Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Szinte minden alkalommal szóba kerül Dzsibuti kapcsán, hogy a kis ország (alig több mint 20 ezer négyzetkilométer) mennyit köszönhet fekvésének, hiszen alapvetően a stratégiai pozíciót leszámítva a szinte teljes egészében sivatagos állam nem rendelkezik olyan erőforrásokkal, gazdasági lehetőségekkel, iparral, amelyek miatt központi szerepe lenne a világpolitikában – de adott egy rendkívül fontos, stratégiai pozíció és ennek kiaknázására több ország és szervezet is állomásoztat itt katonákat, elég csak az Egyesült Államokra és Franciaországra gondolni.

Ráadásként pedig Dzsibuti elég aktívan részt vesz a régió politikájában, katonái ott vannak Szomáliában az al-Shabaab elleni harcban is és főleg ez utóbbinak köszönhető, hogy az ország az Afrikai Uniós misszióhoz történt 2011-es csatlakozása után végül szélsőségesek célkeresztjébe került. Emlékezhetünk, alig egy hónapja öngyilkos merénylők robbantottak egy étteremnél Dzsibutivárosban (1 halálos áldozat), most pedig a dzsibuti külügyminisztérium tett közzé egy olyan jelentést, mely szerint további támadások várhatóak, elképzelhető, hogy külföldi érdekeltségek ellen.

A múlt havi támadást az al-Shabaab fel is vállalta, rámutatva, hogy a robbantás büntetés volt, amiért Dzsibuti befogadta az Egyesült Államok katonáit területére. Utóbbi pár napja hivatalosan is felszólította külügyminisztériumának honlapján állampolgárait, hogy aki csak teheti, hagyja el Dzsibutit vagy mondja le oda irányuló utazását – ugyanígy tettek a britek is (főleg most, a labdarúgó-világbajnokság apropóján, hiszen a zsúfolt bárok mindig jó célpontok). De ha ez nem lenne elég, a hihetetlen szárazságból adódó alultápláltság és vízhiány az amúgy is eléggé főváros-centrikus országban újabb migrációs hullám indult el vidékről Dzsibutiváros felé, ugyanis a legóvatosabb becslések szerint is legalább a lakosság harmadának óriási szüksége lenne élelmiszersegélyre és tiszta ivóvízre – ez az állapot már 2010 óta tart és ráadásul nem csak a 850 ezer állampolgárból érint úgy 250 ezret, de súlyosan sújtja azt a 30 ezer szomáliai menekültet és több tízezer migránst, akik szintén Dzsibutiban vannak (sokan használják tranzitországként a kis államot, gyalogosan jönnek főként Etiópiából és a gazdag arab országok felé igyekeznek gyalogosan, sokszor minimális ivóvízkészlettel felszerelkezve).

image

Gondoljunk bele, a lakosság 90%-a a fővárosban él már most is, ami az ottani szolgáltatásokra is súlyos terheket ró, hiszen bár papíron dübörög a dzsibuti gazdaság (5%-os éves növekedés), de a főként a katonai komplexumok bérleti díjából illetve a kikötőkből és vasútból származó bevételek növekedését a lakosság egyáltalán nem érzi, az emberek 50%-a munkanélküli, amelynek megoldása valószínűleg a régi, nomád életmód valamilyen fokú visszaállításában keresendő – azaz újra állatokkal kell ellátni a lakosságot. Ehhez viszont víz kellene, ami jelenleg az egyik legkritikusabb tényező – az ENSZ közel 75 millió dollárral próbálja idén a kis államot segíteni, hogy végre megtörje a 2010 óta tartó krízist.

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó