Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A múlt megismerése, múzeumok felkeresése, a történelmi témák iránti érdeklődés sosem volt a fiatalság egyik kedvenc időtöltése a legtöbb országban és ez így van Afrikában, azon belül Szenegálban is, ahol most a hadügyminisztérium úgynevezett “múzeumbuszt” indított az első világháború százéves évfordulóján, hogy elvigye a világháborúkban szolgált szenegáli lövészek történetét az emberekhez – az interneten látható képek alapján sikerrel, a gyerekek hatalmas tömegekben rohanják le a buszt, mindenki fényképezi a tárgyakat, képeket készít a telefonjával és kérdések tömegével árasztja el a kurátorokat.

A megkérdezett fiatalok mindegyike örömének adott hangot, hogy ilyen kiállítást tekinthetett meg, hiszen ahogy ők rámutattak, az iskolában rengeteget tanítottak nekik a világháborúk Európára és az Egyesült Államokra gyakorolt hatásáról, de Afrikáról és az afrikai katonák – köztük pedig a szenegáli lövészek – szerepéről minimális szó esik csak.

Magában a buszban egyébként fényképek tömegét lehet megtekinteni, de régi egyenruhák, korhű fegyverek és felszerelési tárgyak is igyekeznek bepillantást engedni a híres lövészek életébe. Remélhetőleg ez valami újnak a kezdete lehet Szenegálban, de sajnos nem csak ebben a nyugati-afrikai országban ennyire mostohán kezelt a háborúban általában francia oldalon küzdő afrikai katonák emléke, a világháborúkban tanúsított mali, mauritániai és algériai szerepvállalásról is csekély szó esik. Ennek több különböző oka is van, ilyen lehet például az, hogy sokszor a függetlenség után a Párizzsal való jó viszony érdekében ezeket a történelmi fejezeteket a szőnyeg alá rejtették, de az is, hogy a gyors nemzeti öntudat megteremtése érdekében fontos volt mielőbb elszakítani a nemzeti történelmet a gyarmati történelemtől – de a legvalószínűbb azonban mégis az, hogy egyszerűen sokkal fontosabb problémák voltak évtizedeken át, mint visszaemlékezni egyes történelmi eseményekre (sőt valaki ezekre a katonákra árulóként tekint, akik a gyarmatosítókat segítették) illetve az, hogy egyszerűen nincsen elégséges forrás és az is főleg Európában található.

image

Magukat a szenegáli lövészeket először az 1850-es években hozta létre a francia gyarmati adminisztráció, a Faidherbe, azért, hogy csökkentse az Afrikába küldendő francia katonák számát és a lakosság körében nagyobb támogatást élvező hadtestet hozzon létre. Első harcukat 1857-ben vívták egy muszlim uralkodó ellen és ekkoriban nem csak szenegáli dandárok léteztek (a név is csak összefoglaló, a szenegáli lövészek szinte egész Nyugat-Afrikát lefedték), hanem voltak lövészek Szudánból, Beninből és Maliból is. Aztán az első világháború előtt pár évvel már elkezdődött egy afrikai hadtest létrehozása és hosszas küzdelem után végül a háborúra közel 200 ezer afrikait sikerült besorozni a különböző egységekbe (úgy 50 ezren el is estek). Igen, besorozni, ugyanis míg az első időszakban önkéntes alapon működött az afrikai részvétel, később már kényszersorozások történtek szerte Nyugat-Afrikában, de egyes törzseket (például a tuaregeket, kuntákat) kihagyták ebből, félve az akkoriban is elég gyakori lázadásoktól.

Source

„ Travailler plus pour gagner plus!” Tel est le slogan qui, en Hongrie, revient sans cesse à la...
Si je vous dis 6 décembre, vous me répondrez: „la fête des Nicolas, Colin et Colas, sans oublier...
Les amateurs de cinéma connaissent vraisemblablement la trilogie de Francis Veber sur les...
Könnygázzal oszlatták szombaton a francia rendőrök az üzemanyagadó emelése ellen tüntető "sárga...
Le mélomanes le savent bien, nombreuses sont les dynasties ou liens de famille que l´on pourrait...
Trois bonnes raisons de nous rendre à ce concert.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó