Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

image

Ha valamennyire el tudjuk képzelni, hogy milyen nehézségekkel szembesül munkája során egy magyarországi vagy kelet-európai végrehajtó, akkor nem kell képzelőerő ahhoz sem, hogy belássuk, egyes afrikai országokban ez a munka konkrétan életveszélyes. Legutóbb Csádban történt megint támadás egy végrehajtó ellen, 2014. március 15.-én szúrtak le egy munkáját végző tisztviselőt, ami eléggé megrémisztette a szakma képviselőit, hiszen még két hete egy másik végrehajtót támadtak meg, illetve tavaly szeptemberben a végrehajtók kamarájának alelnökét, Khauswe Menwát ölték meg a fővárosban, N’Djamenában fényes nappal. A támadókat akkor és most sem sikerült előkeríteni, így nem csoda, hogy a kamara elnöke, Eldjimbaye Mbaihoudou nemrégiben felháborodottan követelte a hatóságoktól a helyzet javítását, hiszen ahogy rámutatott, a bírósági ítéletek miatt mérges felek mindig az azt foganatosítókon töltik ki dühüket.

Állítólag a mostani, 15.-ei támadást egy falu vezetőjének megbízására követték el, bár ezt a megvádolt település lakói és képviselői cáfolták – annyi viszont bizonyos, hogy a végrehajtó egy adósságot hajtott be a faluban. Március 31.-én a végrehajtók kamarája sajtótájékóztatot tartott a támadások kapcsán és ismételten hangsúlyozta, ha nem javul a biztonsági helyzetük, akkor mindannyian fel fogják függeszteni a munkát, ezzel megbénítva a csádi igazságszolgáltatási rendszert. A rendszert, amely alapvetően a francia törvényeken nyugszik, pár csádi sajátossággal, mint például a ténnyel, hogy az alkotmány, igazságszolgáltatás függetlenségéről szóló rendelkezései ellenére az elnök nevezi ki a rendszer fő vezetőit, amelynek legmagasabb szerve a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság, előbbi 15 bíróból és egy főbíróból áll, míg utóbbi 9 évre választott 9 alkotmánybíró segítségével hozza meg döntéseit.

Ezenkívül négy büntetőbíróság, négy polgárjogi és négy munkajogi bíróság is működik, a 14 körzeti törvényszék, a fellebviteli bíróság (N’Djamenában) és a 36 békéltető testület mellett. A vidéki régiókban, ahol nem elég erős az igazságszolgáltatási hálózat, gyakran helyi vezetők elnöklésével törzsi bíróságok hoznak ítéletet, ezek ellen a “normál” törvényszékeken lehet fellebbezni. Apropó, fellebbezés, még 2002-ben Idriss Déby államelnök rendeletével létrehozta az öt bíróból álló Bírósági Felülvizsgálati Bizottságot, amelynek feladata a többi bíróság által meghozott döntések vizsgálata és javítása.

Source

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó