Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Óriási nemzetközi támogatást kaptak a G5 Száheli Erők

Több mint 100 millió eurós nemzetközi támogatást kaptak a nyugat-afrikai iszlamisták elleni harcra hivatott G5 Száheli Erők az öt érintett ország, az Afrikai Unió és az Európai Unió szerdai csúcstalálkozóján a Párizshoz közeli La Celle-Saint-Cloud-ban.

Ferenc pápa a Közép-afrikai Köztársaságban

Afrikai útjának utolsó állomására, a vallási konfliktus dúlta Közép-afrikai Köztársaságba érkezett vasárnap Ferenc pápa. Korábban arra figyelmeztették a katolikus egyházfőt, hogy ez útjának legveszélyesebb állomása.

Elnökválasztást tartottak Burkina Fasóban

Az afrikai országban egy évvel ezelőtt döntötték meg Blaise Compaoré államfő hatalmát, azóta feszült volt a belpolitikai helyzet. Elemzők szerint a választás után stabilabbá válhat Burkina Faso, de az eredményre még napokat kell várni.

Messi gaboni utazása is feszültséget gerjesztett a közösségi oldalakon

Ha már hétvége, akkor vegyük egy kicsit bulvárosabbra, könnyedebbre a témaválasztást, hiszen ahogy arról már sok posztban esett szó, Afrika nem csak a robbantásokról, a konfliktusokról, az etnikai problémákról szól, sőt többségében nem ezekről szól, hiszen a fekete kontinensen történő események jelentős része békés, “nyugati” szemmel is megszokott és időnként még szórakoztató is.

Újabb békemegállapodás Afrika szívében

Mielőtt mai posztunk konkrét témájára térnénk rá, érdemes említést tenni arról a szomorú eredményről, amelyet nemrégiben láthattunk az úgynevezett Társadalmi Fejlődési Index (SPI) publikálása kapcsán, hiszen a Közép-afrikai Köztársaság ezen a 133 államot mérő listán az utolsó helyre került (Norvégia az első) megelőzve Csádot, Afganisztánt és Guineát, szóval Afrika nem túl jó képet mutat ennek az alapvetően elég furcsa megközelítésű, egy civil szervezet által készített mérőszám listájának eredménye szerint. Papíron sokkal gazdagabb országok végeztek hátrébb GDP szempontjából jóval gyengébb társaiknál, köszönhetően annak, hogy az index szerint a társadalmi fejlesztésre, az emberek megelégedésére nem költ eleget az állam.

Madagaszkári mindennapok

1947. március 29-én, 68 évvel ezelőtt a madagaszkári emberek felkelést indítottak a francia gyarmatosítók ellen és a két éven át tartó véres küzdelem eredményeként több tízezer ember veszítette életét és így ez a felkelés ezeknek az évtizedeknek az egyik legvéresebb gyarmati háborújaként vonult be a történelemkönyvekbe. Az ország függetlenné válása óta minden évben megemlékeznek erről a napról, de míg anno teljes egységben küzdöttek az emberek a közös célért, addig ma már olyan nagy a megosztottság, hogy az egyes politikai erők külön-külön ünnepelnek - míg Hery Rajaonarimampianina az állami ünnepségen a madagaszkári hazafiasságról beszélt, addig pár kilométerrel távolabb, Andry Rajoelina pártja és követői a függetlenségi harcok megismerésének fontosságáról beszéltek.

Az afrikai-francia kapcsolat sötét titkairól

A mostanában ismét egyre jelentősebbé, erősebbé váló afrikai francia szerepvállalás kapcsán az al-Jazeera televíziós csatorna dokumentumfilmjében azt a kérdést járja körül, hogy ez a segítség ismét valamiféle kolonizációs törekvés része, vagy ahogy Hollande elnök fogalmazott, egyszerű segítség testvéri államoknak?

Gilles Cistac halálának margójára

A nyomozás folyamatban van, a rendőrség hangsúlyozta, hogy a tettes(ek) nyomában vannak, a kormány elítélte a történteket, mégis valójában nem tudunk túlságosan sokat a francia-mozambiki kettős állampolgár, az ellenzék által elismert Gilles Cistac keddi (03.03.) meggyilkolásának körülményeiről. 

25 év után végre elindulhat a tárgyalás

Valószínűleg azok számára, akik ezen a oldalon olvasgatnak, nem teljesen ismeretlen Hisséné Habré csádi ex-elnök neve, akinek elnöksége rémfilmekbe illő történetként, elnöksége utáni évei pedig végtelen jogi történetként vonulnak majd be a történelemkönyvekbe...

Csád elsöprő rohamot indított a Boko Haram ellen Nigériában és Kamerunban

Két héttel ezelőtt a csádi parlament különleges ülésén felhatalmazta (150 igen a 0 nem ellen) az ország kormányát arra, hogy a kameruni és a nigériai hadsereg megsegítésére katonákat küldjön a Boko Haram elleni harcba, miután nem sokkal korábban Kamerunból (a védelmi miniszter, Alain Ngo'o vezetésével) és Nigériából (Goodluck Jonathan különleges megbízottjával) delegáció érkezett N'Djamenába, hogy a most már a régió egészére súlyos fenyegetést jelentő szélsőséges muszlim csoport elleni küzdelemről tárgyaljon. 

Áll a bál megint Murwi környékén

image

Korábban már több burundi hírportál majd később egy francia hírügynökség is lehozta a hírt, mely szerint napokon át (pontosabban öt teljes napon át) véres harcok dúltak Burundi Cibitoke tartományában (ez nincs olyan messze a fővárostól, Bujumburától) egy ismeretlen és most sem megnevezett lázadó csoport és a katonaság, rendőrség egységei között, amelynek eredményeként a burundi fegyveres erőknek sikerült felszámolni a fegyveresek csoportját, amely még a december 29.-éről 30.-ára virradó éjszaka érkezett a Kongói DK-ból Burundiba. Céljuk egyértelműen a Kibira-erdőség megközelítése volt, amely természeti adottságaiból kifolyólag is évtizedeken át nyújtott menedéket különféle helyi illetve kongói lázadó csoportoknak, de még mielőtt odaérhettek volna, a burundi hadsereg egységei útjukat állták - számolt róla be Cibitoke kormányzója, Anselme Nsabimana.

 

Sikertelen puccskísérlet Gambiában

Állítólagos puccskísérlet történet ma hajnalban (12.30.) úgy egy óra körül Gambiában, ahol fegyveresek csoportja támadta meg a fővárosban, Banjulban található elnöki palotát (illetve ezzel párhuzamosan a Banjult az ország déli részével összekötő Denton-híd katonai ellenőrző pontját) és a támadás során több, Yahya Jammeh elnökhöz hű katona életét veszítette, majd a harcok néhány óra múlva elcsendesedtek - írja az ellenzéki gambiai honlap, a Freedomnewspaper. A támadás azonban állítólag (itt azért bőven kell ezt a szót használni, hiszen nagyon kevés megerősített információ kering az ügyben) nem csak az elnöki palotát, de a kikötőt, a városi börtönt és a repülőteret is érintette, de a néhány órás harcok után mindenhol sikerült a hadseregnek helyreállítani a rendet és a kezdeti kaotikus szituáció mostanra már normalizálódott. A normalizálódott alatt azt kell érteni, hogy nincs már fegyverropogás és harc, de az utcák teljesen kihaltak, minden bolt, bank zárva, leállt a közösségi közlekedés a nagyobb városokból Banjul felé, Serekunda, Basse teljes csendben, kihaltan várja az eseményeket.

image 

Líbia: a tripoli robbantás az IS előretörésének jele lehet?

image

Aprócska hír volt főleg az arab hírportálokon és blogokon és már a cím alapján könnyen átfuthatott felette az ember, hiszen egy újabb robbantás Líbia fővárosában, Tripoliban sajnos ezekben a hetekben eléggé "megszokott" dolog, ami miatt azonban ez a szombati (12.27.) akció különleges volt a maga nemében, az a tény, hogy az Iszlám Állam (IS) helyi szárnyának tartott Tripoli Iszlám Állam (Daesh) vállalta magára és ha ez tényleg így történt, akkor ez az első alkalom, hogy Derna városán kívül hajt végre támadást a magát a Szíriában és Irakban létező Iszlám Állam líbiai szervezetének tartó csoport (vagyis annak tripoli sejtje). Már korábban is voltak üzenetek és közlemények az IS részéről, amelyek arra utaltak, hogy vannak támogatói Tripoliban is, de ezt még novemberben a várost ellenőrző Misrata-koalíció megcáfolta, most viszont ez a támadás azt jelenti, hogy még a Misrata-milíciák ellenőrzése sem igazán elfogadható egyes szélsőséges mozgalmak számára a fővárosban.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Kövess minket!

Francia szótárak

Hirdetés

Pierre Waline blogja

 
 

Bíró Ádám blogja Párizsból

Actualité sportive vue de Budapest

Francia idegenlégió blog

 

Baranyi Beatrix, Recto et verso

Baranyi Beatrix, Recto et verso

 

 

 

Állásajánlatok

A címoldalról ajánljuk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Franciatanárok

  • 1
  • 2
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó