Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege és egyáltalán, a Kivuk teljes stabilizálásának folyamata súlyos csapást szenvedett a napokban, miután betegségben életét veszítette a térségben az elmúlt hónapokban elért katonai sikerek egyik fő letéteményese, Lucien Bahuma tábornok, akinek a nevéhez fűződik az M23 lázadó csoportjának legyőzése is többek között.

Az Észak-Kivut takaró 8. katonai régió főparancsnoka egy ugandai útja során kapott agyvérzést Kasese városában és hiába szállították szinte azonnal egy dél-afrikai kórházba, a kezelések ellenére szombaton (08.30.) életét veszítette. Az 57 éves tábornok 2012-ben került az észak-kivui katonai régió élére, azután, hogy a hadsereg egységei azidőtájt sorozatos vereségeket szenvedtek az M23 csoportjától – Bahuma rövid idő alatt teljesen átalakította a szervezeti struktúrát és mindent elkövetett, hogy növelje katonái morálját, aminek érdekében jópár alkalommal tett látogatásokat is az első vonalban illetve a vezérkari főnök, Francois Olenga segítségével biztosította, hogy a katonák fizetése, ellátmánya és felszerelése mindig időben a helyén legyen (intézkedett a civilek ellen attrocitásokat elkövető katonák megbüntetéséről, de megbeszéléseket szervezett a helyi vezetőkkel is).

Így nem meglepő, hogy rövidesen az addig fegyelmezetlennek, rosszul szervezettnek és gyávának tartott kongói egységek elkezdtek egyre stabilabbá válni és jöttek is a katonai sikerek 2013-ban egészen a 2013. novemberében aratott végső győzelemig – azért szerintem sokan meglepődtek azon, hogy a hadsereg milyen szervezetten harcolt végig és volt képes csapásokat mérni a lázadókra (persze az ENSZ missziójának érdemeit sem szabad felejtenünk). Ezzel aztán saját reputációjukat is jelentősen javították a civil lakosság körében, bár sok idejük nem volt a pihenésre, hiszen tovább folytatták hadjáratukat, ezúttal a Demokratikus Erők Szövetsége (ADF) ugandai lázadó csoport illetve más, kisebb milíciák nyomában. Hangsúlyozni kell, hogy Bahuma népszerű volt a lakosság és emberei körében is, főként azért, mert a távoli kinshasai kormánnyal és vezérkarral ellentétben ő gyakran járt-kelt Észak-Kivuban támogatást gyűjtve a lázadók elleni harchoz, nem csoda, hogy Gomában egyes hívei mérgezést és gyilkosságot gyanítanak halála hátterében (persze alaptalanul).

image

A tábornok 1957. júniusában született Yangambiban (Keleti-tartomány) és fiatal kora óta végig a katonai pályán mozgott, több katonai tréningen vett részt Mobutu uralma alatt, tanult Franciaországban és Belgiumban is, Mobutu bukásának idején egy kiképzőközpontot vezetett Pambwában és része volt a Jean-Pierre Bemba nevével fémjelzett Kongói Felszabadítási Mozgalom (MCL) tevékenységében is. Dolgozott az 5. katonai régió parancsnokaként Kasaiban és később harcolt Laurent Nkunda CNDP-je ellen is éveken át, majd az M23 ártalmatlanítására indított “Zöld Alma” művelet vezetője lett, most pedig az ADF-elleni, “Sokola” akció vezetőjeként vett részt tárgyalásokon az ugandai féllel.

Source

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó