Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Valószínűleg azok számára, akik ezen a oldalon olvasgatnak, nem teljesen ismeretlen Hisséné Habré csádi ex-elnök neve, akinek elnöksége rémfilmekbe illő történetként, elnöksége utáni évei pedig végtelen jogi történetként vonulnak majd be a történelemkönyvekbe, hiszen az 1978-ban először miniszterelnökként feltűnő, majd 1982-ban puccsal elnökké váló Habré az uralma alatt elkövetett borzalmak ellenére is talán most fog majd bíróság elé állni valamikor a búvóhelyének számító Szenegálban.

Hatalomra jutása után legemlékezetesebb és egyben legszomorúbb intézkedése a Dokumentációs és Biztonsági Bizottság (DSD) létrehozása volt, amelynek fő célja minden, Habré-ellenes szervezet, személy likvidálása volt. Ez a valóságban tulajdonképpen népirtást jelentett, hiszen több etnikum egy az egyben elutasította Hisséné uralkodását és minden eszközzel tiltakoztak, küzdöttek ellene.

Tucatnyi tömeggyilkosságot hajtottak végre a DSD csapatai az országban a nyolcvanas években, a két legjelentősebb az 1987-es, hadjeraiok és az 1989-es zaghawák (akik a legerősebb ellefelei voltak a diktátornak) etnikum elleni iszonyatos mészárlás volt. Mindenkit meggyilkoltatott, akiről csak egy kicsit is úgy gondolta, hogy veszélyes lehet rendszerére, és bár a pontos adatokat nem lehet megbecsülni sem, egy 1992-es jelentés legalább 40 ezer politikai gyilkosságról és legalább 250 ezer kínvallatásról és bebörtönzésről szól. Uralmának borzalmai azért maradhattak ilyen sokáig megtorlatlanul, ugyanis mint sok más helyen a világban, az USA és Franciaország támogatta rezsimjét, amelyet tökéletes eszköznek láttak a líbiai diktátor, al-Gaddafi elleni harcban.

image

Végül az ellene elkövetett tucatnyi puccskísérlet egyike sikerrel járt, amikor is Idriss Déby, a mostani elnök, embereivel 1990-ben elfoglalta a fővárost és menekülésre késztette Habrét és közeli embereit, akik végül Szenegálban találtak biztonságos búvóhelyet. Ott az ex-elnök hosszú évekig békében élhetett, míg végül előbb házi őrizet alá helyezték, majd később őrizetbe is vették hivatalosan, hogy aztán később 2013-ban a csak erre a célra létrehozott, Afrikai Uniós felügyelet alatt álló bírósági testület, a Különleges Afrikai Kamara tárgyaljon és döntsön majd ügyében. Habré egyébként mindig következetesen tagadta, hogy bármi köze lenne a közel 50 ezer csádi meggyilkolásához és szisztematikus megkínzásához. És amiért most kicsit átismételtük a csádi diktátor ügyét, az a tény, hogy nemrégiben a négy bíróból álló Különleges Afrikai Kamara úgy döntött, hogy most már mindenképpen tárgyalni fogják Habré perét, ugyanis elégséges bizonyíték áll rendelkezésre, hogy emberiség elleni bűncselekmények, kínzás és háborús bűnök miatt elinduljon a per - a döntés a maga nemében különleges, hiszen eddig nem volt arra példa, hogy egy ország egy másik ország egykori vezetőjét perbefogja és esetleg el is ítélje (ezt az ügynevezett univerzális hatáskör tette lehetővé, amely a nemzetközi jogban elismert lehetőség külföldiek külföldiek ellen elkövetett bűncseleményeinek tárgyalására).

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Habré ügyében a bíróság 19 hónapon keresztül vizsgálódott a tárgyalásokat előkészítendő, ennek keretében pedig több ezer szemtanút és áldozatot hallgattak meg, átnézték a DSD sok tízezer dokumentumát, tömegsírokat tártak fel és házkutatásokat tartottak, ezután határoztak arról, hogy megalapozott a vád, úgyhogy júniusban vagy legkorábban májusban végre elindulhat a tárgyalás, amelyre sok ezer áldozat már évtizedek óta vár. Alapvetően a döntést majd egy háromtagú, két szenegáli és egy AU tagországbeli bíróból álló testület fogja meghozni, az már megint más kérdés, hogy Habré ott lesz-e bármelyik tárgyalási napon, hiszen a bíróság hatáskörét sosem ismerte el, sőt megtagadta részvételét bármilyen jogi procedúrában.

Source

„ Travailler plus pour gagner plus!” Tel est le slogan qui, en Hongrie, revient sans cesse à la...
Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
Les amateurs de cinéma connaissent vraisemblablement la trilogie de Francis Veber sur les...
Könnygázzal oszlatták szombaton a francia rendőrök az üzemanyagadó emelése ellen tüntető "sárga...
Le mélomanes le savent bien, nombreuses sont les dynasties ou liens de famille que l´on pourrait...
Trois bonnes raisons de nous rendre à ce concert.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó