Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Párizsi Magyar Intézet Baráti Köre – a Párizsi Magyar Intézet égisze alatt létrehozott – Nicole Bagarry-Karátson fordítói díja minden évben a legjobb magyar nyelvrõl franciára átültetett irodalmi mû francia anyanyelvû fordítóját jutalmazza. A díjat Karátson Endre alapította elhunyt felesége, Nicole Bagarry-Karátson (1938-2000), a kiváló fordító emlékére a magyar irodalmi mûvek franciára fordításának ösztönzéséért. A díj összege 2000 €.

A díjra irodalmi mû (prózai mû, verseskötet, színdarab) elsõ vagy újrafordításával lehet pályázni, mely még nem jelent meg, vagy pedig a jelentkezési határidõt megelõzõ 12 hónapon belül publikáltak. Esszével és társadalomtudományi mûvel nem lehet jelentkezni. A pályázatokat egy fordítókból és egyetemi elõadókból álló zsûri bírálja el.

2006-ban a zsûri Françoise Bougeard Tasnádi István Közellenség címû alkotásának francia nyelvû fordítását ítélte a legjobbnak. A francia hölgy a Párizsi Magyar Intézetben vette át a díjat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A peine rentrés d´une tournée chaleureusement accueillie aux...
A peine retombées les fusées du feu d´artfice, au demeurant...
Ce lundi 19 août, Angela Merkel s´est rendue à Sopron, ville...
Le 20 août, les Hongrois vont célébrer leur fête nationale. Le temps...
Trottinettes électriques : mieux vaut s'assurer ! – Jobb lenne...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó