Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A hét híre a dél-szudáni tűzszüneti megállapodás mellett egyértelműen az új, átmeneti elnök beiktatása volt a Közép-afrikai Köztársaságban, hiszen Catherine Samba-Panza, az ország első női vezetőjeként tegnap (01.23.) letette a hivatali esküjét az egykori parlament épületében az ország sorsáért dolgozó magasrangú diplomaták jelenlétében: ott volt többek között Ali Bongo, a gaboni elnök, Laurent Fabius, a francia külügyminiszter, de Csádból és a kis Kongóból is eljöttek a külügyminiszterek, hogy lássák, ahogy az 59 éves, az Alkotmánybíróság illetve az Átmeneti Tanács által a pozícióra megfelelően talált politikusnő ígéretet tesz az ország hű szolgálatára.

Samba-Panza legfontosabb feladata egyértelműen a stabilitás, közbiztonság, nyugalom helyreállítása, mindemellett pedig a jövő évi választások előkészítésén is dolgoznia kell – sajnos bőven van még mit tenni, hiszen csak az elmúlt két napban legalább 15 embert öltek meg a fővárosban, Banguiban a teljesen elszabadult militáns csoportok (anti-Balaka illetve ex-Séléka), akiket még hétfőn (01.20.) az új elnök a gyermeinek nevezett és kérte őket a harcok felfüggesztésére.

A csak Banguiban legalább 7000 főt irányító ex-Séléka lázadói egyébként hajlanak a békére, de a fegyverletételükért, illetve Djotodia lemondásáért cserébe komoly pozíciókat kérnek az új kormányban, többek között a védelmi miniszteri széket, illetve a miniszterelnöki pozícióba is szeretnének beleszólni, de harcosaik teljeskörű integrációját is elvárják. Ami ezzel a gond, az a tény, hogy az anti-Balaka csoportok állítólagos vezetői (bár az ő esetükben még kevésbé lehet egységes irányításról beszélni) szerdai (01.22.) tárgyalásukon Samba-Panzával szintén miniszteri helyeket (többek között a védelmit) és jobb parlamenti képviseletet kérnek. Úgyhogy van bőven miről tárgyalni, de addig is tovább folytatódnak a rendkívül brutális támadások civilek és civilek között, vidéken pedig teljes az anarchia, ott aztán senkire nem számíthatnak az emberek, csak a különféle önvédelmi csoportokra.

image

Visszatérve az elnöknőre, Samba-Panza Csádban született kameruni apa és közép-afrikai anya gyermekeként, tehát akár mindhárom országot hazájának vallhatná, de most mégis a Bangui polgármestereként szerzett jó kapcsolataira illetve a 2000-es évek elején, a Nemzeti Megbékélési Fórum vezetőjeként szerzett tapasztalataira lesz szükség, ha békét akar teremteni az erőszaktól fűtött milíciák között. Franciaországban folytatta jogi tanulmányait, három gyereke közül kettő még most is ott él, korábbi munkája főként vállalati jogra terjedt ki, illetve több szervezet szárnyai alatt küzdött a nők jogaiért. A mostani megválasztásakor Samba-Panza hét másik jelölt közül nyerte el a pozíciót, többek között két egykori elnök fiát és két másik nőt utasított maga mögé a Nemzeti Átmeneti Tanács által felügyelt versenyben, ahol sem politikai pártok, sem milíciák vezetői, sem katonák nem indulhattak el.

A nemzetközi közvélemény egyöntetűen pozitívan fogadta Samba-Panza kijelentését, bár sokan (főleg független szakértők) kétségbe vonják, hogy az elnök  képes lehet-e helyreállítani a stabilitást az országban, bármiféle komoly fegyveres erő támogatása nélkül. Van aki egyenesen úgy gondolja, hogy azért kellett ilyen sebességgel kinevezni egy elnököt az országban, hogy a nemzetközi közösség mielőbb lezárhassa ezt a veszélyes és költséges missziót és átadhassa a rendfenntartó feladatokat a helyieknek.

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó