az értékes színesmárvány-burkolatot. Megtisztították a zsíros kosztól a királynak az ókori témák iránti vonzalmát bemutató Noel Coypel-festményeket is.
A munkák finanszírozásában a francia állam, maga a versailles-i kastély, valamint mecénások, közöttük a Versailles Amerikai Barátai nevű szervezet vett részt.

Leszczynska Mária művészi ízlését menyének, a trónörökös feleségének szomszédos lakosztályában megnyíló kiállítás mutatja be. A tapintatos és finom ízlésű lengyel asszony 42 évig élt Versailles-ban, számos műalkotást rendelt. Egy másik kiállítás – egy rendszerint zárva tartó épületrészben – Maintenon asszonyt mutatja be a “majdnem királynéról”, Paul Scarron író özvegyéről, XIV. Lajos későbbi titkos, odaadó hitveséről készült – nem ritkán rosszindulatú – ábrázolások révén.

Forrás: MTI

Névmásos összefoglalásunk folytatásaként következzenek: pronom démonstratif, pronom possessif....
Több munka a rövidebb életért ? – Travailler plus pour vivre moins longtemps ?
Francia nyelvoktatás, korrepetálás, szinten tartás, francia közép- és emelt szintű érettségire,...
Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó