Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jean-Jacques Le Chenadec nem volt gazdag ember. A Párizstól északra fekvõ Stains kisvárosban lakott, és amióta kitörtek a zavargások, szinte betegesen féltette a kocsiját. A múlt pénteken is arról beszélgetett az utcán egyik szomszédjával, hol is lehetne biztonságosan parkolni, amikor egy csuklyás fiatalember odalépett hozzá. A fiatalember csak azt kérdezte Jean-Jacques Le Chenadectõl, mirõl is beszélget a szomszédjával. A válasz, miszerint "az autónkról beszélünk", sértõ lehetett a csuklyás számára, mert azonnal ütött - ököllel. Tegnap az autóját féltõ férfi belehalt a sérüléseibe.

Minden eddiginél hevesebb zavargások voltak hétfõre virradó éjjel Franciaország-szerte. A Párizstól délre lévõ Grigny-ben két rendõrt sebesítettek meg lõfegyverrel a tüntetõk. Mindketten kórházban vannak, ahol Nicolas Sarkozy belügyminiszter meglátogatta õket.

Újdonság a tüntetõk magas száma és harckészsége: Grigny-ben négyszázan néztek farkasszemet a rendfenntartókkal, és a kézifegyverek mellett utcaköveket is használtak. Újdonság az is, hogy olyan városokban is zavargások voltak, ahol korábban ilyesmi sohasem fordult elõ - két településen keresztény templomot is felgyújtottak.

Égõ autó Változatlanul sok iskola esik a támadások áldozatául, Nantes-ban egy óvoda, Saint-Maurice (Val-de-Marne megye) városában pedig egy bölcsõde lett a gyújtogatók célpontja. Colombes délnyugat-párizsi elõvárosban egy autóbuszon utazó tizenhárom hónapos gyereket is fejen találtak egy kõvel. Az erõszakos cselekmények kiterjedtek olyan nagyvárosokra is, mint Lille, Strasbourg vagy Marseille.

A francia belbiztonsági tanács Jacques Chirac államfõ vezetésével ülésezett, itt Dominique de Villepin miniszterelnök bejelentette, hogy a televízióban vázolja a kormány elképzeléseit a válság felszámolásáról. Chirac elnök "nagyon határozott" intézkedéseket ígért, a rendõrségtõl és az igazságügyi szervektõl az eddigieknél erélyesebb fellépést kért.

Hétfõre virradóra minden eddiginél több, 1408 autó égett ki, és 395 személyt tartóztattak le. A zavargások tizenegy napja alatt 4700 jármûvet gyújtottak fel, és több mint 1220 személyt állítottak elõ. A fiatalok kicsi, mozgékony csoportokban cselekszenek, és SMS-en kommunikálnak egymással. A helyi csoportok között "verseny" alakult ki, melyikük tud nagyobb pusztítást véghez vinni.

A Franciaországi Iszlám Szervezetek Szövetsége fatvában (iszlám vallási rendeletben) ítélte el az erõszakos cselekményeket, és nyugalomra szólította fel a muzulmán fiatalokat.

Az iszlám fátyol viselésének iskolai tilalma a franciaországi zavargások egyik oka - vélte Recep Tayyip Erdogan. A török miniszterelnök szerint a folyamat a franciaországi iskolákban kezdõdött, mert az iszlám fátyol iskolai viselését tiltó törvény csak erõsítette a bevándorlók kirekesztettségi érzését, s ez erõszakot szült. (MTI)

A Külügyminisztérium fokozott körültekintést javasol a Franciaországba utazó magyar állampolgároknak. A magyar kiutazók különösen az éjszakai órákban kerüljék el Párizs és a nagyvárosok - többek között Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Rennes, Rouen, Strasbourg és Toulouse - peremkerületeit. Ugyanakkor egyelõre fennakadás nélkül mûködik a tömegközlekedés: a repülõterek és a nemzetközi buszpályaudvarok, valamint a vasútállomások a szokásos eszközökkel és módokon megközelíthetõk. Párizs belvárosa változatlanul biztonságos - írja a Külügyminisztérium. A minisztérium közleménye szerint sem hozzájuk, sem a párizsi nagykövetséghez mindeddig nem érkezett magyar segítségkérés. (MTI)

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó