Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

“Köszönjük!”, “Mentsetek meg!” és hasonló bekiabálásokkal, ünnepelve fogadta a lakosság a kameruni határ közelében fekvő Bouar városkájában az ország stabilitásának helyreállítására érkező egyik, nagyjából 200 fős francia katonai alakulatot, akik péntektől (12.06.) kezdődően kezdtek érkezni jelentősebb számban a Közép-afrikai Köztársaságba, miután Párizs lépésekre szánta el magát, hogy véget vessen az elmúlt napokban csak Banguiban legalább 300 áldozatot követelő vallási konfliktusnak.

A muszlimok és keresztények között kirobbant brutális adok-kapok áldozataira való emlékezésként a Közép-afrikai Köztársaságot vezető Michel Djotodia háromnapos gyászt rendelt el vasárnaptól (12.08.) és háláját fejezte ki Franciaországnak a katonai segítségért (a Sangaris névre hallgató misszióért).

A segítségért, amely mindenképpen csak átmeneti és 1600 fősnél nem lesz több, hangsúlyozta Francois Hollande francia elnök, amikor bejelentette a katonai beavatkozást és azt is kiemelte, hogy az Afrikai Unió az elkövetkező hónapokban legalább 6000 fős kontingenst küld a teljes népirtás és polgárháború felé süllyedő közép-afrikai államba. És ezek a jelzők nem nevezhetőek túlzásnak, a főváros, Bangui utcáiról a Vöröskereszt teherautói még szombaton (12.07.) is gyűjtötték be az utcáról az agyonvert, megkéselt áldozatok holttesteit – a parlament bejárata előtt még tegnap (12.08.) este is hevertek testek. Az állapotok azután váltak igazán súlyossá, hogy az elvileg feloszlatott Seleka lázadóiból, zömében muszlimokból álló milíciák fosztogatni, gyilkolni kezdtek országszerte (és ezen támadások célkeresztjében a többségi keresztény közösség állt), amelyre válaszul a keresztény közösség önvédelmi milíciákat hozott létre, amelyek a védekezésből szintén támadásba mentek át, így adok-kapott bosszúhadjárat alakult ki a két vallási közösség között.

A ma már az utcákon járőröző francia katonáknak köszönhetően valamennyire normalizálódott az élet a fővárosban, egy-két helyen az árusok ismét kipakoltak, kinyitották boltjaikat és a hangulat is valamennyivel jobb lett, köszönhetően annak, hogy 24 órával a tervezett előtt, szombat este már megérkezett a beígért összes, szám szerint 1200 francia katona, így teljessé vált az 1600 fős misszió. Az erőszakos események miatt az UNICEF szerint legalább fél millió ember szorul azonnali segítségre a valamivel több mint 4 milliós országban, köztük pedig 50 ezren a fővárosban, Banguiban, akik a biztonságot jelentő repülőtér környékén húzzák meg magukat. Eddig az elmúlt napok híreinek rövid összefoglalója, a kérdés pedig adott, mire lehet képes ez az 1600 katona ebben a rendkívül rossz infrastrukturával rendelkező országban?

A kép hátterében Saleh és a FOMAC helyi parancsnoka tárgyalnak

Mert a franciák megérkezése nem azt jelenti, hogy azonnal nekilátnak a milíciák lefegyverzésének, egyszerűen a kirívó bűncselekményeket, konfliktusokat próbálják meg felszámolni, a jelenlegi helyzet szerint igazán komoly lépésekre még nem szánják el magukat, nem hajtanak végre letartóztatásokat. Ha körülnézünk twitteren a Közép-afrikai Köztársaságból tweetelők nyomában, akkor láthatjuk, hogy a Human Rights Watch jogvédő csoportja több megbeszélést folytatott az ex-Seleka harcosokkal a napok szintén brutális attrocitások helyszínéül szolgáló Bossangoában és követelte a bűncselekményeket elkövetők azonnali megbüntetését, de a városban még szombaton is komoly összecsapások dúltak a muszlimok és a keresztény milíciák között: például az anti-balaka (ők a “machete-ellenes” keresztény önvédelmi csoportok) milícia megtámadta az egyik helyi imám házát és legalább egy tucat embert lemészárolt, válaszul a helyi Seleka-parancsnok, Saleh százados emberei egy, a város szélén található keresztény templomot kezdtek rakétákkal lőni, és a támadások folytatását helyezték kilátásba, hacsak az anti-balaka nem hagyja el a várost. A helyzetet végül a FOMAC békefenntartó misszió egyik helyi parancsnokának közbenjárása mentette meg, mert jellemző módon Saleh számára egy vállrándítás lett volna közel 35 ezer civil megtámadása. Ilyen és hasonló életképek tömegéről lehetne írni, most mindenki lélegzetvisszafojtva várja, hogy mit fog érni az ENSZ-által jóváhagyott francia beavatkozás.

Si Un Bal masqué ne figure pas parmi les plus connus de ses opéras, le fait divers qui inspira...
Kezdő szinttől bármilyen típusú és szintű nyelvvizsgára, érettségire, üzleti és állásinterjúkra,...
Se prolongeant sur plus de 45 jours (du 29 décembre 1944 au 13 février 1945), le siège de Budapest...
A néhai Diana hercegnő nevét fogja viselni az a tér Párizsban az Alma híd tövében, amely alatti...
Következzenek: pronom personnel, pronom réfléchi. Avagy személyes és visszaható névmások a...
Az ötszáz éves Chambord-kastély bélyege - Le timbre des 500 ans du château de Chambord
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó