Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege és egyáltalán, a Kivuk teljes stabilizálásának folyamata súlyos csapást szenvedett a napokban, miután betegségben életét veszítette a térségben az elmúlt hónapokban elért katonai sikerek egyik fő letéteményese, Lucien Bahuma tábornok, akinek a nevéhez fűződik az M23 lázadó csoportjának legyőzése is többek között.

Az Észak-Kivut takaró 8. katonai régió főparancsnoka egy ugandai útja során kapott agyvérzést Kasese városában és hiába szállították szinte azonnal egy dél-afrikai kórházba, a kezelések ellenére szombaton (08.30.) életét veszítette. Az 57 éves tábornok 2012-ben került az észak-kivui katonai régió élére, azután, hogy a hadsereg egységei azidőtájt sorozatos vereségeket szenvedtek az M23 csoportjától – Bahuma rövid idő alatt teljesen átalakította a szervezeti struktúrát és mindent elkövetett, hogy növelje katonái morálját, aminek érdekében jópár alkalommal tett látogatásokat is az első vonalban illetve a vezérkari főnök, Francois Olenga segítségével biztosította, hogy a katonák fizetése, ellátmánya és felszerelése mindig időben a helyén legyen (intézkedett a civilek ellen attrocitásokat elkövető katonák megbüntetéséről, de megbeszéléseket szervezett a helyi vezetőkkel is).

Így nem meglepő, hogy rövidesen az addig fegyelmezetlennek, rosszul szervezettnek és gyávának tartott kongói egységek elkezdtek egyre stabilabbá válni és jöttek is a katonai sikerek 2013-ban egészen a 2013. novemberében aratott végső győzelemig – azért szerintem sokan meglepődtek azon, hogy a hadsereg milyen szervezetten harcolt végig és volt képes csapásokat mérni a lázadókra (persze az ENSZ missziójának érdemeit sem szabad felejtenünk). Ezzel aztán saját reputációjukat is jelentősen javították a civil lakosság körében, bár sok idejük nem volt a pihenésre, hiszen tovább folytatták hadjáratukat, ezúttal a Demokratikus Erők Szövetsége (ADF) ugandai lázadó csoport illetve más, kisebb milíciák nyomában. Hangsúlyozni kell, hogy Bahuma népszerű volt a lakosság és emberei körében is, főként azért, mert a távoli kinshasai kormánnyal és vezérkarral ellentétben ő gyakran járt-kelt Észak-Kivuban támogatást gyűjtve a lázadók elleni harchoz, nem csoda, hogy Gomában egyes hívei mérgezést és gyilkosságot gyanítanak halála hátterében (persze alaptalanul).

image

A tábornok 1957. júniusában született Yangambiban (Keleti-tartomány) és fiatal kora óta végig a katonai pályán mozgott, több katonai tréningen vett részt Mobutu uralma alatt, tanult Franciaországban és Belgiumban is, Mobutu bukásának idején egy kiképzőközpontot vezetett Pambwában és része volt a Jean-Pierre Bemba nevével fémjelzett Kongói Felszabadítási Mozgalom (MCL) tevékenységében is. Dolgozott az 5. katonai régió parancsnokaként Kasaiban és később harcolt Laurent Nkunda CNDP-je ellen is éveken át, majd az M23 ártalmatlanítására indított “Zöld Alma” művelet vezetője lett, most pedig az ADF-elleni, “Sokola” akció vezetőjeként vett részt tárgyalásokon az ugandai féllel.

Source

Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
S ´ il fallait dresser un bilan de la présence de noms issus de l ´ étranger dans le patrimoine...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
Szövegértés rovatunkban Yasmina Khadra, L'équation africaine című könyvéből emeltünk ki egy...
György Dragomán.... Ce nom vous dit-il quelque chose? Probablement, pour peu que vous soyez un...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó