Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Burkina Faso északi részén nők gyülekeznek gyermekeikkel egy sivatagos síkságon. Élelemért állnak sorba. Elered az eső, a gyerekek sírni kezdenek, de egyébként minden rendben halad. Sorra kerülve a gyerekek egy adag tápláló mogyorós zabkását kapnak. Gyakran éppen ez az olcsó kása menti meg a családokat a krónikus alultápláltságtól.

2012 elején a Száhel-övezetben, az Atlanti-óceán és a Vörös-tenger között fekvő észak-afrikai országokban kialakult élelmezési válság tovább növelte az amúgy is nagyarányú alultápláltságot a térségben. A kiszámíthatatlan esőzés miatt tíz év alatt immár harmadjára nem sikerült az aratás. Az állandósuló szegénység a magas élelmiszerárakkal és a politikai instabilitással társulva olyan helyzetet teremtett, amelyet a helyi közösségek már nem tudtak kezelni.

Az Egyesült Nemzetek szerint 2012 áprilisában több, mint 18 millió ember szembesült a bizonytalan élelmiszer-ellátással, különösen Szenegálban, Burkina Fasóban, Mauritániában, Gambiában, Nigerben és Csádban.

Marie-Christine Cormier, a belga Vöröskereszt Burkina Fasóban dolgozó munkatársa a bizonytalan élelmiszer-ellátás és az alultápláltság közötti szoros kapcsolatra hívta fel a figyelmet. „A kiszolgáltatott családok, akik nem tudnak élelmiszert vásárolni, vagy rossz termést takarítottak be, képtelen lesznek gondoskodni a saját élelmezésükről” – mondta. „Így az öt év alatti gyermekeknél megnő az alultápláltság kockázata.”

Minadawo Darawos kétségbeesetten vette észre, hogy csecsemője valószínűleg az éhségtől sír. Az apróság mindössze 11 hónapos volt, beteg volt és szenvedett.

„Elvittem a gyerekemet a szűrőközpontba, ahol megállapították, hogy alultáplált” – meséli Minadawo. „Amikor beteg lett, kétségbe estem, de amint ellátták, már tudtam, hogy túl fogja élni.”

A Burkina Fasó-i Vöröskereszt közösségi táplálkozásügyi bizottságokat hozott létre, hogy enyhítse az egészségügyi központokra nehezedő nyomást; ezek a bizottságok az alultápláltság diagnosztizálása céljából szűrővizsgálatokat végeznek, és oktatást tartanak az anyáknak, hogy miként tudják a legjobban felhasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat. Egyben az alultápláltsággal diagnosztizált gyermekek további sorsát is nyomon követik.
Élelmiszer ugyan csak szűkösen van, viszont a programban részt vevő anyák megtanulták, hogy miként hozzák ki a legtöbbet a rendelkezésre álló táplálékból.

A kilenc gyermekes Wodrawo Sanata arról számolt be, hogy a kapott tanácsoknak és támogatásnak köszönhetően ténylegesen megváltozott családja élete. „Mindig tudtunk valamit az asztalra tenni, de a jelenlegi élelmiszerválságban egyre nehezebbé vált egy ekkora család étkeztetése” – mesélte. „A táplálkozástani oktatásnak köszönhetően viszont tudom kezelni a helyzetet. Most már tudom, hogyan etessem a legkisebb gyermekemet. A nagyobbak már nincsenek kritikus helyzetben.”

Az ENSZ humán fejlettségi mutatója szerint Burkina Faso a világ tíz legszegényebb országa közé tartozik. A várható élettartam csupán 52 év, az öt év alatti gyermekek egyharmada pedig krónikusan alultáplált. Tíz százalékuk akut alultápláltságban szenved.

A belga Vöröskereszt és a Burkina Fasó-i Vöröskereszt az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) támogatásával 2007 óta azon dolgozik, hogy segítsen az ismétlődő válságok által sújtott mintegy 62 000 emberen. A program kilenc tartományban 210 elszigetelt falu lakóit támogatja, akiket a legsúlyosabban érint az alultápláltság. Ezekben a falvakban a gyermekek 25 százaléka, a terhes nőknek pedig 30 százaléka szenved akut alultápláltságban.
Az elmúlt években jelentősen csökkent az alultápláltság aránya azon gyermekek, valamint terhes és szoptató nők körében, akik részt vette a projektben. A Vöröskereszt programjának hosszú távú fenntarthatósága érdekében több, mint 1200 önkéntest is kiképeztek az ország különböző közösségeiben, így folytatva a küzdelmet e csendes katasztrófával szemben. (Vöröskereszt)

A Vöröskereszt kampányvideója

Burkina Faso en chiffres:

 • Superficie 274 000 km²
 • EnvironnementClimat de type sahélien graduel : pré-saharien au nord et soudanais au sud (plus de précipitations)
 • Population 16 468 714 hab.
 • Projection 205042 373 000 hab.
 • Croissance démographique 3 %
 • Population de -15 ans 45 %
 • Densité de la population 59 hab./km²
 • Population urbaine 26,5 %
 • Espérance de vie 55,4 ans
 • Mortalité infantile 93 ‰
 • Alphabétisation 28,7 %
 • Scolarisation 63 %
 • Indice de développement humain (2011) Indicateur : 0,331, Rang : 181 (sur 187 pays)
 • Langues usitées : Mossis, Mandés, Peuls, Bobos...
 • Religions : Animistes, musulmans, chrétiens..

Burkina Faso : pénuries alimentaires

Dans le nord du Burkina Faso, des femmes s’assemblent avec leurs enfants au milieu d’une plaine sablonneuse et forment la queue pour une distribution de nourriture. Lorsqu’ils arrivent en tête de file, les enfants reçoivent une portion de porridge. Ce mets peu coûteux est souvent tout ce qui sépare ces familles de la malnutrition chronique.

Au début de 2012, la crise alimentaire dans le Sahel – une région qui s’étend à travers le nord de l’Afrique entre l’Océan Atlantique et la Mer Rouge – a frappé des populations affichant déjà silent des taux élevés de malnutrition. Les dernières récoltes avaient été médiocres à cause du manque de pluie – et c’était la troisième fois en dix ans que cela se produisait. Avec la pauvreté, la hausse des prix des denrées de base et l’instabilité politique, de nombreuses communautés se sont trouvées dans l’incapacité de surmonter cette crise.

En avril, plus de 18 millions de personnes étaient selon les Nations unies confrontées à l’insécurité alimentaire, en particulier au Sénégal, au Burkina Faso, au Mali, en Mauritanie, en Gambie, au Niger et au Tchad.

Marie-Christine Cormier, déléguée de la Croix-Rouge de Belgique au Burkina Faso, souligne le lien étroit qui unit insécurité alimentaire et malnutrition. «Les familles vulnérables qui ne peuvent pas acheter de nourriture ou qui font de mauvaises récoltes n’arrivent pas à s’alimenter correctement», explique-t-elle. «Dans de telles conditions, les enfants de moins de cinq ans risquent fort de souffrir de malnutrition.»

Minadawo Darawos était désespérée. Son bébé ne cessait de pleurer – de faim, pensait-elle; il était constamment malade et souffrait manifestement.

«J’ai amené mon enfant au centre où on m’a dit qu’il souffrait de malnutrition», raconte-t-elle. « J’étais vraiment désespérée quand mon bébé est tombé malade. Mais, dès qu’elle a reçu des soins, j’ai su qu’elle survivrait.»

Afin de décharger les dispensaires de santé, la Croix-Rouge Burkina Be a mis en place des comités communautaires qui effectuent des diagnostics nutritionnels et conseillent les mères sur la meilleure façon d’utiliser les ressources disponibles. Ces centres assurent aussi le suivi des cas de malnutrition confirmés.

Wodrawo Sanata, mère de neuf enfants, explique que les conseils et le soutien reçus au centre communautaire ont changé beaucoup de choses pour sa famille. «Avant, déclare-t-elle, nous arrivions à nous nourrir convenablement, mais, avec la crise alimentaire actuelle, c’est devenu très difficile de subvenir aux besoins d’une famille nombreuse. Heureusement, grâce à l’éducation nutritionnelle, j’arrive encore à m’en sortir. A présent, je sais comment il faut nourrir la petite. Mes autres enfants sont plus résistants.»

D’après l’indice du développement humain des Nations unies, le Burkina Faso est un des dix pays les plus pauvres de la planète. L’espérance de vie n’y dépasse pas 52 ans, près d’un tiers des enfants de moins de cinq ans souffre de malnutrition chronique et un dixième de malnutrition aiguë.

Avec l’appui du département de l’aide humanitaire et de la protection civile (ECHO) de la Commission européenne, la Croix-Rouge de Belgique travaille depuis 2007 au côté de la Croix-Rouge Burkina Be afin d’assister près de 62 000 personnes affectées par cette crise récurrente. Le programme a permis d’aider les habitants de 210 villages isolés dans les neuf provinces les plus durement touchées. Au sein de ces communautés, 25% des enfants et 30% des femmes enceintes souffraient de malnutrition aiguë.

Au cours des dernières années, les taux de malnutrition parmi les enfants et les femmes enceintes et allaitantes bénéficiant du projet a baissé de manière spectaculaire. Afin de garantir la durabilité de l’initiative, plus de 1200 volontaires communautaires ont été formés pour reprendre le flambeau de la lutte contre cette catastrophe silencieuse. (Croix-Rouge Française)

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó