Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

image

Ha valamennyire el tudjuk képzelni, hogy milyen nehézségekkel szembesül munkája során egy magyarországi vagy kelet-európai végrehajtó, akkor nem kell képzelőerő ahhoz sem, hogy belássuk, egyes afrikai országokban ez a munka konkrétan életveszélyes. Legutóbb Csádban történt megint támadás egy végrehajtó ellen, 2014. március 15.-én szúrtak le egy munkáját végző tisztviselőt, ami eléggé megrémisztette a szakma képviselőit, hiszen még két hete egy másik végrehajtót támadtak meg, illetve tavaly szeptemberben a végrehajtók kamarájának alelnökét, Khauswe Menwát ölték meg a fővárosban, N’Djamenában fényes nappal. A támadókat akkor és most sem sikerült előkeríteni, így nem csoda, hogy a kamara elnöke, Eldjimbaye Mbaihoudou nemrégiben felháborodottan követelte a hatóságoktól a helyzet javítását, hiszen ahogy rámutatott, a bírósági ítéletek miatt mérges felek mindig az azt foganatosítókon töltik ki dühüket.

Állítólag a mostani, 15.-ei támadást egy falu vezetőjének megbízására követték el, bár ezt a megvádolt település lakói és képviselői cáfolták – annyi viszont bizonyos, hogy a végrehajtó egy adósságot hajtott be a faluban. Március 31.-én a végrehajtók kamarája sajtótájékóztatot tartott a támadások kapcsán és ismételten hangsúlyozta, ha nem javul a biztonsági helyzetük, akkor mindannyian fel fogják függeszteni a munkát, ezzel megbénítva a csádi igazságszolgáltatási rendszert. A rendszert, amely alapvetően a francia törvényeken nyugszik, pár csádi sajátossággal, mint például a ténnyel, hogy az alkotmány, igazságszolgáltatás függetlenségéről szóló rendelkezései ellenére az elnök nevezi ki a rendszer fő vezetőit, amelynek legmagasabb szerve a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság, előbbi 15 bíróból és egy főbíróból áll, míg utóbbi 9 évre választott 9 alkotmánybíró segítségével hozza meg döntéseit.

Ezenkívül négy büntetőbíróság, négy polgárjogi és négy munkajogi bíróság is működik, a 14 körzeti törvényszék, a fellebviteli bíróság (N’Djamenában) és a 36 békéltető testület mellett. A vidéki régiókban, ahol nem elég erős az igazságszolgáltatási hálózat, gyakran helyi vezetők elnöklésével törzsi bíróságok hoznak ítéletet, ezek ellen a “normál” törvényszékeken lehet fellebbezni. Apropó, fellebbezés, még 2002-ben Idriss Déby államelnök rendeletével létrehozta az öt bíróból álló Bírósági Felülvizsgálati Bizottságot, amelynek feladata a többi bíróság által meghozott döntések vizsgálata és javítása.

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó