Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Valószínűleg a burundi mindennapi életet nem ismerők is tisztában vannak vele, hogy Pierre Claver Mbonimpa neve a kis közép-afrikai országban összefonódott a civilek jogainak védelmével, az azokért való küzdelemmel, ennek megfelelően most, hogy a férfi az életéért küzd az egyik börtönben (vagyis most egy kórházban), nagy összefogás indult a kiszabadításáért.

De ne ugorjunk ennyire előre, hiszen történetünk még a kilencvenes évek elején kezdődik, amikor Mbonimpa előbb köztisztviselőként majd később rendőrként dolgozott a vámhatóság kötelékében, ahol aztán valótlanul megvádolták és elítélték illegális fegyvertartás miatt két évre 1994-ben. A börtönben eltöltött idő alatt elszenvedett verések, negatív tapasztalatok vezettek oda, hogy kisebb-nagyobb egyéb tevékenységek után 2001-ben megalapította az Emberi Jogok és a Bebörtönzöttek Védelmének Szervezetét (APRODH), majd társaival együtt kampányba kezdett a rabok jogainak védelméért, köztük annak a több ezer ember jogainak a védelméért, akik mindenféle ítélet nélkül, szimplán vádak alapján évek óta raboskodnak a különböző burundi börtönökben.

Munkája során máig ismeretlen forrásokból súlyos fenyegetéseket kapott és többször próbálták meghurcolni, de hosszú éveken át tudta folytatni hiánypótló munkáját, míg elérkeztünk a 2014-es évig, amikor is május 15.-én ismét őrizetbe vették Mbonimpát, állítólagosan felbújtó nyilatkozatai miatt, amelyekben napokkal korábban azzal vádolta a burundi kormányt, hogy fiatal kormánypárti aktivistákat képez fegyveres harcra a Kongói Demokratikus Köztársaságban (ezzel egyébként egy kiszivárgott ENSZ-jelentés is megvádolta a burundi vezetést).

A 66 éves, betegségekkel küzdő (cukorbetegség, magas vérnyomás) jogvédő egészségi állapota aztán a börtönben annyira leromlott, hogy augusztusban kómában kellett átszállítani egy bujumburai kórházba és ezután ügyvédei azonnali szabadon bocsátását kérvényezték a nemzetközi közösség támogatásával (élén Franciaországgal), de a tegnapra várt (09.15.) ítélethozatal elmaradt – a meghallgatás ugyan pozitív eredménnyel zárult, de döntés még nincs, bár Mbonimpa továbbra is kritikus állapotban fekszik a kórházban.

image

Az RFI egyik riportere nemrégiben a bujumburai utcán kérdezett meg embereket a kérdésről és az összes megszólított egyértelműen a jogvédő mellett foglalt állást, sokak szerint teljesen ártatlanul börtönözték be, csak azért, hogy “elpusztíthassák”. Vannak szakértők és publicisták, akik szerint minden a 2015-ös választások miatt történik és az ország vezetése így próbálja meg előkészíteni a talajt egy újabb győzelemre, amely tevékenység keretében egyre többször bélyegzik meg kormánypárti források a jogvédőket ellenzéki bérencekként – ahogy történt ez a 2010-es választások idején is. Az APRODH munkájáról tudni kell, hogy nem csak jelentéseket és publikációkat közölt, de konkrét tevékenységeket is felvállalt, ez a csoport volt általánosságban az első, akit a burundiak felhívtak, ha rokonuk eltűnt vagy valamilyen okból fogva börtönbe került. Nem csoda, hogy a szabadulásáért kampányolók május óta minden pénteken felvonulnak zöldbe (a burundi börtönökben raboskodók egyenruhájának színe) öltözve a “Vendredi vert” keretein belül, hogy így vállaljanak szolidaritást a bebörtönzött Mbonimpával.

Source

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó