Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Valószínűleg a burundi mindennapi életet nem ismerők is tisztában vannak vele, hogy Pierre Claver Mbonimpa neve a kis közép-afrikai országban összefonódott a civilek jogainak védelmével, az azokért való küzdelemmel, ennek megfelelően most, hogy a férfi az életéért küzd az egyik börtönben (vagyis most egy kórházban), nagy összefogás indult a kiszabadításáért.

De ne ugorjunk ennyire előre, hiszen történetünk még a kilencvenes évek elején kezdődik, amikor Mbonimpa előbb köztisztviselőként majd később rendőrként dolgozott a vámhatóság kötelékében, ahol aztán valótlanul megvádolták és elítélték illegális fegyvertartás miatt két évre 1994-ben. A börtönben eltöltött idő alatt elszenvedett verések, negatív tapasztalatok vezettek oda, hogy kisebb-nagyobb egyéb tevékenységek után 2001-ben megalapította az Emberi Jogok és a Bebörtönzöttek Védelmének Szervezetét (APRODH), majd társaival együtt kampányba kezdett a rabok jogainak védelméért, köztük annak a több ezer ember jogainak a védelméért, akik mindenféle ítélet nélkül, szimplán vádak alapján évek óta raboskodnak a különböző burundi börtönökben.

Munkája során máig ismeretlen forrásokból súlyos fenyegetéseket kapott és többször próbálták meghurcolni, de hosszú éveken át tudta folytatni hiánypótló munkáját, míg elérkeztünk a 2014-es évig, amikor is május 15.-én ismét őrizetbe vették Mbonimpát, állítólagosan felbújtó nyilatkozatai miatt, amelyekben napokkal korábban azzal vádolta a burundi kormányt, hogy fiatal kormánypárti aktivistákat képez fegyveres harcra a Kongói Demokratikus Köztársaságban (ezzel egyébként egy kiszivárgott ENSZ-jelentés is megvádolta a burundi vezetést).

A 66 éves, betegségekkel küzdő (cukorbetegség, magas vérnyomás) jogvédő egészségi állapota aztán a börtönben annyira leromlott, hogy augusztusban kómában kellett átszállítani egy bujumburai kórházba és ezután ügyvédei azonnali szabadon bocsátását kérvényezték a nemzetközi közösség támogatásával (élén Franciaországgal), de a tegnapra várt (09.15.) ítélethozatal elmaradt – a meghallgatás ugyan pozitív eredménnyel zárult, de döntés még nincs, bár Mbonimpa továbbra is kritikus állapotban fekszik a kórházban.

image

Az RFI egyik riportere nemrégiben a bujumburai utcán kérdezett meg embereket a kérdésről és az összes megszólított egyértelműen a jogvédő mellett foglalt állást, sokak szerint teljesen ártatlanul börtönözték be, csak azért, hogy “elpusztíthassák”. Vannak szakértők és publicisták, akik szerint minden a 2015-ös választások miatt történik és az ország vezetése így próbálja meg előkészíteni a talajt egy újabb győzelemre, amely tevékenység keretében egyre többször bélyegzik meg kormánypárti források a jogvédőket ellenzéki bérencekként – ahogy történt ez a 2010-es választások idején is. Az APRODH munkájáról tudni kell, hogy nem csak jelentéseket és publikációkat közölt, de konkrét tevékenységeket is felvállalt, ez a csoport volt általánosságban az első, akit a burundiak felhívtak, ha rokonuk eltűnt vagy valamilyen okból fogva börtönbe került. Nem csoda, hogy a szabadulásáért kampányolók május óta minden pénteken felvonulnak zöldbe (a burundi börtönökben raboskodók egyenruhájának színe) öltözve a “Vendredi vert” keretein belül, hogy így vállaljanak szolidaritást a bebörtönzött Mbonimpával.

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó