Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege és egyáltalán, a Kivuk teljes stabilizálásának folyamata súlyos csapást szenvedett a napokban, miután betegségben életét veszítette a térségben az elmúlt hónapokban elért katonai sikerek egyik fő letéteményese, Lucien Bahuma tábornok, akinek a nevéhez fűződik az M23 lázadó csoportjának legyőzése is többek között.

Az Észak-Kivut takaró 8. katonai régió főparancsnoka egy ugandai útja során kapott agyvérzést Kasese városában és hiába szállították szinte azonnal egy dél-afrikai kórházba, a kezelések ellenére szombaton (08.30.) életét veszítette. Az 57 éves tábornok 2012-ben került az észak-kivui katonai régió élére, azután, hogy a hadsereg egységei azidőtájt sorozatos vereségeket szenvedtek az M23 csoportjától – Bahuma rövid idő alatt teljesen átalakította a szervezeti struktúrát és mindent elkövetett, hogy növelje katonái morálját, aminek érdekében jópár alkalommal tett látogatásokat is az első vonalban illetve a vezérkari főnök, Francois Olenga segítségével biztosította, hogy a katonák fizetése, ellátmánya és felszerelése mindig időben a helyén legyen (intézkedett a civilek ellen attrocitásokat elkövető katonák megbüntetéséről, de megbeszéléseket szervezett a helyi vezetőkkel is).

Így nem meglepő, hogy rövidesen az addig fegyelmezetlennek, rosszul szervezettnek és gyávának tartott kongói egységek elkezdtek egyre stabilabbá válni és jöttek is a katonai sikerek 2013-ban egészen a 2013. novemberében aratott végső győzelemig – azért szerintem sokan meglepődtek azon, hogy a hadsereg milyen szervezetten harcolt végig és volt képes csapásokat mérni a lázadókra (persze az ENSZ missziójának érdemeit sem szabad felejtenünk). Ezzel aztán saját reputációjukat is jelentősen javították a civil lakosság körében, bár sok idejük nem volt a pihenésre, hiszen tovább folytatták hadjáratukat, ezúttal a Demokratikus Erők Szövetsége (ADF) ugandai lázadó csoport illetve más, kisebb milíciák nyomában. Hangsúlyozni kell, hogy Bahuma népszerű volt a lakosság és emberei körében is, főként azért, mert a távoli kinshasai kormánnyal és vezérkarral ellentétben ő gyakran járt-kelt Észak-Kivuban támogatást gyűjtve a lázadók elleni harchoz, nem csoda, hogy Gomában egyes hívei mérgezést és gyilkosságot gyanítanak halála hátterében (persze alaptalanul).

image

A tábornok 1957. júniusában született Yangambiban (Keleti-tartomány) és fiatal kora óta végig a katonai pályán mozgott, több katonai tréningen vett részt Mobutu uralma alatt, tanult Franciaországban és Belgiumban is, Mobutu bukásának idején egy kiképzőközpontot vezetett Pambwában és része volt a Jean-Pierre Bemba nevével fémjelzett Kongói Felszabadítási Mozgalom (MCL) tevékenységében is. Dolgozott az 5. katonai régió parancsnokaként Kasaiban és később harcolt Laurent Nkunda CNDP-je ellen is éveken át, majd az M23 ártalmatlanítására indított “Zöld Alma” művelet vezetője lett, most pedig az ADF-elleni, “Sokola” akció vezetőjeként vett részt tárgyalásokon az ugandai féllel.

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó