Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Annak ellenére, hogy megint kevesebb szó esik a Közép-afrikai Köztársaságban fennálló, már-már polgárháborús állapotokat idéző helyzetről, a tény sajnos tény marad, az ország továbbra is rendkívül megosztott a vallási hovatartozási vonalak mentén és a biztonsági helyzet mindenhol nagyon törékeny, a fővárost leszámítva a vidéki részeken pedig szinte semmiféle államhatalom vagy hatósági erő nem létezik. Az ENSZ közép-afrikai ügyekkel megbízott különmegbízottja, Babacar Gaye tábornok szerint megvan rá az esély, hogy a a muszlimok és a keresztények közötti konfliktus átlépi az ország határait és az egész közép-afrikai régión belül veszélyes folyamatokat indíthat el, hiszen már most is vannak jelek arra, hogy más országok muszlim szélsőségesei agresszívan fogadják a hittársaik elleni támadásokat: az al-Kaida a Maghreb Államokban (AQIM) szervezete például Franciaország elleni harcokra szólított fel, hiszen szerintük Párizs keresztesháborút indított, a nigériai Boko Haram pedig videóüzenetben jelentette ki, hogy a muszlimok elleni támadásokat véresen meg fogják torolni.

Jelenleg a Közép-afrikai Köztársaság muszlimjai a főváros, Bangui két negyedébe húzódtak vissza menedéket keresve, a többiek vagy az ország messzi északi határainál csoportosulnak, vagy már el is hagyták az országot az eredetileg a muszlim Séléka lázadó mozgalom elleni harcra szerveződött anti-balaka csoportok támadásai miatt. És bár sokan mindig vallási konfliktusról beszélnek, alapvetően ez nem vallási alapokon nyugvó ellentétként indult, hiszen maga a Séléka sosem beszélt iszlám törvénykezésről, iszlám államról, semmiféle ilyen ideológiát nem terjesztettek és nem is állt szándékukban terjeszteni – a konfliktus az államhatalom hiánya és a Séléka tombolása miatt szabadult el, aztán csak később öltött vallási színezetet, most meg már attól lehet rettegni, hogy ez ne borítsa lángba az egész régiót. És jogos a félelem, hiszen az ország északi feléről (főként a senki földjének számító Vakaga tartományból) szivárognak a hírek a lázadók újbóli összeállásáról, Noureddine Adam egykori Séléka-vezér pedig állítólag Nigériában tartózkodik és a Boko Harammal tárgyal.

Ez valószínűleg azonban kacsának tekinthető, több okból is, egyrészt a szélsőséges csoportok harcmodorja nem működhetne egy infrastruktúrák nélküli, őserdőkkel teli országban, másrészt pedig annyira szövevényes és komplikált ez a konfliktus, hogy óriási logisztikai, katonai erőfeszítés lenne szembeszállni a lakosság 50%-át kitevő keresztényekkel. Az élet Banguiban egyébként valamennyire javult az elmúlt hetekben, egyes iskolák ismét kinyitottak, a keresztény kereskedők is árulják portékáikat, viszont a muszlimok teljesen eltűntek az utcákról (zömében Boda főváros melletti településére vonultak vissza – ez olyan 150 kilométerre lehet a fővárostól) és az elmúlt napokban is több tucat haláleset történt milíciák akciói miatt.

image

Bodában hozzávetőleg úgy 4000 muszlim rekedt jelenleg, akik mindenféle orvosi és szociális ellátás nélkül küzdenek az életbenmaradásért – nincs opciójuk, az anti-balaka már többször kijelentette, a muszlimoknak két választásuk van, a távozás vagy a halál. Nemrégiben megtörte hallgatását az egykori elnök, François Bozizé is, akit sokan az anti-balaka csoportok megszervezésével, támogatásával és felhasználásával vádolnak, az egyik francia hírügynökségnek adott interjújában mindenesetre ő teljes mértékben elutasította ezeket a vádakat, hangsúlyozva, hogy a Közép-afrikai Köztársaság mostani helyzetét kizárólag a Séléka és Michel Djotodia ex-elnök okozták. Bozizé a jelenlegi erőszak megoldására az egyetlen utat a párbeszédben látja a közösségek között, egy nemzeti párbeszéd megszervezése segítené a legjobban az előrelépést, mert szerinte a nemzetközi közösség lépéseivel épp a jelenlegi helyzet konzerválását vagy rosszabbodását éri csak el.

És mintegy megerősítendő ezeket a szavakat, hétvégén a csádi civileket menekíteni érkezett csádi katonák legalább 8 embert megöltek Bangui egyik keresztény negyedében – erősítve azokat a vádakat is, hogy a csádi katonák a muszlimok védelme miatt tartózkodnak a fővárosban.

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó