Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A múlt megismerése, múzeumok felkeresése, a történelmi témák iránti érdeklődés sosem volt a fiatalság egyik kedvenc időtöltése a legtöbb országban és ez így van Afrikában, azon belül Szenegálban is, ahol most a hadügyminisztérium úgynevezett “múzeumbuszt” indított az első világháború százéves évfordulóján, hogy elvigye a világháborúkban szolgált szenegáli lövészek történetét az emberekhez – az interneten látható képek alapján sikerrel, a gyerekek hatalmas tömegekben rohanják le a buszt, mindenki fényképezi a tárgyakat, képeket készít a telefonjával és kérdések tömegével árasztja el a kurátorokat.

A megkérdezett fiatalok mindegyike örömének adott hangot, hogy ilyen kiállítást tekinthetett meg, hiszen ahogy ők rámutattak, az iskolában rengeteget tanítottak nekik a világháborúk Európára és az Egyesült Államokra gyakorolt hatásáról, de Afrikáról és az afrikai katonák – köztük pedig a szenegáli lövészek – szerepéről minimális szó esik csak.

Magában a buszban egyébként fényképek tömegét lehet megtekinteni, de régi egyenruhák, korhű fegyverek és felszerelési tárgyak is igyekeznek bepillantást engedni a híres lövészek életébe. Remélhetőleg ez valami újnak a kezdete lehet Szenegálban, de sajnos nem csak ebben a nyugati-afrikai országban ennyire mostohán kezelt a háborúban általában francia oldalon küzdő afrikai katonák emléke, a világháborúkban tanúsított mali, mauritániai és algériai szerepvállalásról is csekély szó esik. Ennek több különböző oka is van, ilyen lehet például az, hogy sokszor a függetlenség után a Párizzsal való jó viszony érdekében ezeket a történelmi fejezeteket a szőnyeg alá rejtették, de az is, hogy a gyors nemzeti öntudat megteremtése érdekében fontos volt mielőbb elszakítani a nemzeti történelmet a gyarmati történelemtől – de a legvalószínűbb azonban mégis az, hogy egyszerűen sokkal fontosabb problémák voltak évtizedeken át, mint visszaemlékezni egyes történelmi eseményekre (sőt valaki ezekre a katonákra árulóként tekint, akik a gyarmatosítókat segítették) illetve az, hogy egyszerűen nincsen elégséges forrás és az is főleg Európában található.

image

Magukat a szenegáli lövészeket először az 1850-es években hozta létre a francia gyarmati adminisztráció, a Faidherbe, azért, hogy csökkentse az Afrikába küldendő francia katonák számát és a lakosság körében nagyobb támogatást élvező hadtestet hozzon létre. Első harcukat 1857-ben vívták egy muszlim uralkodó ellen és ekkoriban nem csak szenegáli dandárok léteztek (a név is csak összefoglaló, a szenegáli lövészek szinte egész Nyugat-Afrikát lefedték), hanem voltak lövészek Szudánból, Beninből és Maliból is. Aztán az első világháború előtt pár évvel már elkezdődött egy afrikai hadtest létrehozása és hosszas küzdelem után végül a háborúra közel 200 ezer afrikait sikerült besorozni a különböző egységekbe (úgy 50 ezren el is estek). Igen, besorozni, ugyanis míg az első időszakban önkéntes alapon működött az afrikai részvétel, később már kényszersorozások történtek szerte Nyugat-Afrikában, de egyes törzseket (például a tuaregeket, kuntákat) kihagyták ebből, félve az akkoriban is elég gyakori lázadásoktól.

Source

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó