Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mosolygós Down-szindrómás gyerekeket tiltottak ki a francia televízióból, nehogy sértsék az abortusz után álló édesanyákat. A franica Conseil d’État (Államtanács) megerősítette a díjnyertes Kedves Anya! című videó kitiltását a francia televízióból, azzal az indoklással, hogy a boldog Down-szindrómás (franciául: trisomnie) gyermekek „nem megfelelő” reprezentációja kellemetlenül érintheti az abortusz mellett döntő nőket. A videót a YouTube-on eddig több mint 7 millióan látták. A Vigyázó blog írása.

A Tanács kijelentette, hogy a kérdéses videó nem kerülhet bemutatásra, mivel „lelkiismeret furdalást okozhat azoknak a nőknek, akik más személyes döntéseket hoztak a törvényeknek megfelelően”.

Felmérések szerint a Down-szindrómás gyermekeket váró francia anyák több, mint 80%-a dönt abortusz mellett.

“A törvény kimondja, hogy csak reklámüzenetek vagy ’általános érdeklődést célzó üzenetek’ mutathatók be a reklámszünetekben. A Tanács meg van győződve arról, hogy

A FILM NEM TARTALMAZ ’ÁLTALÁNOS ÉRDEKLŐDÉST CÉLZÓ ÜZENETET’

- fejtette ki a kormányzó testület weboldalán közzétett nyilatkozatában.

A videó inkább „megzavarhatja azokat a nőket, akik az orvosi úton történő terhesség-megszakítást vették igénybe, így a reklámszünetekben való sugárzásra nem megfelelő tartalom” – folytatódott a nyilatkozat.

{youtube}

{/youtube}

A Jérôme Lejeune Alapítvány, egy úttörő szervezet a Down-szindróma tudományos kutatásában, a produkció egyik pénzügyi támogatója, petíciót nyújtott be kérvényezve a tiltás feloldását. 1959-ben Jérôme Lejeune professzor, gyermekorvos és genetikus fedezte fel a Down-szindróma kiváltó okát (21-es trimoszóma), ezt követően életét az életvédelemnek és a Down-szindrómás emberek jogaiért való küzdelemnek szentelte.

A “Kedves Kismama” a 2014-es Dow-szindróma világnapjára készült, és különböző nemzetiségű, mosolygó Down-szindrómás gyermekeket, fiatal felnőtteket mutat be, akik megnyugtatnak egy várandós anyukát, hogy gyermeke lehet boldog.

Amikor meghallotta a Tanács döntéséről szóló hírt, Louisville érsek, Joseph Kurtz, az Amerikai Érseki Konferencia korábbi elnöke, kijelentette, hogy „szomorú, de nem meglepett” hogy a videót betiltottá a francia televízióban.

“Ezt a videót ’látni kell’ mivel hatékonyan mond ellent számos régi és félrevezető sztereotípiának a Down-szindrómás emberekkel kapcsolatban, melyek még mindig sokak képzeletében élnek.” – nyilatkozta Kurtz, akinek bátyja George Down-szindrómás volt, és 2001-ben elhunyt.

“Tragikus módon, becslések szerint a világon a Down-szindrómás diagnózisú terhességek 90%-a végződik abortusszal” – tette hozzá az érsek. „Minden olyan családot, akik hasonló diagnózist kaptak meg nem született gyermekükkel kapcsolatban, bátorítok arra, hogy nézzék meg ezt a videót”

A Global Alliance for Disability in Media and Entertainment (Világszövetség a Fogyatékosokért a Médiában) petíciót indított, hogy a Tanács újragondolja álláspontját, megjegyezve hogy

A VIDEÓ DISZKRIMINATÍV BETILTÁSA AZT AZ ÜZENETET KÜLDI A DOW-SZINDRÓMÁS EMBEREK SZÁMÁRA, HOGY NINCSENEK SZÍVESEN LÁTVA A TÁRSADALOMBAN

A csoport szerint a videó fontos törekvést képvisel arra vonatkozóan, hogy „fellépjen a negatív sztereotípiák és társadalmi előítéletek ellen”, melyek a Down-szindrómás emberek ellen irányulnak. (Forrás: Vigyázó blog)

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó