Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Napjaink szomorú híreinek tömegében, amikor minden napra jut egy-egy borzalmas, megrázó jelentéscsokor valamelyik konfliktusról, nem meglepő, hogy az Olvasó időnként megfeledkezik egy-két olyan eseménysorozatról, amely már oly régóta tart, hogy szinte állandónak tekinthető – mégis az elmúlt napokban egyre jobban kiélesedő tripoli harcok változást mutatnak Líbia sorsában, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy az ország már nem a szakadék szélén táncol, hanem elkezdett zuhanni a mélybe. És hogy odalent mi várja? Még megjósolni is nehéz, az erőszak spirálja mindenképpen, de talán még az ország teljes feldarabolódása is terítékre kerülhet. Szinte minden nemzetközi diplomatát visszarendeltek, az ENSZ is kivonta összes képviselőjét, úgyhogy ki lehet jelenteni, hogy Líbia úgy tűnik elveszett a külvilág, a nemzetközi közösség számára – míg az Afrikában oly sokszor szomorú példaként emlegetett Szomália valamennyire stabil útra lépett, Líbia éppen a szomáliai utat választotta.

Lehet átmeneti kormányról, milíciákról, tárgyalásokról írni, de valójában egyetlen dolog hajtja a teljes káosz felé az országot: az afrikai “természeti kincs”-átok, a hatalmas mennyiségű olajvagyon, amit a líbiai föld rejt (ha elosztanánk a teljes hozzávetőleges olajvagyont az ország felnőtt lakosainak számával, mindenki gazdag ember lehetne) teljes egészében megosztotta, megmérgezte, korrumpálta az összes szereplőt a sakkjátszmában. Jöttek először a régi rendszerhez hű politikai-katonai erők és a forradalmi harcosok közötti konfliktusok a politikai uralomért, aztán jöttek a régiós harcok a milíciák között végül eljött a mai nap, amikor már városok, sőt városrészek harcolnak egymásért egy kis talpalatnyi földért vagy akár szimplán vallási meggyőződésből.

És a líbiai összeomlás nem valami Európától sok ezer kilométerre történő gócpontot alakítana ki, Líbia határos Európával, úgyhogy egy kaotikus, anarchikus országszerkezet alig pár száz kilométerre Olaszországtól súlyos hatásokkal lehetne az egész kontinensre – a világnak cselekednie kell, méghozzá rögtön. És mit lehet tenni? Szomáliánál, Kongónál illetve más kontinenseken ezt már láttuk: nagy létszámú, hosszú mandátummal rendelkező, katonai feladatokra is felhatalmazott nemzetközi misszióra lenne szükség, hogy lefektessék egy újraépülő állam stabil alapjait, majd fokozatosan a szomszédos országok, a régió támogatásával minden érintett felet beállítani a sorba – látjuk ezt már Szomáliában is, látjuk ezt már Kelet-Kongóban is, persze minden területet a saját specialitásaival kell értékelnünk. A lakosság és a mérsékeltebb politikai erők persze próbálkoznak, de látni kell, hogy kevés sikerrel: hiába szavazott a voksolók többsége 2012-ben majd idén júniusban is a mérsékelt parlamenti erőkre, a szélsőséges nézeteket valló blokk mindkét szavazást bojkottálta, a parlamentet alkotmányellenesnek kiáltotta ki és harcba kezdett.

image

Elég sokszor lehetett olvasni róla (sőt még eme poszt szerzője is írt erről), hogy milyen lett volna az élet, ha nem bukik meg al-Gaddafi, az évtizedes vezető: különítsük el egyrészt azt az eshetőséget, hogy nem is kezdődik harc ellene, ebben az esetben érvényesek azok a tézisek, amelyeket már fejtegettem egy elnyomott (azért a bukás után elég szörnyű dolgok derültek ki a diktátor börtöneiről), ámde stabil Líbiáról, másrészt azt az eshetőséget, hogy a nemzetközi erők nem segítenek megdönteni a diktátor uralmát – utóbbi esetben elég kicsit keletebbre nézni, valószínűleg Líbiában is hasonló lenne most a helyzet, mint Assad Szíriájában. És milyenek a mindennapok az országban? Mondjuk Tripoliban napok óta folyamatosak a harcok a szélsőségesebb nézeteket valló Misrata-milícia és a “Gaddafi-brigádként” is emlegetett Zintan-mílicia között főként a repülőtér környékén, de a belvárosban azért nyugodtabb a helyzet, boltok, bankok nyitva, az emberek az utcákon járnak-kelnek, az áramszolgáltatás és üzemanyagellátás akadozik, de még létezik, ahogy az alapvető közbiztonság is – de mégsem lehet megnyugodni teljesen, hiszen ha valaki felnéz az égre, elég gyakran láthat gomolygó füstcsíkot a repülőtér környékéről.

Egyébként a Líbia felosztásáról, szétszakadásáról szóló elméletek nem annyira földtől elrugaszkodottak, volt erre már kísérlet a múltban, hiszen maga az ország is egy mesterséges gyarmati teremtmény, ahol egyaránt élnek arab, tuareg, európai, berber, egyiptomi vagy iráni gyökerekkel bíró emberek is, ráadásul a törzsi kapcsolatok áthúzódnak a határokon is, ezért a múltban rengeteg kelet-líbiai érezte közel magát Egyiptomhoz, a nyugat-líbiaiak Algériához és Tunéziához, míg a déliek Nigerhez és Szudánhoz, mindenesetre a közös múlt, a közös nyelv, a közös hit és az olaszok iránti érzelmek elég erős köteléket jelentettek egy közös állam létrehozásához. A második világháború után a győztesek saját céljaiknak megfelelően fel akarták osztani az olaszoktól elvett Líbiát, de hiába találkoztak többször is a felek (az amerikaiak, az oroszok, a britek és a franciák), nem tudtak megegyezni: az USA ENSZ gyámságot szeretett volna az egész líbiai területnek, az oroszok orosz gyámságot akartak, a franciák pedig vissza akarták adni Olaszországnak, amely utóbbi opció végül elfogadásra is minden fél által, kisebb-nagyobb kikötéssel. Ezután jöttek a diplomáciai játszmák, Olaszország lemondott minden jogáról a gyarmatain egy szerződés keretén belül, aztán megpróbáltak megegyezni a gyámság pontos feltételeiről is (sikertelenül) – végül az egész ügy az ENSZ közgyűlése elé került egy olyan terv képében, amelyben egy olasz, egy brit és egy francia irányítású harmadra bontották volna szét az országot – végül egy rendkívül szoros szavazáson, mindössze egyetlen vokssal, Haiti szavazatával a másik terv, a teljes függetlenség lett a nyerő és így alakult ki a mai Líbia.

Source

„ Travailler plus pour gagner plus!” Tel est le slogan qui, en Hongrie, revient sans cesse à la...
Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
Les amateurs de cinéma connaissent vraisemblablement la trilogie de Francis Veber sur les...
Könnygázzal oszlatták szombaton a francia rendőrök az üzemanyagadó emelése ellen tüntető "sárga...
Le mélomanes le savent bien, nombreuses sont les dynasties ou liens de famille que l´on pourrait...
Trois bonnes raisons de nous rendre à ce concert.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó