Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Három embert ölt meg és tizenhatot sebesített meg három támadásban a dél-franciaországi túszejtő pénteken, legalább két sebesült állapota súlyos - közölte Emmanuel Macron francia államfő péntek este. Egy embert előállítottak az ügyben. A párizsi főügyész újabb részleteket közölt a merényletről.

Az államfő közölte, hogy Franciaország iszlamista terrortámadást szenvedett el. Hozzátette: a biztonsági szolgálatok vizsgálják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze volt-e a támadáshoz. Ismételten hangsúlyozta, hogy ő, akárcsak miniszterelnöke és kormánya, elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt.

Emmanuel Macron, aki brüsszeli látogatását lerövidítve tért vissza Párizsba, a belügyminisztériumban tartott rövid sajtótájékoztatóján nagyra értékelte a rendvédelmi szerveknek az akcióban tanúsított elkötelezettségét és szakmaiságát.

Külön szólt Arnaud Beltrame 45 éves csendőrtiszt hősiességéről, aki önként vállalta, hogy a támadó által élő pajzsként használt túsz helyett a túszejtővel marad. Mint mondta, az alezredes az életéért küzd. A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit a torkán érte a lövés.

Így történt

  • Péntek délelőtt a 26 éves Redouane Lakdim marokkói származású, carcassonne-i lakos először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, majd Carcassonne-ban a kaszárnya közelében kocogó rohamrendőrökre lőtt, ezután hajtott a kisváros szupermarketjéhez, ahová kézifegyverrel több lövést leadva behatolt, és túszokat ejtett.
  • A támadó a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte.
  • A csendőrség alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedésérért cserébe. Működő mobiltelefonját az asztalra helyezte, a csendőrség elit egységének tagjai ezen keresztül hallották meg, hogy a túszejtő rálőtt, megrohamozták az épületet, és megölték a támadót.

Lakdim azt állította, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, a terrorszervezet közleményben vállalta magára a támadás elkövetését, és a túszok elengedéséért állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követelte.

Frissítés: újabb részletek a merényletről

Francois Molins párizsi főügyész, a terrorelhárítási ügyészség vezetője, aki péntek délután Trebes-be érkezett, megerősítette, hogy a támadó Marokkóban született. Elmondta, hogy a férfi egy fehér Opel Corsa gépkocsiból lőtt rá Carcassonne-ban a civil ruhában kocogó rohamrendőrökre, mintegy 200 méterre a laktanyájuktól. Előzőleg súlyosan megsebesítette a gépkocsi vezetőjét, utasát pedig megölte. A szupermarket előtt megtalálták az elrabolt gépkocsit.

A főügyész elmondta, hogy az ügyészség egyebek mellett terrorszervezet keretében elkövetett szándékos emberölés, emberölési kísérlet, bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény ügyében indít nyomozást. Tisztázásra vár, kitől és hogyan tett szert a támadó a fegyverre - mondta. Hozzátette, hogy az ügyben egy személyt előállítottak, akiről közelebbit nem közölt, csak annyit árult el, hogy az elkövetővel együtt élő nő az illető.

Francois Molins megerősítette, hogy a férfit a carcassonne-i bíróság több ízben is elítélte kisebb bűncselekmények - 2015-ben kábítószer-élvezet - miatt, 2016 és 2017 között pedig a hírszerzés figyelte, de a férfi nem mutatta a radikalizálódás előjelét. (InfoRadio)

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó