Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

image

Ha valamennyire el tudjuk képzelni, hogy milyen nehézségekkel szembesül munkája során egy magyarországi vagy kelet-európai végrehajtó, akkor nem kell képzelőerő ahhoz sem, hogy belássuk, egyes afrikai országokban ez a munka konkrétan életveszélyes. Legutóbb Csádban történt megint támadás egy végrehajtó ellen, 2014. március 15.-én szúrtak le egy munkáját végző tisztviselőt, ami eléggé megrémisztette a szakma képviselőit, hiszen még két hete egy másik végrehajtót támadtak meg, illetve tavaly szeptemberben a végrehajtók kamarájának alelnökét, Khauswe Menwát ölték meg a fővárosban, N’Djamenában fényes nappal. A támadókat akkor és most sem sikerült előkeríteni, így nem csoda, hogy a kamara elnöke, Eldjimbaye Mbaihoudou nemrégiben felháborodottan követelte a hatóságoktól a helyzet javítását, hiszen ahogy rámutatott, a bírósági ítéletek miatt mérges felek mindig az azt foganatosítókon töltik ki dühüket.

Állítólag a mostani, 15.-ei támadást egy falu vezetőjének megbízására követték el, bár ezt a megvádolt település lakói és képviselői cáfolták – annyi viszont bizonyos, hogy a végrehajtó egy adósságot hajtott be a faluban. Március 31.-én a végrehajtók kamarája sajtótájékóztatot tartott a támadások kapcsán és ismételten hangsúlyozta, ha nem javul a biztonsági helyzetük, akkor mindannyian fel fogják függeszteni a munkát, ezzel megbénítva a csádi igazságszolgáltatási rendszert. A rendszert, amely alapvetően a francia törvényeken nyugszik, pár csádi sajátossággal, mint például a ténnyel, hogy az alkotmány, igazságszolgáltatás függetlenségéről szóló rendelkezései ellenére az elnök nevezi ki a rendszer fő vezetőit, amelynek legmagasabb szerve a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság, előbbi 15 bíróból és egy főbíróból áll, míg utóbbi 9 évre választott 9 alkotmánybíró segítségével hozza meg döntéseit.

Ezenkívül négy büntetőbíróság, négy polgárjogi és négy munkajogi bíróság is működik, a 14 körzeti törvényszék, a fellebviteli bíróság (N’Djamenában) és a 36 békéltető testület mellett. A vidéki régiókban, ahol nem elég erős az igazságszolgáltatási hálózat, gyakran helyi vezetők elnöklésével törzsi bíróságok hoznak ítéletet, ezek ellen a “normál” törvényszékeken lehet fellebbezni. Apropó, fellebbezés, még 2002-ben Idriss Déby államelnök rendeletével létrehozta az öt bíróból álló Bírósági Felülvizsgálati Bizottságot, amelynek feladata a többi bíróság által meghozott döntések vizsgálata és javítása.

Source

Hozzászólás (Facebookkal)

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a...
„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart...
Többek között homoszexuális, transzvesztita fekete táncosokkal mulatott a Zene Ünnepén Emmanuel...
C'est voté. Le Parlement hongrois rend l'aide aux migrants passible de poursuites pénales. Et de...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Qui va encore nous faire croire que le livre est mort, tué par internet? Rassurez-vous, le livre...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó