Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

SNCF AllemagneSzemélyszállítás indítását tervezi az SNCF francia államvasút két német távolsági vonalszakaszon. Az egyik kiszolgálandó viszonylat a Frankfurt–Berlin lenne, a másik a Frankfurt–Hamburg közötti. A pályázó cég eddig csak néhány regionális jelentőségű szakasz ellátására rendezkedett be, főleg Észak-Rajna–Vesztfáliában.

Az előzményekről beszámolva a Die Welt rámutat: a liberalizálás eredményeképp 2010-től bármely vasúttársaság közlekedtethet vonatokat a többi tagország pályaszakaszain is. A teherforgalomban a piacnyitás már eddig is jelentősen előrehaladt, Németországban például máris 320 kisebb-nagyobb társaság bonyolít le fuvarozási szolgáltatásokat az ottani sínhálózaton.

A liberalizáltság fokára jellemző, hogy már nem is kell engedélyt kérni más államok sínhálózatának igénybevételére, elégséges, ha bejelentik ennek szándékát, hasonlóan a francia államvasút mostani eljárásához. A belföldi távolsági hálózatán eddig lényegében monopolhelyzetben volt a német vasút.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

Le 20 août, les Hongrois vont célébrer leur fête nationale. Le temps...
Trottinettes électriques : mieux vaut s'assurer ! – Jobb lenne...
Cela avait débuté par la „Fête de la Musique” instaurée en 1982 par...
Tavaly 7 évnyi átlagbér kellett egy új, 70 négyzetméteres lakás...
A tavalyinál jóval kevesebb szőlőtermésre számítanak az idén...
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó